Invata cum sa-ti refolosesti vechiul calculator

Invata cum sa-ti refolosesti vechiul calculator

Cu siguranta ca din cand in cand te gandesti ca ar fi bine ca hartia, sticla si metalele sa fie reciclate. E logic. Dar te-ai gandit vre-odata ca tehnica de calcul poate fi si ea reciclata? Sigur, nu in acelasi fel cu materialele despre care am mentionat, ci prin folosirea lor in moduri in care nici nu te gandeai.
Distribuirea unei conexiuni de Internet
Un calculator vechi pare aparent lipsit de orice utilitate. Doar n-o sa poti vedea filme sau rula jocuri de ultima ora pe el. In plus, ocupa si degeaba spatiu prin casa. Asta nu inseamna ca nu te poate ajuta in cele mai diverse moduri. Exista unele metode utile de a pune calculatorul tau vechi la munca. Iata unele dintre acestea.

Retelele de calculatoare incep sa se raspandeasca din ce in ce mai mult printre utilizatorii casnici. Iata exact domeniul in care vechiul tau 486 iti poate da o mana de ajutor. Sa presupunem ca vreti sa faceti un contract cu un provider de Internet pentru o conexiune mai puternica, cu latime de banda garantata. Cel mai probabil ca ISP-ul va fi dispus sa aduca un fir de Internet pana la voi. Dar cum distribuiti Internet-ul catre toti membrii retelei?

O solutie ar putea fi sa instalati pe un calculator vechi un sistem de operare Linux, care sa poata juca rolul de proxy server si firewall. Un astfel de calculator, odata configurat, poate rula fara intrerupere pe toata perioada anului. Astfel, nu va mai fi nevoie ca unul dintre membrii retelei sa tina pornit permanent calculatorul lui. Daca te preocupa puterea de calcul necesara pentru acest gen de operatii, atunci trebuie sa stii ca un batran 486 poate face fata cu succes acestei sarcini. Totodata, o configuratie cu firewall va poate feri de o sumedenie de incidente neplacute. Toate atacurile unor potentiali hackeri vor afecta numai calculatorul firewall, dar voi veti fi la adapost.

Un asemenea calculator este foarte nepretentios. Cel mai adesea o dotare minima este suficienta. Tot ce trebuie sunt 2 placi de retea, un CD-ROM si o placa video. Aceasta din urma este necesara doar din cauza faptului ca un calculator nu poate porni fara ea, desi, in principiu, sistemul de operare Linux s-ar putea descurca si fara. Ar fi preferabil si un hard disk, dar exista distributii de Linux care pot porni si rula de pe CD. Merita aici mentionata versiunea de Linux numita Knoppix (http://www.knoppix.net/ ), care, dupa modificare conform necesitatilor, poate porni si functiona integral de pe CD.

Dar se poate si mai simplu de atat. Pentru distribuirea unei conexiuni de Internet la mai multi utilizatori, se poate utiliza si o versiune de router software Linux care ruleaza de pe discheta. Aceasta se numeste Freesco (FREE ciSCO)- http://www.freesco.org/ . Poate fi descarcat sub forma unei arhive, care apoi, prin rularea unui simplu fisier BAT, sa scrie tot ceea ce este necesar pe discheta.
Server web, e-mail, FTP si de imprimanta
Daca dispui de o conexiune de Internet cu adresa reala de IP, atunci poti chiar sa folosesti un astfel de calculator pentru a iti publica propriul site de Internet. Bineinteles ca mai intai trebuie sa iti cumperi un domeniu de Internet, pe care sa il atasezi la adresa ta. Si aici poti gasi o serie de programe care sa te ajute rapid in configurarea unui astfel de server, Linux-ul venind in mod implicit cu astfel de optiuni. Avantajul, in comparatie cu un freehosting va fi, pe langa accesul foarte rapid la structura site-ului, posibilitatea de a rula aplicatii de scripting pentru a crea pagini de web mai complexe. Cu ajutorul acestuia, ai putea de exemplu sa iti creezi un forum. Programul este disponibil gratuit sub forma pachetului PHP gratuit numit phpBB (php buletin board).

Nu trebuie sa uitam insa ca la orice site de Internet este necesara si o adresa de mail. Atunci ai putea sa configurezi, alaturi de serverul de web si o un server de mail care sa ruleze pe acelasi calculator. Ceea ce nu inseamna ca nu poti instala si servere pentru alte servicii, cum ar fi cele de FTP.

Astfel, un calculator configurat poate fi ascuns intr-un colt al camerei, de unde isi va face treaba in liniste. Nu va avea nevoie de monitor, si, in functie de calculator, s-ar putea sa nu fie nevoie nici macar de tastatura si mouse.

Acest mod de a utiliza calculatoarele vechi poate fi utilizat cu succes si de catre firmele mici. In definitiv, un server nou, cu software-ul de rigoare, te poate lasa fara cateva mii bune de dolari.

Dar daca tot a venit vorba despre firme, vechiul calculator poate prelua si alte roluri. De exemplu, acesta poate fi transformat, tot cu ajutorul Linux-ului, intr-un neobosit server pentru printare. Astfel, o imprimanta laser poate fi partajata fara nici un efort, tot pe baza multifunctionalului Linux.

Pentru ca sa facem un rezumat, putem sa spunem ca, desi invechit si incapabil de a rula aplicatii moderne, vechiul tau calculator este totusi capabil sa iti debaraseze calculatorul cel nou de multe sarcini plicticoase. Acel minim de putere de calcul, pus in valoare de eficienta si stabilitatea codului open-source oferit de Linux isi poate aduce inca contributia la nevoile tale IT crescande, permitandu-ti sa faci economii semnificative.

Niciun comentariu: