Canalul Forth and Clyde din Scotia

Canalul Forth and Clyde ,care leaga orasul Glasgow de coasta vestica ,a fost construit in anul 1777 intre portul Grangemouth si Falkirk.Intre portul Farkirk si portul Edinburgh s-a dat in folosinta canalul Union din anul 1822.
Datorita reliefului accidentat traficul fluvial dintre porturile Glasgow si Edinburgh se poate desfasura doar cu ajutorul unui sistem de 11 ecluze.Diferenta de nivel dintre cele doua canale este de 24 m.
In anul 1963 ,dupa aproape 150 ani de functionare ,sistemul vechi de ecluze a fost inchis.Acesta a fost inlocuit cu roata de la Falkirk in anul 2002 ,care este unul din simbolurile Scotiei moderne.

Singura ecluza rotitoare este o parghie cu doua brate. Bratele sustin cate o gondola plina de apa ,in care plutesc ambarcatiunile.Inchiderea ecluzelor ,reglarea nivelului apei si operatiunnea de rotire dureaza doar 15 minute

Gondolele sunt umplute cu o cantitate egala de apa, din care ambarcatiunile elimina o cantitate egala cu masa lor conform legii lui Arhimede.Astfel sistemul este tot timpul in echilibru. Pentru rotire cu 180 grade a giganticului mecanism motoarele cu o putere instalata de 22,5kw au nevoie de un consum de doar 1,5kw/h, deci f mic....

2 comentarii:

analisa spunea...

nu ştiam că există aşa ceva.
dacă ai bani poţi face multe.
stiu să utilizeze fondurile UE, scoţia e singura ţară în care s-au făcut cursuri gratuite pentru cei dornici să utilizeze fondurile europene şi asta se vede.

Anonim spunea...

mi-ar place sa traiesc intr-o tara care isi permite sa construiasca asa ceva