OPERATIA (interventia chirurgicala)

       Reprezinta un ansamblu de manopere si tehnici realizate de chirurg cu ajutorul instrumentelor in planul anatomofiziologic al animalului. E un act manual compus din manopere chirurgicale realizate intr-o succesiune logica avand ca finalitate salvarea animalului, ameliorandu-i suferinta sau imbunatatindu-i performantele economice.

            Orice interventie chirurgicala reprezinta o agresiune, comportand numeroase riscuri in ceea ce priveste pacientul cat si pe cel care o executa => se desfasoara dupa reguli foarte strict precizate si insusite temeinic de echipa chirurgicala.

            In conduita terapeutica se exclud improvizatiile. Orice greseala in chirurgie se plateste mai scump decat in alte domenii - o supradozare a anestezicului poate duce la moartea animalului in cateva minute, o contentie defectuoasa => complicatii, abordarea gresita a unui organ => traumatisme inutile.

            Tratamentele postoperatorii pot  compromite actul chirurgical, materialele folosite se aleg judicios.

            Exista interventii chirurgicale care se realizeaza cu instrumente specifice. Fara acestea nu poate incepe operatia, desfasurarea operatiei necesita cunostinte temeinice din partea chirurgului care sa valorifice toate notiunile acumulate.

 

Locul de desfasurare a operatiei:

-in locuri special amenajate care trebuie sa asigure un confort fizic si psihic chirurgului si pacientului.

-in blocul operator care dispune de sali special amenajate, care pot fi igienizate corect, faianta, gresie, colturile sa aiba unghiuri sterse, lumina sa fie cat mai aproape de cea naturala (lampi scialitice cu lumina alba, uniforma, fara umbre), lumina alba denatureaza mai putin culoarea tesuturilor, sa nu existe curenti de aer, temperatura constanta, + dotari obligatorii: mese de operatie cu lumina reglabila, dulapuri pentru materiale, apa sterila distribuita prin robinete chirurgicale, eventual sali anexe de asteptare. Daca e posibil 2 sali de operatii pentru operatii septice si aseptice.

            In conditii de teren interventia se desfasoara in spatii improvizate la care pe cat posibil trebuie atinse dezideratele anterioare: se amenajeaza sali cu dotari strict necesare, la animalele mari se desfasoara in aer liber - se amenajeaza un pat de operatie din paie sau fan (un strat de 40-50 cm), stropit cu apa pentru a nu ridica praf, intr-un loc linistit, inierbat, curatat de corpuri contondente.

            Se vor evita interventiile care ar putea compromite operatia, se va evita prezenta persoanelor care nu au legatura cu operatia.

            Echipa se pregateste temeinic, fiecare cunoscandu-si rolul. {n conditii ideale exista echipa de anestezisti.

            Operatia se termina iar pacientul continua sa beneficieze de tratament in spatii corespunzatoare in imediata vecinatate a salii de operatie. Supravegherea postoperatorie e foarte importanta.

 

Pregatirea animalului pentru operatie:

-cu exceptia ugentelor orice operatie trebuie pregatita minutios incluzand terenul biologic asupra caruia se va executa interventia. Dupa examinarea animalului si stabilirea unui diagnostic corect si complet prin valorificarea tuturor datelor obtinute in urma examenului general si special se stabilesc masurile organizatorice care au drept scop prezentarea animalului in conditii optime care sa scada la minim riscurile.

            Interventia chirurgicala e stabilita printr-o conventie intre proprietar si chirurg in cae ambii factori in cunostinta de cauza isi asuma riscul interventiei - se incheie un acord scris in care se stipuleaza obligatiile chirurgului si ale proprietarului, semnatura.

            Pregatire de ordin general: vizeaza corectarea si compensarea unor deficiente fiziologice (medicamente, reechilibrare hidro-electrolitica, scoaterea din starea de soc), igiena corporala + elemente specifice de pregatire (exemplu: la interventia pe cavitatea abdominala se recomanda dieta, uneori si clisma), deparazitari.

            Pregatire locala: tundere, radere.

            Chirurgul si ajutoarele sale - echipamentul de protectie

            Se realizeaza un plan general de organizare si desfasurare a operatiei. Interventia trebuie sa se desfasoare intr-un ritm sustinut, fara pauze, pana in final cand animalul e scos din sala de operatie. Pentru aceasta succesiune rapida trebuie sa existe un plan care sa cuprinda:

-identificarea animalului cu diagnostic complet si corect astfel incat rareori se intalnesc surprize de diagnostic intraoperator. Aceasta permite alegerea metodei ce se aplica, materialul corespunzator.

-locul si data efectuarii operatiei in cadrul caruia se stabilesc zile pentru operatii septice, alte zile pentru aseptice. Cu exceptia urgentelor se vor efectua operatiile aseptice in prima parte a zilei si operatiile septice in partea a 2-a. Pe cat posibil in conditii de teren vor fi grupate.

-trebuie mentionata metoda aleasa => se va stabili metoda de anestezie si mijloacele de realizare, se va mentiona metoda de contentie, instrumentarul necesar, instrumente speciale, se vor stabili masurile terapeutice si tratamentul postoperator. Succesiunea timpilor operatori - incepand cu locul de electie, cu mentionarea straturilor anatomice, abordarea.

-ingrijirile care se vor efectua, mijloacele cu care se vor realiza si intervalele.

 

CLASIFICAREA OPERATIILOR

 

dupa complexitatea manoperelor

- simple (o singura manopera, exemplu deschiderea unui abces)

  

- complexe (folosirea unor manopere si tehnici care se succed si care se compun dintr-un complex de manopere chirurgicale)

 

dupa scop:

- curativ (terapeutice) - vizeaza refacerea unor organe lezate sau imbunatatirea unor parametrii economici sau corectarea unor defecte

- preventiv - remedierea unor tulburari care pot favoriza afectiuni mai grave

- estetic

 

Operatiile curative pot fi:

- radicale - animalul isi recapata in mare masura capacitatea vitala

- paleative - se urmareste doar ameliorarea tulburarilor

Scopul:

- estetic (amputarea cozii)

- economic (castrarea)

- zootehnic (crearea masculilor incercatori, castrare)

 

dupa starea septica sau aseptica:

- operatii septice (extirparea unor formatiuni necrozate)

- aseptice (castrarea)

            Exista interventii chirurgicale cu timpi septici (gastrotomia, uterotomia) - trebuie delimitati timpii septici de aseptici.

 dupa prezenta sangelui in plaga:

- sangeroase

- nesangeroase (castrarea taurasilor prin strivirea cordonului, hormoni)

                       

INDICATIILE  SI  CONTRAINDICATIILE  OPERATIILOR

 

            Optiunea pentru tratamentul chirurgical trebuie sa fie temeinic motivata. Se recurge la actul medical numai atunci cand nu exista alte modalitati (exemplu: torsiunea gastrica, hernia strangulata, fracturi cu deplasare, plagi cu hemoragii grave).

            Contraindicatii: nu se pot realiza in conditiile interzise de lege: boli infecto-contagioase, transmisibile, la animalele in carantina, cand starea generala a animalului nu permite efectuarea unor interventii (afectiuni cardio-pulmonare, cahexie) - se asteapta depasirea momentelor critice cand sunt sperante pentru reusita. Chiar si asa riscul ramane => chirurgul trebuie sa obtina acordul proprietarului - exista formulare tipizate. Acordul proprietarului nu scuteste chirurgul de raspundere.

            Interventia chirurgicala se executa doar daca se justifica economic. Se vor lua in considerare si parametrii productivi la care se va stabiliza animalul dupa operatie.

Niciun comentariu: