Cea mai faimoasa profetzie a lui Nostradamus

      Cea mai faimoasa predictie a lui Nostradamus, a fost cea care a dus la recunoasterea lui de catre regina Frantei, Caterina de Medici, sotia regelui Henric al II-lea. Dupa publicarea primelor 7 "Centurii", in anul 1555, a fost invitat de catre regina sa se prezinte la Curte, la 16 august 1556. Profetiile care erau la moda atunci printre cei de la curte se refereau nu numai la rege ci si la cei 7 copii ai acestuia.
    Regina si-a petrecut doua oare cu Nostradamus si s-a interesat de un anume catren care prezicea moartea regelui, lucru pentru care insa regele nu arata nici un interes. In "Centurii"I, 35 se spune: 
Leul cel tanar il va invinge pe cel batran,
Pe campul de lupta intr-o singura confruntare:
El ii va strapunge ochii din cusca de aur;
Doua rani intr-una singura, si va muri de o moarte cruda.
      Caterina si-ar fi dorit ca Nostradamus sa-i explice acest catren, deoarece regele Henric fusese avertizat cu multi ani mai devreme de catre profetul si astrologul italian Luc Gauric ca atat inceputul, cat si sfarsirul domniei sale vor fi marcate de dueluri in turniruri. Era evident ca regele nu a luat in serios aceste profetii pentru ca in timpul sarbatorilor prilejuite de nuntile surorii sale Elizabeth cu Filip al II-lea al Spaniei si a fiicei sale Marguerite cu Ducele de Savoya, in 1559, a luat parte la turniruri in toate cele trei zile. 
      La turnirul din cea de-a treia zi , el si capitanul Montgomery au incrucisat lanciile. Chiar la prima sarja, lancea capitanului se rupe, ciotul cu care acesta ramasese in mana despica coiful regelui si se infinge in cap chiar deasupra ochiului. O alta aschie l-a ranit la gat. Regele a murit dupa 10 zile de agonie. Asa cum spunea profetia, capitanul, mai tanar decat regele, avea si el pe blazon un leu. Previziunea lui Nostradamus se dovedise atat de exacta incat s-au iscat zvonuri ca, de fapt, ar fi fost vorba de un complot impotriva regelui. Aceasta exactitate a previziunii, cat si altele care priveau familia regala au dus la cresterea faimei sale, dar, in aceeasi masura, si a suspiciunii. De aceea, el a preferat sa-si petreaca restul zilelor in liniste, departe de oras si de curtea regala.
In urmatorii 7 ani, guta si alte probleme de sanatate care i-au umbrit ultimii ani de viata s-au inrautatit, pana a facut hidropsizie. Stiind ca sfarsitul este aproape, Nostradamus si-a facut testamentul pe 17 iunie 1566, lasand 3.444 de coroane de aur si alte bunuri. In dimineata de 2 iulie 1566, data exacta la care el insusi isi prevazuse moartea, a fost gasit fara suflare.

Niciun comentariu: