Fracturile

Traumatismele osteo - articulare apar ca atare sau în cadrul unor politraumatisme. 

FRACTURILE

Fracturile reprezinta întreruperea continuitatii osoase în urma actiunii unui traumatism puternic asupra osului. 

Clasificarea fracturilor
  • fracturi închise - tegumentele în jurul focarului de fractura sunt intacte.
  • fracturi deschise - focarul de fractura comunica cu exteriorul printr-o plaga.
Imobilizarea provizorie a fracturilor se face în scopul împiedicarii miscarilor fragmentelor osoase fracturate, pentru evitarea complicatiilor ce pot sa apara. Mijloacele de imobilizare sunt atelele speciale sau cele improvizate din crengi, scânduri, de lungimi si latimi variabile, în functie de regiunile la nivelul carora se aplica. Imobilizarea trebuie sa cuprinda în mod obligatoriu articulatiile situate deasupra si dedesubtul focarului de fractura, pentru a impiedica deplasarea fragmentelor osoase. 
Pentru membrul inferior, se poate folosi celalalt membru inferior pe post de atela. 

LUXATIA

Luxatia reprezinta pierderea contactului dintre doua suprafete articulare, produsa de un factor traumatic. Luxatiile pot fi complete (deplasarea este totala) sau incomplete (subluxatii, când deplasarea este partiala). 
Primul ajutor consta în imobilizarea corecta a membrului afectat cu transportul ulterior într-o unitate spitaliceasca. 

TRAUMATISMELE PARTILOR MOI

În functie de starea tegumentului traumatismele pot fi închise - contuzii sau deschise – plagi. 

CONTUZIILE

Sunt traumatisme ce rezulta din actiunea unui agent vulnerant mecanic, care produce leziuni tisulare, pastrând însa integritatea tegumentelor. Contuziile pot fi usoare sau grave, superficiale sau profunde. 

Echimoza este o contuzie superficiala datorata ruperii vaselor sangvine din tesutul subcutanat; în timp apare modificarea culorii de la brun – rosiatic, la albastru si apoi galben. Tratamentul consta în repausul articulatiei, punga cu gheata. Se resoarbe în 20 – 25 de zile. 

Hematomul este o acumulare de sânge într-un spatiu creat în urma unui traumatism, din cauza ruperii unor vase mai mari de sânge. Poate fi localizat sau difuz, superficial sau profund. 

PLAGILE

Plagile sunt leziuni produse de agenti mecanici, fizici, chimici. Tratamentul consta din toaleta locala a plagii si pansarea ei daca se impune. Toaleta plagii impune dezinfectarea tegumentelor din jur cu alcool sanitar, cu tinctura de iod, betadina sau chiar spalare cu apa. În plaga se pot pune betadina sau apa oxigenata. 

PANSAMENTE SI BANDAJE

Un pansament se aplica deasupra unei rani cu scopul de a o proteja de contaminare cu germeni, de a opri o hemoragie, de a absorbi secretiile. Pansamentul trebuie sa fie steril. Bandajul reprezinta o bucata de material care fixeaza un pansament sau o atela în pozitia respectiva. 

Tipuri de bandaje
  • Bandajul circular: Se ancoreaza bandajul prin amplasarea capatului pe zona afectata, realizând cateva ture circulare suprapuse.
  • Bandajul în forma de opt: Se ancoreaza bandajul cu una sau doua ture circulare in jurul zonei afectate. Urmatoarele ture se vor plasa oblic, în forma cifrei 8, fiecare tura acoperind-o pe cealalta cu ž din latimea benzii; în final se fixeaza.
  • Bandajul umarului: Degetele se lasa libere !!
  • Bandajul capului (capelina)
  • Bandaj pentru nas, barbie, ochi si urechi (bandajul „în prastie”)

Niciun comentariu: