Cercetari neoficiale NASA


        In mod oficial, NASA a incheiat Programul de Cercetari pentru Descoperirea Inteligentzei Extraterestre (SET), cunoscut, initial, drept "Programul pentru Supravegherea Undelor de Inalta Rezolutzie", in anul 1993, atunci cand o serie de senatori "recalcitrantzi" au considerat ca operatzia de cautare a unor forme de inteligentza in Univers constituie doar "o mare rirsipa de timp si bani". Cu toate acestea, o serie de proiecte din cadreul SET au continuat, multe dintre acestea in cadrul unor laboratoare private. Winderman comenteaza faptul respectiv astfel: 
Cercetatorii din cadrul NASA stiau mai bine problema respectiva decat oamenii politici. Ei erau convinsi ca cercetarea cerului, in scopul descoperirii unor forme de inteligentza extraterestra, reprezinta un proiect mult prea important, pentru a fi abandonat. 
        Oamenii de stiintza foloseau cateva dintre cele mai puternice telescoape din lume, scrutand cerul 24 de ore din 24, examinand, cu atentzie, banda microundelor din cadrul spectrului electromagnetic. In acest fel, ei sperau sa poata descoperii cateva semnale "artificiale", asemanatoare celor radio sau TV emise pe Pamant, dar care sa provin din spatiul extraterestru. Din punct de vedere teoretic, specialistii considerau ca orice semnal, cu o frecventza mai mica de 300 MHz, nu putea fi emisa in mod natural, ci artificial." In ziua de 11 februarie 1997, ora 2.00 AM., un telescop din California a receptionat un mesaj, provenind din spatiu, cu o frecventza de 150 MHz. Analizarea acestuia a dus la concluzia ca era compus dintr-o serie de impulsuri, de mica si mare frecventza, asemanatoare semnalelor ce compun Alfabetul Morse. Impulsurile alcatuiau o insiruire de numere, incepand cu:00-01-00-10-00-11 etc., fiind receptionate peste 150.000 de cifre. Winderman comenteaza mesajul: 
Evident, este vorba despre un cod-binar, iar primele cateva mii de cifre sunt destinate spre al invata limbajul respectiv pe cel care receptioneaza mesajul. Expertzii guvernamentali l-au cercetat metodic, in incercarea de al decodifica. Cu putzin timp in urma, dupa doi ani de cercetari asidue, criptografii NASA au reusit traducerea integrala a mesajului, prezentand versiunea lor oficialilor Agentiei. Gary Winderman este de parere ca era vorba despre cea mai importanta descoperire stiintzifica, de la cea a atomului. 
Exista si o serie de sceptici, care au fost extrem de circumspectzi la aflarea vestii, acestia invocand trei argumente fundamentale: 
1) In primul rand, NASA s-ar fi putut insela asupra originii semnalului, acesta putand fi determinat de diferenta de tensiune electromagnetica interstelara si nu de o forma de viatza inteligenta; 
2) In al doilea rand, s-ar putea ca NASA sa fi interpretat gresit mesajul; 
3) In al treilea rand, nu avem nici un alt argument in sprijinul ipotezei ca mesajul este real si corect. 

Niciun comentariu: