Este oportuna investitia in achizitionarea unui LCD?(TV)

In general, cand faci o investitie e bine sa te uiti la toate aspectele. Bine-nteles, aici intereseaza aspectul tehnic si mai apoi cel economic, desi sunt strans legate unul de altul.Tehnic vorbind, LCD-rile pe care vrem sa le achizitionam si se gasesc actualmente pe piata, se impart in doua mari categorii:1. cele care stiu HD2. cele care emuleaza HD.Cele care stiu HD sunt cele care pot afisa nativ 720p (p=scanare progresiva) (HD) si 1080p (full HD).
Acestea au rezolutii superioare, care merg pana la 1920x1080. LCD-urile dispun, in general de min. 1 conector HDMI (mai nou, acum dispun de 3).Cele care emuleaza HD sunt, in general, cele HDReady, cu rezolutii native de 1366x768, interlace. Acestea pot afisa (numai teoretic!) 720p, prin emulare (de fapt, avem 720i, unde i=intretesut sau interlace). Numai cele care pot afisa nativ 720p sunt HD. Dispun, in cel mai fericit caz, de 1 conector HDMI.Ar mai fi si contrastul. Rata mare de contrast iti permite afisarea unei imagini mai clare, mai definta.
In general, LCD-urile nu au rata mare de contrast din motive constructive. Mai nou, s-au schimbat sursele de iluminare ale panourilor, lucru care, coroborat cu procesoare de imagine performante, au dus la rate de contrast DINAMIC, de pana la 500000/1. Repet, este vorba de contrast DINAMIC si nu real. Mai e un aspect, modul de afisare a imaginii. Singurele formate disponibile pe piata sunt 16/9 si 16/10. Sursele de semnal TV de care dispunem fieacare sunt cele difuzate de societatile de cablu TV sau de satelit. Din pacate, la noi se emite in 4/3, normal sau in SD (standard digital, pentru cateva din firmele care distruibuie prin satelit). Afisarea acestei rezolutii in formatul 16/9, distorsioneaza imaginea facand-o nerealista. E adevarat, se poate schimba modul de afisare din 16/9 in 4/3, dar se pierde avantajul diagonalei mari si, lucru mai grav, acest mod de afisare poate dauna grav si iremediabil, aparatului TV.
Acum ne punem intrebarea: de ce avem nevoie de HD sau full HD? Pentru ca acesta va fi standardul viitorului. In curand ( aprox. 4ani), toate programele TV vor fi emise in acest fel. In acest moment, sunt putine posturi care emit HD, iar full HD parca numai unul, in SUA. Singurele surse de semnal HD si full HD raman HD DVD-urile (cine are!)Concluzia e ca, la momentul actual, nu se justifica achizitionarea unui astfel de aparat, datorita lipsei programelor HD. Daca dispuneti ele, atunci da, se merita.
Insa, cel mai bine asteptati pana cand vor aparea suficient de multe posturi si pentru care sa merite investitia. De asemenea, cred ca actuala generatie de LCD-uri va fi inlocuita, intr-un an sau 2, de o alta generatie, care va fi cu mult mai performanta.

Niciun comentariu: