Hernia

Herniile reprezinta exteriorizarea partiala sau totala a uneia sau mai multor viscere, din cavitatea peritoneala, la nivelul unor zone slabe ale peretelui abdominal, preexistente anatomic.
Hernia Richter (enterocel partial) reprezinta protruzia si /sau strangularea unei parti a circumferintei marginii antimezenterice a intestinului, printr-un mic defect rigid al peretelui abdominal.


Primul caz de hernie Richeter a fost semnalat in anul 1606 de catre FABRICIUS HILDANUS.Prima definitie a enterocelului partial a fost data in anul 1785 de catre AUGUST GOTTLIEB RICHTER.Diferentierea herniei Richter de hernia Littre (hernie care contine diverticul Meckel) a fost facuta de catre Sir Frederick Treves in anul 1887.
Este o situatie destul de rar intalnita, in special la femei si pe care de cele mai multe ori o descoperim la herniile femurale. Se poate descoperi si la herniile inghinale.
Locul de aparitie:
-36-88% Inelul femural
-12-36% Canalul inghinal
-4-25% Punctele herniare abdominale
Deseori, se manifesta prin 
ocluzie, astfel reprezentand o urgenta chirurgicala. Pensarea laterala a intestinului subtire duce la ischemia zonei si astfel apar complicatiile. Leziunile viscerului herniar sunt gradate evolutiv in functie de vechimea herniei si de intensitatea strictiunii: stadiul de congestie, stadiul de echimoze, stadiul de gangrena cu perforatie. Hernia Richter evolueaza rapid spre flegmon piostercoral si sfacel. Tinde sa evolueze mai rapid spre gangrena decat oricare alt tip de hernie strangulata. Daca hernia intereseaza canalul inghinal si ajunge intrascrotal/intravulvar poate sa apara abces scrotal/vulvar cu gangrena asociata. Poate produce fistula enterocutanata care se poate ichide spontan
Se trateaza chirurgica prin excizie segmentara a portiunii necrozate, cu refacerea continuitatii 
tractului digestiv (in cazul de fata s-a practicat enterectomie segmentara cu entero-entero anastomoza latero-laterala).

Niciun comentariu: