Istanbul (Marele Bazar)
In secolul al XV-lea a fost construit Kapali ÇarşiMarele Bazar Acoperit din cartierul Eminönü al IstanbululuiTurcia, care chiar şi în prezent este unul din cele mai mari centre comerciale acoperite din lume. Bazarul, care acoperă peste 31 ha, având aproximativ 58 de străzi şi peste 4.000 de magazine este vizitat zilnic de 250.000 - 400.000 de cumpărători. Magazinele sunt în general grupate pe specialităţi; astfel, de exemplu în bazar există "Halıcı Sokağı" (strada vânzătorilor de covoare) sau "Sahaflar Caddesi" (strada anticarilor).

Bazarul cuprinde şi două bedestane, zone închise acoperite cu cupole:

  • "Eski Bedesten" este prima dintre bedestane, fiind construită în 1464 din ordinul sultanului Mehmed II, imediat după cucerirea Constantinopolului şi constituie partea centrală a bazarului. Era iniţial destinată a fie un fel de trezorerie, pentru păstrarea banilor. În prezent, adăposteşte magazinele bijutierilor de aur şi de argint.
  • "Sandal Bedesten" care are mai multe cupole, a fost executată în câteva etape ulterioare şi cuprinde partea periferică a bazarului.

Niciun comentariu: