Norme de protectia muncii in laboratorul de informatica

Procesul de networking implica o atentie constanta si proceduri de protectia muncii. Constructia unei reţele (networking) este o combinatie de activitati desfasurate in meseria de constructor si in cea de electrician. In ambele meserii menţionate, protecţia muncii este o preocupare majora.Lista urmatoare cuprinde o seama de masuri de precautie de urmat când avem de-a face cu materiale electrice:
1. Nu lucrati niciodata pe un device (hub, switch, router sau PC) cu carcasa demontata si conectat la reteaua electrica.
2. Testati toate socket-urile electrice cu un tester de tensiune sau multimetru adecvat.
3. Localizati toate traseele electrice inainte de a incerca sa instalati orice echipament de retea.
4. Impamintati corespunzator toate echipamentele de retea.
5. Nu taiati si nu perforati niciodata cablul de AC de 220V.
6. Folositi ochelari de protectie când tăiaţi sau găuriţi. Fiţi atenţi când folosiţi lame.
7. Masurati cu atentie înainte de a tăia, perfora etc. Măsuraţi de doua ori, actionati o data.
8. Preocupati-va si de securitatea echipei de networking care lucreaza cu dvs.
9. Ori de cite ori trebuie sa lucrati în pereţi, tavane sau mansarde, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa intrerupeti alimentarea cu curent electric a tuturor circuitelor care pot trece prin zona respectiva. In cazul in care nu sinteti sigur daca si pe unde trec fire cu curent electric prin partea cladirii in care lucrati, o regula buna de urmat este aceea de a opri curentul in toata clădirea. Niciodată, in absolut nici o situaţie, nu atingeţi cablurile sub tensiune! Chiar daca credeţi ca aţi oprit curentul prin toata zona prin care lucraţi! Nu puteţi niciodată sa ştiţi daca acestea sunt “fierbinţi” sau nu.
10. Inainte de a incepe lucrul, localizati extinctoarelor din zona.
11. Purtati imbracaminte adecvata. Pantalonii lungi si hainele cu mineca lunga ajuta la protejarea picioarelor si a mâinilor. Evitaţi folosirea hainelor excesiv de largi. Daca se agaţă de ceva, puteţi fi ranit.
12. În cazul în care estimaţi veţi avea de lucru in incaperi cu tavan fals, inspectaţi zona mai inainte de a incepe lucrul. Aceasta se poate realiza ridicind citeva din placile din care este constituit tavanul fals si privind pe deasupra celorlalte. In acest fel puteti identifica cabluri electrice, trasee de ventilaţie, echipamente mecanice si orice altceva care v-ar putea cauza ulterior probleme.
13. Daca trebuie sa taiati sau sa folositi un fierăstrău, protejaţi-va ochii cu ochelari de protecţie .Se recomanda purtarea ochelarilor de protectie si când lucraţi intr-un spaţiu strimt sau deasupra unui tavan suspendat. Astfel ochii dvs. sunt protejaţi daca pica ceva de deasupra sau va miscati in intuneric.
14. Consultati inginerul de intretinere al cladirii in care veti lucra pentru a afla daca aveti materiale precum azbest si plumb in pereţi, tavane etc. In caz pozitiv, urmaţi precauţiile specifice in lucrul cu astfel de materiale.
15. Pastrati ordinea si curatenia in aria de lucru. Nu lăsaţi scule in locuri in care cineva ar putea sa calce peste ele. Fiţi precaut cu sculele care au cabluri de alimentare lungi. Precum sculele, este uşor sa te impiedici de ele.

Niciun comentariu: