Utilizarea Microsoft Windows xp Professional

Sistemul Windows XP reprezinta urmatoarea versiune de Microsoft Windows dupa Windows 2000 si Windows Millennium, impunandu-se prin impletirea elementelor ca: securitate, management al resurselor si fiabilitate – cu cele mai noi facilitati – Plug and Play.
Cerintele minime de sistem se care se impun sunt : 64 MB memorie RAM (cea mai importanta cerinta), procesor Pentium II sau echivalent si circa 1 GB spatiu liber pe hardisk pentru instalare.
Printre calitatile care l-au impus in randul utilizatorilor se numara:

Stabilitate – aceasta calitate este oferita de noua aplicatie Task Manager care rezolva cu succes cazurile de blocare a programelor
Imbunatatiri in designul meniurilor si in sistemul de asistenta – optiunea Help and Support Center, il face mai usor de utilizat prin numeroasele explicatii ajutatoare, alaturi de un design deosebit
Are o baza largita de drivere – astfel majoritatea dispozitivelor hardware sunt recunoscute automat la instalarea XP
Securitate crescuta a datelor – XP include utilizarea conturilor de utilizator protejate prin parola
Ofera mai multa functionalitate in internet – prin includerea browserului Internet Explorer 6.0, care dispune de noi tehnologii de navigare si securitate.
Adaptabilitate si facilitati multimedia – la introducerea unui CD, Windows XP identifica tipul de fisiere care le contine si lanseaza cel mai potrivit program pentru prelucrarea acestora
Contine softul de inscriptionare integrat – daca dispuneti de un CD writer puteti transfera datele de pe calculator pe CD-uri
Contine numeroase programe imbunatatite si altele noi – ce transforma calculatorul intr-o platforma multimedia : Windows Media Player organizeaza fisierele muzicale in colectii. Movie Maker transfera filmele din camerele video analogice sau digitale in calculator, iar driver-ele DirectX 8.0 ofera suport pentru rularea celor mai noi jocuri.

Lansarea sistemului de operare Windows XP

Windows XP este un sistem de operare ce poate executa mai multe programe in acelasi timp (multitasking) si dispune de o interfata grafica deosebita, de tip GUI (Graphical User Interface) usor de utilizat.
Sistemul Windows XP se lanseaza automat la pornirea calculatorului, daca este singurul sistem de operare instalat.
Daca sistemul de calcul este regat intr-o retea, sau este accesat de mai multi utilizatori, la lansarea sa, pe ecran vor fi prezente denumirile conturilor utilizatorilor posibili, precedate de un simbol grafica – conform fig. 1:

Porniti calculatorul
Executati click pe un nume de cont sau pe imaginea asociata
Introduceti de la tastatura parola, in caseta Password
Apasati tasta enter sau apasati pe butonul

Parola a fost stabilita anterior de dumneavoastra ca propietar al contului, sau de un administrator al calculatorului respectand regulile de rigoare.
Daca nu este necesar, conturile pot fi neprotejate prin parola sau chiar sa existe doar un cont neparolat – in acest caz nu veti vedea ecranul introductiv pe care il afiseaza Windows XP.
Daca se doreste schimbarea utilizatorului dupa lansarea sistemul:

Alegeti optiunea Log Off din meniul Start
Apasati butonul Log Off din fereastra Log Off
Alegeti alt utilizator din fereastra care va apare

Iesirea din sistemul Windows XP

Pentru a iesi din sistemul Windows XP:

Apasati butonul Start
Alegeti optiunea Turn Off Computer
Executati click pe una din optiunile:
· Turn Off (inchidere definitiva)
· Restart (inchiderea, apoi repornirea calculatorului)
· Hibernate (salvarea datelor din memoria RAM, pe hardisk, apoi inchiderea calculatorului). Astfel, la viitoarea pornire, incarcarea Windows va decurge mult mai repede deoarece se folosesc datele deja memorate pe hardisk, care sunt incarcate din nou in memoria RAM)

Daca nu este activa optiunea Hibernate in dialogul Shut Down, puteti incerca afisarea ei, tinand apasata tasta Shift cat timp dialogul este vizibil.

Elementele ecranului

Lansarea in executie a sistemului de operare Windows XP, plaseaza pe ecran o imagine, numita suprafata de lucru sau desktop pe care se afla diverse elemente grafice.
In versiunile anterioare existau anumite icoane care reprezentau parti importante ale sistemului de operare si erau afisate intotdeauna pe suprafata de lucru. In Windows XP acest lucru poate fi adevarat sau nu, in functie de optiunile utilizatorului.
Implicit, pe suprafata de lucru este afisata doar icoana Recycle Bin !
Principalele elemente ale ecranului sunt:

Bara de aplicatii (taskbar) – se alfa in partea de jos a ecranului si contine toate aplicatiile ce ruleaza la un moment dat pe calculator (icoana asociata aplicatiei si numele acesteia)
Butonul Start – se afla in partea stanga a barei de aplicatii ; locul de unde incepe practic lucrul in Windows
Iconuri care seteaza anumiti parametri ai sistemului de operare –se afla in partea dreapta a barei de aplicatii si sunt grupate in asa-numita zona de notificare
Icoane – se afla plasate pe desktop sub forma unor simboluri grafice mici

Utilizarea mouse-ului

Operatiile care se pot efectua cu mouse-ul sunt:
Indicare - se mentine cursorul de mouse asupra unui obiect . In functie de obiectul indicat cursorul poate lua mai multe forme.
Click pe butonul stang - apasarea rapida butonul stang al mouse-ului si apoi eliberarea sa; Se executa pentru selectarea unui obiect (icoana,fisier,dosar,etc.) - obiectul selecat apare afisat in cluloare aprinsa, (de exemplu se alege obtiunea My Computer din meniul Start) sau pentru apasarea unui buton
Click pe butonul drept - apasarea rapida a butonului drept al mouselui; Se observa aparitia unui meniu numit menu local sau meniu contextual ale carui optiuni sunt in functie de locul sau obiectul unde s-a executat click
Dublu click - indicarea unui element , urmata de o dubla apasare rapida pe butonul stang aal mouse-ului, apoi eliberarea sa.Se utilizeaza pentru a deschide un fisier, dosar sau fereatra, folosind icoana acestora
Tragere sau glisare - se deplaseaza mouse-ul in timp ce se mentine apasat butonul stang(de obicei) sau drept.
Stabilirea propietatilor barei de operatii

Utilizatorul are posibilitatea de a-si configura modalitatea de afisare a obiectelor pe ecran, in functie de anumite optiuni astfel:

Se executa click dreapta pe bara de operatii
Se alege optiunea Properties
Se executa click pe tabul Taskbar
Se bifeaza butoanele corespunzatoare optiunilor dorite pentru bara de operatii si pentru zona de notificatii
Se executa click pe tabul Start Meniu pentru stabilirea modalitatii de afisare a meniului corespunzator butonului Start

Afisarea „Windows XP Help”

Sursa de ajutor si informatii despre sistemul de operare este „Windows XP Help” – accesibil din meniul Start. Astfel se vor cunoaste pasii prin care se pot realiza o serie de operatii si actiuni, de la instalarea unei imprimante pana la conectarea la Internet.
Aceasta fereastra contine, de asemenea, o lista a termenilor utilizati, modalitati de utilizare a tastaturii pentru operatiile uzuale, ajutor in cazul diferitelor probleme si trimiteri catre documente si resurse aflate pe Internet.


Aplicatii implicite

Dupa instalarea sistemului Windows XP Home Editon pe zona activa a ecranului monitorului(desktop) vor apare doua aplicatii implicite, care, pentru a avea o interfata grafica cu utilizatorul cat mai atractiva, vor avea o reprezentare grafica sub forma unor pictograme. Acestea sunt : My Computer si Recycle Bin.
My Computer contine toate componentele sistemului, reprezentate intr-o fereastra sub forma de pictograme. Se observa existenta unei pictograme pentru fiecare unitate de disc din sistem, o pictograma pentru documentele impartite cu alti utilizatori si una cu documentele utilizatorului.
Discurile contin dosoare, iar dosarele (directoare sau foldere) pot sa contina fisiere sau dosare.
Executand dublu-click pe una din aceste pictograme, se va observa continutul directorului respectiv.
In functie de dorinta utilizatorului, cu ajutorul butonului Views se pot alege diferite modalitati de afisare a obiectelor vizibile pe suprafata de lucru. De asemenea, My Computer ofera posibilitatea accesarii aplicatiei Control Panel – de unde se poate stabili modul de functionare al tuturor componentelor calculatorului.
Recycle Bin reprezinta „containerul de reciclare” sau „cosul de gunoi”. Acesta contine fisierele si dosarele sterse de utilizator intr-o sesiune de lucru.
Astfel, la stergerea unui fisier dintr-un folder, acesta nu este sters efectiv, ci transferat in acest container, de unde puteti sa-l recuperati in orice moment prin alegerea optiunii Restore.

Lucrul cu icoane

Pentru a deschide obiectul reprezentat de o icoana se da dublu-click sau sau se apasa Enter.
Simbolurile grafice asociate unor aplicatii pot fi afisate pe desktop. Icoanele pot fi asociate si unor scurtaturi (shortcut-uri), acestea au rolul de a indica rapid calea catre un program executabil.
Pentru crearea unei scurtaturi pentru dosare si fisiere :

Va duceti la locul unde se gaseste folder-ul/fisierul
Se executa click dreapta pe folder-ul sau fisierul dorit
Se alege optiunea Create Shortcut
Se „trage” cu mouse-ul scurtatura aparuta in lista, pe desktop in pozitia dorita
Se elibereaza butonul mouse-ului, observand aparitia scurtaturii pe desktop.

Icoanele aplicatiilor pot fi deplasate pe desktop intr-o pozitie dorita astfel : se „trage” cu mouse-ul icoana respectiva in pozitia dorita si se elibereaza butonul mouse-ului.
Daca se doreste ca o scurtatura sa nu mai fie prezenta pe ecran, se executa click dreapta pe scurtatura care vreti sa o stergeti si apasati tasta Delete.
Pentru a redenumi o scurtatura:

Se executa click dreapta pe scurtatura care se va redenumi
Se alege optiunea Rename
Se tasteaza noul nume
Se apasa tasta Enter


Structura unei ferestre

Orice aplicatie Windows se deschide intr-o fereastra. Majoritatea ferestrelor au urmatoarele componente:

Bara de titlu In bara de titlu se gasesc urmatoarele elemente:
pictograma aplicatiei
numele aplicatiei
numele documentului sau directorului ce ocupa fereastra respectiva

In dreapta barei de titlu se gasesc trei butoane de manipulare a ferestrei:

Butonul de minimizare (Minimize) – determina minimizarea ferestrei (plasarea sa in bara de operatii sub forma minimizata)
Butonul de maximizare (Maximize) – determina maximizarea ferestrei pe ecran
Butonul de inchidere (Close) – determina inchiderea aplicatiei care lucreaza in ferestra

Bara de meniuri – se afla sub bara de titlu si contine meniurile disponibile in acea fereastra. Pentru a accesa un meniu cu ajutorul tastaturii se apasa simultan tastele Alt+litera subliniata din denumirea meniului
Bara de instrumente – este bara care se gaseste sub bara de meniuri.Ea contine diverse butoane care au atasate anumite comenzi.
Bara de adrese – contine numele dosarului deschis(adresa) si poate fi folosita pentru deschiderea altor dosare
Suprafata de lucru – este zona centrala in care se gasesc obiectele ferestrei si in care se realizeaza anumite operatii
Bara de stare – ofera informatii despre ce se gaseste in fereastra
Barele de derulare – sunt utilizate pentru deplasarea in fereastra pe directie orizontala si verticala
Butonul de Control – se gaseste in extremitatea stanga a barei de titlu a ferestrei;este identificatorul meniului de control care contine optiuni pentru manipularea ferestrelor

Redimensionarea si mutarea ferestrelor

Adesea este necesar ca o fereastra de pe suprafata de lucru sa fie redimensionata (sa-i fie modificate dimensiunile) pentru a permite anumite operatii, in timpul lucrului.
Pentru a redimensiona o fereastra:

Se pozitioneaza mouse-ul pe una din marginile ferestrei
Cand acesta devine o dubla sageata, cu butonul stang apasat, deplasam mouse-ul in directia dorita

Daca se va plasa mouse-ul pe unul din colturile ferestrei, prin „tragerea” sa intr-una din directii, aceasta se va redimensiona proportional!
Mutarea unei ferestre pe suprafata de lucru, este o operatie foarte utila si se realizeaza astfel:

Se pozitioneaza indicatorul mouse-ului pe o zona libera din bara de titlu:
Se tine apasat butonul stang, „agatand” fereastra si se trage cu mouse-ul in directia dorita.

Aranjarea ferestrelor pe suprafata de lucru

Daca au fost deschise mai multe ferestre pe ecran, exista mai multe posibilitati de a fi aranjate convenabil, pentru a le vedea simultan:

Se deschid ferestrele dorite pe suprafata de lucru
Se executa click dreapta pe o zona libera din bara de operatii
Se alege una din optiunile disponibile din meniul local afisat.

Revenirea din aranjare se face cu optiuniile Undo Cascade si Undo Tile din meniul local, deschis dupa aranjarea ferestrelor.
Aranjarea se aplica numai ferestrelor deschise, nu si celor minimizate in bara de operatii.

Utilizarea ferestrelor de dialog

Sistemul de operare Windows utilizeaza in afara de ferestrele in care se executa aplicatiile si ferestre de dialog sau casete de dialog.
In aceste ferestre se specifica sistemului de operare anumiti parametrii necesari pentru executia unei anumite comenzi.
In ferestrele de dialog se pot intalni diferite elemente grafice de interfata numite controale. Cele mai importante dintre acestea sunt:

Casetele text – permit introducerea de informatii de la tastatura, cu ajutorul carora se va executa o comanda.
Liste ascunse (liste sau casete derulante) – contin mai multe optiuni din care se poate alege cel mult una la un moment dat. Pentru a vizualiza intreaga lista se va executa click pe butonul din partea optiunii vizibile.
Liste deschise – contin mai multe optiuni din care se poate alege cel mult una la un moment dat. Optiunile listei sunt vizibile tot timpul.
Butoane de comanda – declanseaza dupa apasarea lor o actiune.
Butoane Radio – sunt butoane care permit alegerea unei singure optiuni din mai multe posibile. Aceste butoane se exclud reciproc(nu poate exista decat un singur buton radio selectat la un moment dat, dintr-o serie de butoane de acest fel).
Butoane de optiune (Option Button) – butoane care pot fi selectate
Casete de validare (Check Box) – permit alegerea unei optiuni sau mai multe, cu ajutorul unui click-stanga.Aceste optiuni nu se exclud reciproc.
Casete numerice – sunt campuri unde se introduc date numerice.
Fise de lucru(tab-uri) – contin elemente ce compun o anumita operatie.
Butonul Help – permite afisarea informatiilor despre elementele din fereastra respectiva.
Tipuri de meniuri

Sistemul de operare Windows XP ofera trei tipuri de meniuri:

Meniul Start – Acest meniu este plasat in bara de task-uri in partea stanga si contine o serie de icoane care in variantele anterioare de Windows apareau pe suprafata de lucru.
Meniul Fix – Acest meniu este plasat in bara de meniuri ale unei aplicatii.Pentru a deschide acest tip de meniu se executa click pe una din optiuniile barei de meniuri (de exemplu Format), ale unei aplicatii, observand deschiderea unui submeniu. Acest meniu este numit PullDown(meniu coborator).
Meniul contextual(local) – Acest meniu se mai numeste meniul de propietati si se refera la un anumit obiect. Pentru a deschide acest tip de meniu se selecteaza un obiect si se efectueaza click dreapta pe el.

Selectarea optiunilor si comenzilor intr-un meniu

O optiune presupune una sau mai multe operatii care le efectueaza utilizatorul, validarea sau acceptarea acesteia devenind posibila dupa ce va fi apasat un buton de comanda.In general pentru aplicatiile Windows acesta, are unul dintre cuvintele cheie: Ok, Yes, Open, Print, Save, etc.
Exista mai multe tipuri de optiuni:

Optiune marcata cu simbolul - Acest tip de optiune indica faptul ca este formata dintr-un subgrup de comenzi si/sau optiuni. Deschiderea acestui tip de optiune se realizeaza prin executarea unui click pe aceasta, ceea ce va duce la deschiderea unui alt submeniu.
Optiune umrata de marcajul ... – Acest tip de optiune determina deschiderea pe ecran a unei caseta de dialog care va va ruga sa specificati locul.
Optiune marcata cu simbolul - Acest simbol (plasat cu ajutorul unui click al mouse-ului), inaintea unei optiuni, arata ca optiunea respectiva este selectata sau activata in mod curent. Selectarea din nou a acestei optiuni o va dezactiva.
Optiune marcata de simbolul - Aparitia acestui simbol, inaintea unei optiuni, indica faptul ca optiunea respectiva a fost selectata la un moment dat. Selectarea altei optiuni se realizeaza cu ajutorul unui click-stanga dezactivand astfel optiunea anterioara.

Prin comanda se intelege o operatie care se executa „imediat”, fara sa fie necesar precizarea datelor care o intosesc.
Aceasta este direct executabila la efectuarea unui click pe numele sau, declansand actiunea indicata de comanda selectata. Daca utilizati tastatura, activati meniul, alegeti optiunea sau comanda dorita prin apasarea succesiva a tastelor Up si Down, apoi apasati tasta Enter.
Anumite comenzi se pot alege prin apasarea tastelor pentru comenzi rapide afisate in meniuri, situate la dreapta comenzii respective.
Uneori deschidem un meniu din greseala sau deschidem alt meniu decat cel care ne e util.
Pentru a reveni la starea anterioara fara sa efectuam vreo selectie, alegem una din urmatoarele variante:
Se executa click in zona libera in afara meniului
Se apasa tasta Escape(Esc) pentru a inchide doar meniul curent
Se apasa tasta Alt pentru a incide o intreaga serie de meniuri.
Deschiderea programelor in Windows

Programele sunt cele care va permit sa lucrati cu calculatorul. Sistemul Windows este locul de unde lansati fiecare program si mediul de lucru.
Exista tehnici speciale de a lansa un program in executie pornind de la desktop-ul Windows, astfel:

Daca exista o icoana etichetata Shortcut to nume_program efectuati dublu click pe aceasta.
Daca programul are o icoana in meniul Start dati click pe butonul Start si apoi pe numele programului.
Daca programul nu figureaza in meniul Start dati click pe butonul Start, alegand optiunea All Programs si incercati sa gasiti acolo programul
Daca nu exista nici o icoana pentru programul pe care doriti sa-l lansati programul Run din Start – Run si editati calea catre programul respectiv sau dati click pe butonul Browse

Lucrul cu aplicatii

Pentru a inchide un program in Windows XP este de ajuns sa inchidem fereastra in care acesta lucreaza cu ajutorul butonului .
Odata cu fereastra se va inchide si programul (aplicatia).
Daca programul lucreaza cu fisiere vom fi intrebati inainte de inchidere daca dorim sau nu, sa salvam ceea ce am realizat in acel fisier.
Exista situatii cand dorim anularea ultimei actiuni efectuate intr-o anumita aplicatie. In acest caz alegeti comanda Undo din meniul Edit al programului respectiv.
Daca aveti mai multe aplicatii deschise pe ecran si doriti sa treceti de la o aplicatie la alta (operatie cunoscuta sub denumirea de „schimbarea focus-ului”) se va utiliza una din metodele urmatoare:

Executati click cu ajutorul mouse-ului in taskbar pe numele programului dorit
Apasati Alt+Tab si apoi numai Tab(tinand apasata tasta Alt)
Apasati Ctrl+Alt+Del , selectati programul dorit din fereastra Task Manager, tab-ul Applications si apoi apasati butonul Switch To

Ultimile doua metode pot fi utile daca nu este vizibila fereastra programului sau bara de sarcini cu numele acestuia, de exemplu, cand va aflati intr-un joc care ocupa tot ecranul.
Daca ati deschis prea multe programe simultan, numele acestora aglomerand taskbar-ul, veti observa restrangerea automata a listei programelor afisate in taskbar, ramanand numai ultimile doua deschise.
Pentru a reveni la fisarea tuturor programelor deschise, apasati pe butonul ^ alaturat zonei de notificare.
Stabilirea compabilitatii pentru programele mai vechi

Daca o aplicatie veche comporta anumite probleme,in Windows XP, se pot stabili anumite proprietati de compatibilitate.
Astfel programul va rula in mod de compabitilitate cu alt sistem de operare, precum Windows 95, sau cu alti parametrii de ecran si rezolutie.
Pentru a stabili proprietatiile de compatibilitate ale unui program, procedam astfel:

Executati click dreapta pe shortcut-ul acestuia si din meniul contextual, alegeti optiunea Properties
Alegeti tab-ul Compatibility
Bifati caseta de marcaj Run this program in compatibility mode for:
Selectati un sistem de operare din lista aparuta, in care consideratii ca programul respectiv ruleaza bine
Puteti schimba daca este necesar, setarile pentru numarul de culori, rezolutia sau puteti dezactiva temele vizuale din Windows XP – incercati mai multe variante pentru a gasi calea cea buna
Executati din nou programul si ajustati din nou setarile de compatibilitate daca programul inca nu ruleaza satisfacator.

Notiunea de disc

Discul – este denumirea generica pentru o unitate de memorie externa, ce contine date prelucrate de calculator (sicheta, hardisk, CD , DVD, FlashDisk, etc.).
Hardisk-urile pot fi impartite logic in mai multe regiuni numite partitii (partitions), care sunt bazute de sistemul de operare ca discuri separate.
Discurile conectate la un calculator si partitiile sunt notate cu litere de la A la Z, in ordinea prioritatii, astfel: mai intai discheta, apoi hardisk-uri sau partitii de hardsik si apoi unitatile CD-Rom/DVD-ROM/Combo, atribuirea literelor fiind:

A: si B: - unitati pentru discheta
C: - pentru hardisk sau prima partitie a hardisk-ului
D: - pentru a doua partitie a hardisk-ului ( sau , daca aceasta nu exista, pentru prima unitate CD-ROM sau DVD-ROM)

In afara de aceste denumiri, pentru a fi recunoscute de catre utilizator, fiecare disc are o anumita eticheta(label).

Notiunea de fisier

Majoritatea informatiei cu ajutorul carora lucreaza sistemul de operare este formata din fisiere.
Fisierul reprezinta o colectie omogena de date, utilizata de anumite programe pentru desfasurarea lor si memorata pe disc sub un anumit nume.
Fisierele pot contine diferite informatii care pot fi aduse la o forma digitala (inclusiv texte, imagini, sunete, filme , etc.).
O categorie speciala de fisiere sunt programele sau aplicatiile (denumite fisiere executabile).
Un fisier se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:

Numele
Tipul
Dimensiunea
Atribute
Data si ora crearii, modificarii sau accesarii

Un fisier este identificat in mod unic prin numele sau si prin locul unde se gaseste acesta – tinand cont de structura arborescenta a informatiei intr-un sistem de calcul.
Sistemul de operare ofera posibilitatea denumirii cu nume foarte lungi fisierele, insa la vizualizarea continutului fisierului respectiv, numele sau este intrerupt dupa primele 15-20 caractere.
Numele fisierului este alcatuit dintr-un sir de caractere urmat de un grup de trei litere – denumit extensie. Numele este despartit de extensie prin caracterul punct.
Extensia nu este obligatorie dar ne ofera informatii despre tipul fisierului.
Este preferabil sa atribuiti fisierelor nume sugestive care sa va ajute sa va dati seama ce se afla in interiorul acestora, fara a necesita deschiderea lor.
Fiecare fisier prezinta o dimensiune proprie, in functie de cantitatea datelor pe care le contine. Aceasta se masoara in octeti, kilo-octeti, mega-octeti, etc.
Orice fisier poate avea urmatoarele atribute : Archive, Read-only , Hidden, System.
Daca un fisier a fost creat sau doar accesat la un moment dat, sistemul de operare memoreaza data si ora respectiva asupra sa. Aceste date sunt deseori utilizate la procedeul de cautare al unui fisier, al carui nume sau tip nu au fost retinute dar se cunoaste data sau ora accesari sale.
Un director (dosar sau folder) reprezinta o colectie de elemente cum ar fi: alte directoare (numite subdirectoare) si fisiere.
La fel ca si dosarele reale, ele se utilizeaza pentru a tine grupate impreuna obiectele indrudite printr-o aceeasi tema, intr-un loc convenabil pe disc.
Un director este simbolizat pe ecran prin imaginea unui dosar de culoare galbena si prezinta aceleasi caracteristici ca si fisierele, descrise in sectiunea anterioara.
Directoarele si subdirectoarele de pe un disc formeaza o structura ierarhica arborescenta (asemanatoare unui arbore genealogic) plecand din directorul radacina al discului, care le contine pe toate celelalte.
Acesta este notat X:\ (unde X este litera discului respectiv).
Calea (full path) unui anumit dosar sau fisier reprezinta sirul numelor tuturor dosarelor care il contin in ordine ierarhica, separate de simbolul „\” si urmat de numele dosarului sau fisierului respectiv.
Daca cunoastem anumite date despre obiect putem utiliza facilitatea de cautare Search. Aceasta facilitate este un puternic instrument de cautare si poate fi utilizata chiar daca cunoastem partial numele obiectului pe care dorim sa-l cautam.
Procedeul de cautare se desfasoara astfel:

Executam click pe butonul Start
Selectam optiunea Search din meniul deschis
Alegeti criteriile de cautare din Advanced Search Options
Aplicatia Windows Explorer

Windows Explorer ofera o modalitate rapida de explorare a informatiei de pe calculator, punand la dispozitia utilizatorului instrumente puternice pentru efectuarea diverselor operatii cu fisiere si directoare.
Pentru a lansa in executie Windows Explorer:

Executati click pe butonul Start
Alegeti optiunea All Programs si apoi Accessories
Selectati, executand un click pe aplicatia Windows Explorer

Semnificatia butoanelor de pe bara de instrumente:

Back si Forward – permit plimbarea intre dosarele care au fost vizitate de la lansarea aplicatiei
Up – revenirea la nivelul imediat superior celui curent
Search – ofera posibilitatea de cautare
Views – vizualizarea informatiilor in mai multe feluri.

Panoul Folders se gaseste in stanga ferestrelor Explorer si contine un arbore ierarhic de dosare si subdosare.Pentru a-l ascunde sau afisa dati click pe butonul Folders de pe bara de instrumente.
Fara panoul Folders, fereastra Explorer devine o fereastra de tip My Computer.
Pentru a stabili modalitatea dorita de vizualizare a obiectelor continute intr-un director aflat in arborele director, dati click pe butonul Views din bara de meniuri.
Ne putem da seama daca un obiect este selectat sau nu dupa aspectul sau. De obicei obiectul selectat va fi colorat diferit, iar eticheta sa va fi afisata cu litere luminoase pe fond intunecat.
Pentru a selecta mai multe obiecte adiacente(invecinate) se procedeaza astfel:

Mutati cursorul mouse-lui in afara unuia dintre obiecte
Apasati butonul mouse-lui si tinandu-l apasat, trasati un chenar imaginar peste obiectele pe care dorim sa le selectam; pe masura ce trasati chenarul, obiectele atinse de ele se selecteaza

Pentru a selecta obiectele neadiacente se tine apasata tasta Ctrl si se efectueaza click pe fiecare obiect ce trebuie selectat in parte.
Selectarea tuturor obiectelor dintr-o fereastra se face apasand Ctrl+A.
Pentru a deselecta un obiect sau toate obiectele selectate se efectueaza click intr-o zona neutra de pe ecran.
Pentru a deselecta un obiect dintr-un grup de obiecte selectate se tine apasata tasta Ctrl si se efectueaza click pe obiectul respectiv.
La copierea unui obiect (de exemplu un fisier) dintr-un folder in altul, se va crea un duplicat al acestuia in noul dosar. Astfel, disierul exista in locul original si copia lui, in dosarul destinatie.
O copie poate exista si in acelasi dosar – caz in care, fisierul copie poarta numele de „Copy of [...]” precizandu-se numele fisierului original.


Copierea cu ajutorul memoriei Clipboard

Clipboard-ul este o zona din memorie care poate stoca temporar un obiect sau o informatie (un text, un fisier, o imagine, o secventa sonora).
Utilizarea Clipboard-ului pentru a copia un fisier sau un dosar presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

Selectati obiectul sau obiectele care doriti sa le copiati
Alegeti optiunea Copy a meniului Edit (astfel obiectul sau obiectele au fost plasate in Clipboard) sau apasati Ctrl+C
Deschideti dosarul in care doriti sa plasati continutul Clipboard-lui
Alegeti optiunea Paste a meniului Edit

Alte metode de copiere a obiectelor

Una dintre metodele uzuale de copiere este „Drag and Drop”. Aceasta metoda este cea mai utilizata deoarece nu necesita memorarea obiectului de copiat in clipboard si este foarte rapida.
Petnru a folosi aceasta metoda:

Selectati obiectul/obiectele pe care doriti sa le copiati
Tineti apasata tasta Ctrl si deplasati obiectul cu ajutorul mouse-lui prin operatia de „tragere” spre destinatie

In timpul deplasarii obiectului, atunci cand realizati copierea, deasupra icoanei sale apare un mic semn +. Daca tineti apasata butonul drept al mouse-ului ci nu Ctrl atunci Windows va va intreba ce doriti sa faceti cu acel fisier. Pentru a-l copia selectati optiunea „Copy Here”.
Windows XP mai aduce o varianta in plus pentru copierea unui fisier:

Localizati si selectati obiectul pe care doriti sa-l copiati
Efectuati click pe Copy this file din zona de task-uri din partea stanga a ferestrei
Alegeti din caseta care apare, locul unde doriti sa copiati obiectul selectat
Apasati butonul Copy

Mutarea obiectelor

Atunci cand se muta un obiect, se va sterge obiectul din locul original ( dosarul sursa) fiind mutat in dosarul destinatie.
Puteti copia obiecte utilizand Clipboard-ul ( Ctrl+X) , metoda „Drag and Drop” sau mutarea prin „tragere” cu ajutorul butonului drept al mouse-ului. In Windows XP puteti de asemenea folosi zona de task-uri pentru a muta un fisier.
Deschiderea obiectelor

Deschiderea unui fisier depinde de tipul de informatii pe care acesta le contine !
Pentru a deschide un fisier dati dublu click pe el. Pentru a selecta programul cu care vreti sa-l deschideti dati click dreapta , selectati „Open With” si apoi selectati programul.
Aceasta asociere inseamna ca deschiderea unor astfel de fisiere, prin executarea unui dublu click va implica deschiderea automata a continutului acestora cu programul ales.

Crearea unoi folder

Pentru a crea un director:

Dati click dreapta pe locul unde doriti sa fie creat folder-ul
Alegeti optiunea New, apoi Folder din meniul contextual deschis
Tastati un nume in eticheta numelui pentru directorul nou aparut pe desktop
Apasati Enter sau executati click intr-o zona neutra

Stergerea obiectelor

Stergerea fisierelor si directoarelor se realizeaza in Windows prin intermediul aplicatiei Recycle Bin (cosul de gunoi), aflat pe desktop.
Cosul de gunoi se poate utiliza pentru a recupera obiectele sterse sau pentru a le sterge definitiv, insa acestea raman in cos pana la golirea sa.
Pentru a deschide cosul efectuati dublu click pe acesta ca pe orice alta icoana. Fereastra care se deschide pe ecran functioneaza ca orice alta fereastra afisand doasarele si fisierele sterse la un moment dat de utilizator.
Atentie la obiectele care le stergeti de pe calculator ! Nu trebuie sterse fisierele de date necesare unui program, sau o aplicatie utila.
In orice moment putem vedea daca cosul de gunoi este gol sau nu, dupa modul in care arata.
Pentru a sterge un obiect:

Se deschide fereastra Windows Explorer
Selectati obiectul sau obiectele de sters
Apasati tasta Delete – astfel obiectele vor dispare din lista si se vor plasa in Recycle Bin

Pentru a goli Recycle Bin si a elibera spatiu de pe hardisk dati click dreapta pe el si selectati „Empty Recycle Bin”. Puteti sa stergeti fisiere direct fara sa treaca prin Recycle Bin apasat Shift + Delete.
Pentru a recupera un fisier din Recycle Bin selectati fisierul si apoi alegeti optiunea Restore din meniul File sau efectuati click dreapta al cu mouse-ul si alegeti optiunea Restore din meniul local deschis.
Afisarea propietatilor unui obiect in fereastra Windows Explorer

Puteti afla informatii suplimentare despre un fisier, dosar sau grup de fisiere si/sau dosare selectate din fereastra Windows Explorer, astfel:

Deschideti aplicatia Windows Explorer
Selectati obiectul sau grupul de obiecte despre care dorim afisarea anumitor informatii
Executati click dreapta pe obiect sau pe selectia de obiecte ( pe oricare din obiectele selectate)
Alegeti optiunea Properties, fisa General, din meniul local deschis

O metoda mai rapida de a observa informatiile esentiale despre un fisier, icoana, etc.aflat intr-un dosar sau pe desktop, decat afisarea proprietatiilor acesteia este reprezentata de urmatoarele operatii : asteptati putin cu sageatea de mouse deasupra obiectului, observand aparitia unui bilet explicativ.

Afisarea performantelor calculatorului

Pentru un sistem de calcul utilizat, in foaia de proprietati puteti citi informatii precum frecventa si tipul procesorului, memoria RAM disponibila, marimea hardisk-ului, spatiul ocupat de informatie si spatiul liber pe hardisk precum si altele.
Daca dorim afisarea unor informatii suplimentare despre hardisk-ul sitemului pe care lucrati procedati astfel:

Deschideti fereastra My Computer
Selectati obiectul reprezentat de unitatea C:
Selectati optiunea View system information

Pentru a afisa capacitatea si spatiul disponibil pe hardisk:

Deschideti fereastra My Computer
Executati click dreapta pe obiectul reprezentat de unitatea C:
Selectati optiunea Properties din meniul local deschis.

Despre imagini

Imaginile sunt reprezentate de fisiere de tip grafic – cu extensii ca .jpg, .bmp, .gif , etc.
Vizualizarea sau modificarea unor fisiere de tip imagine se realizeaza cu ajutorul unor aplicatii dedicate (editoare grafice) cum ar fi: aplicatia Paint, Microsoft Photo Editor, Corel PhotoPaint, ACDSee etc.

Deschiderea imaginilor

Pentru a deschide imaginea cu ajutorul editorului grafic asociat:

Deschideti fereastra Windows Explorer pentru a-i identifica fisierele de tip grafic
Executati dublu click pe fisierul dorit, pentru a-l vizualiza (se observa deschiderea acestuia in editorul grafic asociat)

Daca editorul grafic asociat nu permite efectuarea anumitor operatii sau modificari dorite asupra imaginii, alegeti un alt editor performant cu ajutorul optiunii ”Open With” – Choose Program.
Bifand caseta Allways use the selected program to open this kind of file, programul ales va ramane definitiv asociat cu tipul de fisier selectat, acesta fiind lansat la executarea unui dublu-click pe orice fisier de acest tip.

Microsoft Picture and Fax Viewer

Aplicatia Windows Pictures and Fax Viewer permite vizualizarea imaginilor precum si realizarea anumitor operatii simple de editare asupra acestora, reprezentand inlocuitorul programului Imaging din sistemul Windows 95.
Principalele operatii ce pot fi executate cu acest program subnt accesibile cu ajutorul butoanelor de la baza ferestrei de vizualizare. Acestea opereaza asupra fisierelor imagine din dosarul ce contine imaginea afisata.


Semnificatia butoanelor:

trece la imaginea anterioara celei curente
trece la imaginea urmatoare
redimensioneaza imaginea pentru a ocupa tot ecranul
reduce imaginea la dimensiunile originale
porneste slide show-ul pentru a vizualiza automat, pe rand, toate imaginile din dosar
mareste imaginea
micsoreaza imaginea
roteste imaginea in sens invers trigonometric
roteste imaginea in sens trigonometric
sterge fisierul imagine de pe disc
tipareste imaginea
copieaza fisierul imagine intr-o locatie aleasa de dumneavoastra
deschide imaginea in editorul grafic asociat tipului respectiv de imagine
afiseaza un ecran de ajutor (help)

Numele fiecaruia dintre butoanele 1-14 de mau sus si combinatiile de taste aferete ale operatiei respective (daca se utilizeaza tastatura), le puteti afla daca mentineti cateva secunde sageata mouse-ului deasupra uui buto, fara a-l apasa.
Microsoft Photo Editor

Aceasta aplicatie existenta si in celelalte sisteme Windows, devine deosebit de utila pri numeroase facilitati puse la dispozitia utilizatorului cum ar fi:

scanarea imaginilor
decuparea unor portiuni de imagine
aplicarea diverselor efecte, texturi
stabilirea rezolutiei si a luminozitatii imaginii
salvarea unei imagini in alt format etc.

Daca a fost ales Microsoft Photo Editor ca aplicatie implicita in care se vor deschide fisierele grafice cu extensia .jpg, atunci acesta devie instrumentul de vizualizare si/sau modificare al acestora.


Semnificatia butoanelor:

New – deschide o zona (Blank Picture) de dimensiuni dorite pentru crearea sau importarea unei noi imagini
Open – deschide un fisier grafic
Save – salveaza un fisier grafic prelucrat
Print – tipareste fisierul grafic curent
Scan – ofera posibilitatea scanarii unei imagini
Cut – inlatura o imagine sau o selectie din acesta si o memoreaza in clipboard
Copy – copieaza o imagine sau o selectie din aceasta si o memoreaza in clipboard
Paste – insereaza intr-o destinatie dorita selectia din clipboard
Undo – anuleaza ultima actiue sau comanda
Redo – repeta ultima actiune sau comanda
Select – realizeaza o selectie din cadrul imaginii
Zoom – aplica imaginii efectul de „lupa” – marind-o proportional
Smudge – transforma mouse-ul intr-o pensula si traseaza urme de culoare gri peste imagine ( click dreapta pe butonul Smudge deschide fereastra de modificare a dimensiunilor pensulei)
Sharpen ­– transforma mouse-ul intr-o „guma de sters” si aplica efectul de stergere
Image Balance – stabilirea contrastului si a luminozitatii imaginii
Set Transparent Color – aplica efect de „transparenta” obiectelor din imagine
Rotate 90° - roteste imaginea cu 90°
Zoom Control – modificarea marimii de afisare a documentului cu un procentaj indicat

Alaturi de butoanele prezentate, aplicatia contine o serie de meniuri ce permit prin intermediul comenzilor, aplicarea unor efecte variate asupra imaginii curente.


Selectarea ca wallpaper a unei imagini

O anumita imagine poate fi stabilita ca wallpaper (fundal) pentru ecranul calculatorului pe care lucrati prin mai multe variante. Una dintre ele este aceasta:

Deschideti fereastra Windows Explorer
Executati click dreapta pe fisierul grafic dorit
Alegeti optiunea Set as desktop background din meniul contextual deschis

Aplicatia Windows Media Player

Dupa instalarea sistemului Windows Xp, acesta reprezinta singurul program de redare multimedia existent, care permite:

Audierea, vizualizarea sau crearea de liste de fisiere multimedia digitale
Auditii radio
Vizionari de filme (programul este echivalent cu un video-player)
Audiere CD-uri muzicale (ascultate de obicei cu CD player-e) in acelasi timp fiind posibila tinerea evidentei fiecarui fisier multimedia si informatiilor asociate acestuia
Copierea CD-urilor (cu ajutorul unui CD-writer)
Cautarea in internet a melodiilor sau filmelor preferate

Unul din dezavantajele acestei aplicatii este gradul ridicat de ocupare a resurselor (memorie, procesor) precum si durata relativ mare de lansare, datorita incarcari in memorie a tuturor modulelor (pentru muzica, video, copiere CD, etc.).
Daca doriti aurdierea unui anumit tip de fisier multimedia exista alternative mult mai bune cum ar fi:

Pentru filme – BSPlayer 1.02
Petru muzica mp3 – Winamp 5.x
Pentru ripping si ars CD-uri muzicale – Winamp 5.x

Un comentariu:

zambareata spunea...

Cititi cu atentie ceea ce s - a scris aici.., s - ar putea,ca nu toate aceste notiuni sa le cunoasteti!Pentru mine este util si recunosc,ca am intalnit si notiuni ,care mi - au scapat...deci cititi ...cititi cu mare atentie si invatati , e folositor !