Referat - Configurarea sistemelor de operare Windows XP si ME

        Imediat dupa instalarea SO Windows acesta este configurat in asa fel incit sa poata fi folosit de cit mai multi utilizatori, ceea ce insemana ca setarile implicite ale sistemului sint in asa fel stabilite incit SO sa poata fi folosit si de utilizatorii neexperimentati, ca si de aceia care au calculatoare mai slabe (vechi). Utilizatorii cu cunostinte avansate si cei care au calculatoare puternice nu sint deranjati de acest lucru, pentru ca ei pot schimba foarte usor configuratia sistemului de operare in asa fel incit aceasta sa fie in concordanta cu puterea calculatoarelor pe care le poseda si cu gradul lor de familiarizare cu informatica.

    Modificarea setarilor predefinite legate de functionalitatea si aspectul SO se realizeaza din panoul de control ("Control Panel"), care permite personalizarea SO in asa fel incit lucrul cu calculatorul sa fie eficient si agreabil. In Windows ME (si versiunile anterioare) putem afisa panoul de control daca facem clic pe butonul "Start" (din bara de procese), apoi mergem cu cursorul mausului deasupra sectiunii Settings si in final facem clic pe optiunea "Control Panel" din meniul care apare. In Windows XP afisam panoul de control facind clic pe butonul "Start", ducind cursorul mausului peste coloana din dreapta a meniului de start si in final facind clic pe optiunea "Control Panel". Atit in Windows ME cit si in Windows XP continutul panoului de control poate fi afisat si in Windows Explorer daca facem clic pe elementul "Control Panel", care se afla de obicei in compartimentul din stinga al WE sub partitii si unitatea de stocare optica. Panoul de Control are mai multe sectiuni si rolul fiecareia va fi expus pe scurt in acest capitol introductiv. Sectiunile foarte importante vor fi luate in discutie in cadrul unor capitole separate. Pentru a afisa continutul unei sectiuni va trebui sa facem dublu clic pe iconita ei.

    SECTIUNILE  PANOULUI  DE  CONTROL :

·                                     Accesibility Options ("Optiuni Legate de Usurinta de Utilizare") : Contine optiuni care permit folosirea SO Windows de catre persoanele cu handicap motor, vizual sau auditiv.

·                                     Add New Hardware ("Adauga Componente Hardware Noi") : Permite identificarea de catre SO Windows a unei componente hardware pe care tocmai am instalat-o. Dupa recunoasterea piesei, SO va solicita instalarea unui soft special numit draiver, pentru ca piesa sa poata fi folosita in mod corespunzator. Draiverul este furnizat de obicei de catre producatorul componentei (este disponibil pe CD sau pe situl producatorului), iar in lipsa acestuia SO Windows va folosi un asa-zis draiver generic, care permite folosirea piesei insa nu la potentialul ei maxim. Aceasta sectiune nu mai este aproape deloc folosita pentru ca majoritatea componentelor fabricate dupa anul 2000 sint recunoscute instantaneu de catre SO, fara a mai fi nevoie de interventia utilizatorului, iar instalarea draiverului este extrem de usoara. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Add Hardware".

·                                     Add/Remove Programs ("Adauga/Inlatura Programe") : Permite instalarea si dezinstalarea de programe pentru calculator (softuri). A fost discutata pe larg in sectiunea manualului referitoare la instalarea si dezinstalarea softurilor. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Add or Remove Programs".

·                                     Administrative Tools ("Instrumente pentru administrarea SO") : Contine o serie de utilitare necesare pentru administrarea si optimizarea sistemului (utilitar pentru defragmentare, partitionare, etc.). Sectiunea este prezenta doar in Windows XP si va fi prezentata pe scurt mai jos. O parte dintre utilitare sint prezente si in Windows ME, insa accesul la ele nu se face din panoul de control.

·                                     Automatic Updates ("Actualizari Automate") : Permite alegerea modului in care dorim sa realizam actualizarea (imbunatatirea) SO.

·                                     Date/Time ("Data/Ora") : Permite modificarea datei (zi, luna, an), orei si fusului orar folosite de catre SO. Exista si optiunea ca SO sa ajusteze in mod automat ora, in cazul trecerii la orarul de iarna sau revenirii la orarul real ("automatically adjust clock for daylight saving changes"). Este recomandat ca aceasta optiune sa fie debifata, pentru ca trecerea la orarul de iarna sau vara nu se face in acelasi timp peste tot in lume si este posibil ca SO sa ajusteze ora in mod eronat. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Date and Time".

·                                     Dial-Up Networking ("Conectarea la internet prin dial-up") : Permite crearea de noi conexiuni la internet sau modificarea parametrilor celor deja existente. Aceste procedee au fost detaliate in Manualul Internet Explorer si in Manualul Outlook Express prezente pe situl MunteAlb.

·                                     Display ("Afisare") : Contine optiuni referitoare la modul de afisare a diverselor elemente din SO WIndows (ferestre, suprafata de lucru, etc.) si permite accesul la reglajele draiverului placii video. Va fi discutata pe larg mai jos.

·                                     Folder Options ("Optiuni referitoare la Dosare") : Contine optiuni referitoare la configurarea avansata a interfetei programului Windows Explorer. A fost discutata pe larg in sectiunea manualului dedicata configurarii interfetei programului WE.

·                                     Fonts ("Fonturi" - "Corpuri de Litera") : Prezinta o lista cu fonturile disponibile pentru a fi folosite de softuri (editoare de text, etc.).

·                                     Gaming Options ("Optiuni referitoare la Jocuri") : Permite instalarea corecta a unor dispozitive folosite in jocuri (de ex. joystic, gamepad, etc.), ca si configurarea folosirii taifasului prin voce ("voice chat") in timpul jocurilor. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Game Controllers".

·                                     Internet Options ("Optiuni referitoare la Internet") : Contine optiuni privind accesul la internet cu ajutorul programului Internet Explorer. A fost detaliata in Manualul Internet Explorer prezent pe situl MunteAlb.

·                                     Keyboard ("Tastatura") : Permite configurarea tastaturii in asa fel incit sa corespunda cu stilul nostru de a o folosi si cu limbile in care scriem in mod predominant.

·                                     Modems ("Modemuri") : Permite configurarea avansata a modemului instalat in asa fel incit conexiunea la internet sa fie optima. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Phone and Modem Options".

·                                     Mouse ("Maus") : Permite configurarea mausului in concordanta cu modul nostru de folosire (mina dreapta sau stinga, etc.).

·                                     Network ("Retea") : Afiseaza date despre reteaua in care se afla calculatorul nostru (daca acesta este inclus intr-o retea) si permite configurarea unor parametri legati de lucrul in retea. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Network Connections".

·                                     ODBC Data Resources : Permite configurarea unor optiuni legate de lucrul cu baze de date.

·                                     Passwords ("Parole") : Permite crearea si administrarea conturilor protejate prin parola ale diferitilor utilizatori care folosesc calculatorul.

·                                     Power Options ("Optiuni referitoare la consumul de energie electrica") : Permite specificarea unor scheme de reducere a consumului de curent electric.

·                                     Printers ("Imprimante") : Permite identificarea de catre SO a unei imprimante conectate la calculator si instalarea draiverului acesteia. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Printers and Faxes" ("Imprimante si Faxuri").

·                                     Regional Settings ("Setari referitoare la zona in care locuim") : Permite modificarea afisarii  unor parametri in functie de specificul regiunii in care locuim. De exemplu putem alege sa afisam data dupa modelul european (zi/luna/an) sau dupa cel anglo-saxon (luna/zi/an). In Windows XP aceasta optiune se numeste "Regional and Language Options".

·                                     Scanners and Cameras ("Scanere si Camere de Luat Vederi") : Permite identificarea de catre SO a unui scaner sau a unei camere de luat vederi (de ex. un webcam pentru taifasul in mod multimedia prin internet) conectate la calculator si instalarea draiverelor acestora.

·                                     Scheduled Tasks ("Sarcini Programate") : Permite programarea unor sarcini (defragmentarea hardiscului, etc.) pe care sa le indeplineasca SO la intervalele de timp pe care i le precizam noi.

·                                     Sounds and Multimedia ("Sunet si Multimedia") : Contine optiuni referitoare la folosirea calculatorului pe post de dispozitiv multimedia (audio-video). Va fi discutata pe larg mai jos. In Windows XP aceasta optiune se numeste "Sounds and Audio Devices".

·                                     Speech ("Vorbire") : Contine optiuni referitoare la translatarea textului scris in voce, cu ajutorul unui sintetizator artificial de voce inclus in SO si care poate fi folosit de mai multe programe (de ex. MS Office). Este prezenta doar in Windows XP imediat dupa instalarea SO. In Windows ME ea apare dupa instalarea motorului de conversie a textului in voce ("text-to-speech engine"), care nu este inclus initial in SO dar poate fi descarcat gratuit de pe situl Microsoft.

·                                     System ("Sistem") : Permite inspectarea si modificarea configuratiei sistemului in scopul optimizarii sau depanarii calculatorului. Va fi discutata pe larg mai jos.

·                                     Taskbar and Start Menu ("Bara de Procese si Meniul de Start") : Permite configurarea avansata a acestor doua elemente ale interfetei SO Windows. A fost discutata pe larg in sectiunea manualului referitoare la configurarea acestor doua elemente.

·                                     Telephony ("Telefonie") : Contine optiuni referitoare la folosirea calculatorului pe post de telefon. In Windows XP aceasta optiune este comasata cu cea referitoare la modem ("Phone and Modem Options").

·                                     Users ("Utilizatori") : Permite folosirea calculatorului de mai multi utilizatori, cu memorarea preferintelor fiecaruia legate de aspectul SO. In Windows XP aceasta optiune se numeste "User Accounts", este mai complexa si permite crearea si administrarea conturilor personale ale utilizatorilor calculatorului.

 

INSTRUMENTE PENTRU ADMINSTRAREA SO (ADMINISTRATIVE TOOLS)

    Sectiunea este prezenta doar in Windows XP si contine 6 subsectiuni care pot fi accesate facind dublu clic pe numele lor :

·                                     Component Services - contine optiuni necesare adminstratorilor de sistem si dezvoltatorilor de aplicatii. Utilizatorii obisnuiti nu trebuie sa faca modificari.

·                                     Data Sources - Permite configurarea unor optiuni legate de lucrul cu baze de date. Utilizatorii obisnuiti nu trebuie sa faca modificari.

·                                     Performance - Afiseaza in timp real grafice referitoare la evolutia activitatii unor componente ale calculatorului (procesor, memorie, etc.). Utilizatorii avansati pot observa performanta componentelor care compun calculatorul in situatii specifice (de ex. la rularea unui soft care consuma multe resurse) si pe baza datelor observate pot optimiza functionarea softurilor in cauza.

·                                     Event Viewer - Permite vizualizarea unor inregistrari facute in vederea monitorizarii activitatii sistemului de operare.

·                                     Services - Permite configurarea "serviciilor", care sint niste aplicatii ce ruleaza in fundal si au functii diverse (legate de securitatea sistemului, de actualizarea acestuia, etc.).

·                                     Computer Management - Este cea mai importanta sectiune referitoare la administrarea calculatorului. Se adreseaza utilizatorilor avansati, care pot crea sau sterge partitii, pot partaja anumite dosare de pe hardisc cu alti utilizatori din retea, etc. Utilizatorii obisnuiti pot avea acces la unele din instrumentele prezente in aceasta sectiune (de ex. utilitarul pentru defragmentare poate fi invocat daca se face clic dreapta pe una din partitii) de aceea nu este recomandat sa fie facuta vreo modificare in aceasta sectiune.

 

ACTUALIZAREA  SO  WINDOWS  (AUTOMATIC UPDATES)

    Compania producatoare a SO Windows (Microsoft) pune la dispozitia utilizatorilor un serviciu de actualizare prin internet a ultimelor versiuni de Windows (Win98, Win ME, Win 2000, Win XP) in asa fel incit acestea sa functioneze la parametrii maximi. Actualizarile includ versiunile cele mai noi ale unor softuri incluse in SO (Internet Explorer, DirectX, etc.), versiunile cele mai noi ale unor fisiere esentiale pentru functionarea SO, ca si repararea unor deficiente de securitate ale SO, in special in legatura cu accesul neautorizat prin internet la calculatorul nostru de catre persoane rauvoitoare.

    Facem dublu clic pe iconita sectiunii si va apare o fereastra in care trebuie sa precizam modul in care sa fie realizata actualizarea. Optiunile sint:

·                                     "Automatically download updates and notify me when they are ready to be installed" - Actualizarile sint descarcate automat de pe internet iar utilizatorul este instiintat doar in momentul in care ele sint gata de a fi instalate. Aceasta optiune nu este recomandata in cazul unei conexiuni prin telefon (dial-up) pentru ca descarcarea dureaza uneori foarte mult si costul actualizarii ar fi foarte mare. In cazul unor utilizatori care au o conexiune de mare viteza la internet (de ex. cablu), aceasta optiune poate fi selectata si in acest fel utilizatorii vor fi siguri ca SO va functiona optim.

·                                     "Notify me before downloading any updates and notify me again when they are ready to be installed" - Utilizatorul este instiintat inainte de inceperea descarcarii si inainte de inceperea instalarii actualizarilor. Aceasta optiune ii permite unui utilizator sa fie la curent cu aparitia actualizarilor si in acelasi timp sa decida daca doreste sau nu sa le descarce si sa le instaleze.

·                                     "Turn off automatic updating. I will update my computer manually." - Actualizarea automata este dezactivata iar utilizatorul va trebui sa actualizeze SO in mod manual, adica atunci cind va socoti ca este momentul potrivit. Aceasta optiune li se potriveste cel mai bine utilizatorilor constienti de necesitatea instalarii actualizarilor, dar care in acelasi timp doresc sa aiba control deplin asupra acestuia. Actualizarea manuala trebuie facuta regulat pentru ca SO sa nu fie vulnerabil in fata accesului neautorizat.

 

DATA / ORA  (DATE / TIME)

    Sectiunea ne permite modificarea datei si orei care sint afisate de ceasul SO, ajustarile facute de noi fiind apoi preluate de toate programele pe care le-am instalat. Modificarea lunii se realizeaza facind clic pe sagetuta de linga cimpul lunilor si apoi facind clic pe luna dorita din meniul derulant care apare. Modificarea anului se realizeaza facind clic pe sagetuta in sus sau pe cea in jos de linga cimpul anilor. Modificarea zilei se realizeaza facind clic pe ziua corespunzatoare din calendarul afisat. Modificarea orei, a minutelor si secundelor se realizeaza selectind portiunea dorita (ore, minute, secunde) si apoi facind clic pe sagetuta in jos sau pe cea in sus de linga cimpul orei. O varianta mai simpla este sa selectam portiunea dorita si apoi sa scriem numarul dorit de la tastatura (de ex. daca vrem sa schimbam numarul minutelor de la 27 la 46 si nu dorim sa folosim sagetuta in sus). Orice modificare a orei (minutelor, secundelor) nu intra in vigoare decit dupa ce facem clic pe butonul "Apply" sau pe butonul "OK".

    In cimpul "Time Zone" putem alege fusul orar in care ne aflam. Daca bifam casuta "Automatically adjust clock for daylight saving changes" SO va schimba automat ora in ziua in care ar trebui sa se faca trecerea la ora de vara sau iarna. Este recomandat sa debifam aceasta casuta si sa facem singuri modificarea in zilele respective.

 

AFIŞAJUL  (DISPLAY)

    Aceasta sectiune ne permite sa configuram modul in care sint afisate pe monitor elementele de interfata ale sistemului de operare (suprafata de lucru si ferestrele) si ale softurilor instalate. Tot aici putem sa configuram optiunile referitoare la economisirea de energie de catre calculator si de asemenea putem sa modificam citeva din reglajele draiverului placii video in asa fel incit imaginea afisata sa corespunda cu preferintele nostre. Sectiunea se prezinta ca o multifereastra compusa din sase (Windows ME) sau cinci ferestre (Windows XP). Putem sa vedem in prim plan doar o singura fereastra si de aceea va trebui sa trecem de la o fereastra la alta facind clic pe numele lor.

    Windows ME

    Fereastra "Background" ("Fundal") :

    Permite selectarea aspectului grafic al suprafetei de lucru ("desktop"). Avem astfel posibilitatea sa folosim un tapet ("wallpaper"), care are mai mult o functie cosmetica, de infrumusetare a mediului de lucru. Tapetul poate consta fie dintr-o imagine mica repetata de multe ori (model grafic - "pattern"), fie dintr-o imagine mare sau o pagina web.

    Fereastra "Background" contine un compartiment de unde putem alege modelul sau imaginea preferata. De exemplu, putem alege imaginea "Water Color" facind clic pe numele ei si apoi pe butonul "Apply". Observam ca mica imagine se posteaza in centrul ecranului. Pentru a o multiplica in asa fel incit sa acopere tot ecranul va trebui sa folosim meniul "Picture Display". Facem clic pe sagetuta si alegem fie optiunea "Tile" ("Pardoseşte"), care va multiplica imaginea, fie optiunea "Stretch" ("Intinde"), care va "întinde" imaginea. Optiunea "Center" afiseaza o singura imagine in centrul ecranului si poate fi folosita in cazul imaginilor de dimensiuni medii si mari.

    Folosind butonul "Browse" ("Exploreaza") putem alege pentru afisarea pe ecran orice imagine sau pagina web de pe hardisc. Trebuie insa sa selectam in fereastra de explorare tipul de fisier cautat in cimpul "Files of Type" ("Tip de fisiere"), si anume "Background files" (fisiere imagine speciale pentru fundal - imagini mici), "All Picture Files" ("Orice fisier imagine - orice poza de pe hardisc) sau "Html Documents" ("Pagini Web"). Butonul "Pattern" ("model" ne permite selectarea unui model care sa umple orice spatii lasate libere de tapet. De exemplu daca avem ca tapet o imagine de dimensiuni medii centrata pe ecran, modelul o va inconjura complet.

    Desi toate aceste optiuni de modificare a aspectului aduc un plus de culoare, utilitatea lor este pusa in chestiune de faptul ca uneori ne este greu sa distingem iconitele de pe suprafata de lucru, din cauza fundalului colorat. Este deci recomandat sa nu folosim nici un tapet pentru suprafata de lucru, mai ales ca in acest fel economisim si din resursele calculatorului. Pentru a nu fi afisat nici un tapet va trebui sa facem clic pe optiunea "None" atit in compartimentul de selectare a imaginilor cit si in fereastra de selectare a modelelor ("pattern").

    Fereastra "Screen Saver" ("Protector de Ecran") :

    Imaginea afisata pe ecranul monitorului este obtinuta prin bombardarea cu electroni a particulelor de fosfor care tapeteaza suprafata interioara a ecranului, efectul fiind producerea de luminescenta. La primele monitoare pentru PC afisarea aceleiasi imagini pentru mult timp (de ex. tabelele cu tarife de la un ghiseu de vinzare de bilete de tren) facea ca in timp imaginea respectiva sa ramina cumva "imprimata pe ecran". Se ajungea deci la aparitia  imaginilor fantoma ("ghost images"), care erau imagini de intensitate slaba supraimprimate peste orice continut al ecranului si in plus imposibil de sters. Din aceasta cauza au fost create protectoarele de ecran, care sint niste imagini (de obicei in miscare) afisate automat atunci cind monitorul nu este folosit de utilizator. O data cu evolutia tehnologiei de producere a monitoarelor a fost mult diminuata posibilitatea aparitiei imaginilor fantoma, astfel ca protectoarele de ecran au in prezent o functie mai mult cosmetica.

    Avem posibilitatea sa alegem protectorului de ecran preferat dintr-un meniu care contine toate fisierele cu extensia SCR (de la "screen saver") aflate in dosarul de la adresa C:\Windows\System. Putem de asemenea sa folosim un protector descarcat de pe internet, dar in acest caz trebuie sa-l scanam in prealabil cu un program antivirus actualizat. In cazul in care nu dorim sa folosim protectorul de ecran va trebui sa facem clic pe optiunea "None", eventualitate care trebuie luata in consideratie daca folosim in mod frecvent jocuri care au nevoie de cit mai multe din resursele calculatorului pentru a rula fluid. Dupa ce am ales protectorul, il putem configura facind clic pe butonul "Settings" si modificind optiunile (complexitate, dimensiune, etc.) prezente in fereastra care apare. Pentru a vedea rezultatul modificarilor va trebui sa facem clic pe butonul "Preview" pentru ca protectorul sa fie afisat pe tot ecranul, iar daca dorim sa revenim la fereastra "Screen Saver" miscam un pic mausul. Alegerea perioadei de inactivitate ("idle time") dupa care protectorul sa intre in functiune se realizeaza de la optiunea "Wait" cu ajutorul sagetutelor sau a tastaurii (selectam numarul de minute existent si apoi scriem altul). Dupa ce am facut toate modificarile, facem clic pe butonul "Apply" sau pe butonul "OK" pentru ca protectorul sa intre in functiune. Calculatorul va sesiza aparitia unei perioade de inactivitate (in care utilizatorul nu apasa nici o tasta sau nu misca mausul) si daca aceasta depaseste timpul setat de utilizator este lansat in executie protectorul. Utilizatorul poate intrerupe protectorul apasind o tasta sau miscind mausul.

    Fereastra "Appearance" ("Aspect [vizual] - Infatisare") :

    Permite alegerea unui aranjament coloristic pentru elementele de interfata (ferestre, casete de text, etc.), indiferent daca acestea apartin unor programe preinstalate o data cu Windows sau unor programe instalate de utilizator. Fereastra are un compartiment in care putem previzualiza diversele aranjamente coloristice si mai multe meniuri derulante care ne permit personalizarea majoritatii elementelor de interfata din punct de vedere al culoriii, dimensiunii si a corpului de litera ("font") afisate. Meniul "Scheme" ne permite alegerea unui aranjament coloristic complet care sa se aplice in mod unitar tuturor elementelor de interfata.

    Pentru a alege un aranjament coloristic facem clic pe sagetuta si apoi incercam diversele aranjamente prezente facind clic pe fiecare din ele. Unele dintre acestea sint potrivite pentru persoanele cu deficiente de vedere (de ex. aranjamentele cu contrast mare - "high contrast"). Aranjamentul predefinit se numeste "Windows Standard", existind si variante ale acestuia cu litere mari ("large") si foarte mari ("extra large"). Meniul "Item" ("Element") ne permite crearea unui aranjament coloristic nou prin modificarea culorii, dimensiunilor si fontului fiecarui element de interfata in parte. Putem in acest fel sa modificam de exemplu culoarea fundalului ferestrelor, in cazul in care albul ni se pare prea stralucitor sau culoarea suprafetei de lucru (daca nu avem un tapet afisat). Va trebui sa facem clic pe sagetuta si apoi pe optiunea "Window" din meniul care apare. Facem clic pe sagetuta de linga culoarea elementului si va apare fereastra de selectare a culorii. Putem alege una din culorile prezente facind clic pe ea, dar este recomandat sa facem clic pe butonul "Other" pentru a fi afisata fereastra de selectare/creare a culorilor.

    In fereastra de selectare/creare a culorilor avem o mai mare paleta de culori, din care o putem alege pe cea mai potrivita sau putem crea noi insisi culoarea care ni se pare cea mai odihnitoare pentru ochi. Facem clic pe una din casutele libere "Custom Colors" pentru a salva ulterior culoarea creata de noi. Selectam una din culorile de baza facind clic pe ea si apoi cu ajutorul mausului tragem (facem clic pe el si tinem apasat butonul sting al mausului) reticulul in cruce ("crosshair") care apare in suprafata continind spectrul culorilor vizibile. Cind am ajuns la o culoare care ne place dam drumul butonului sting al mausului si ajustam luminozitatea acesteia tragind in sus sau in jos glisorul de pe rigla de reglaj din dreapta suprafetei colorate. In momentul in care sintem multumiti de culoarea obtinuta facem clic pe butonul "Add to Custom Colors" ("Adauga la lista de culori personalizate"). Putem repeta operatia de mai sus pentru a obtine si alte culori, insa trebuie de fiecare data sa incepem prin a a face clic intr-o casuta pentru culori personalizate care este libera, altfel riscam sa pierdem una din culorile create anterior.

    O culoare poate fi creata si prin amestecul celor trei culori fundamentale ("Red" - Rosu, "Green" - Verde si "Blue" - Albastru) sau prin alegerea unor valori pentru parametrii "Hue" ("Nuanta"), Saturation ("Saturatie") si Luminosity ("Luminozitate - Stralucire"). Putem deci folosi cimpurile cu valori RGB sau HSL pentru a crea culori personalizate. O culoare buna pentru fundalul ferestrelor este un bej asemanator culorii pielii umane, culoare care are parametrii Hue:12, Sat:122 si Lum:181. Completam aceste valori in cimpurile corespunzatoare si facem apoi clic pe butonul "Add to Custom Colors". Putem crea o culoare in mod similar folosind insa parametrii R, G, B care pentru culoarea de mai sus sint R:224, G:160 si B:180.

    Dupa ce ne-am hotarit asupra unei culori dintre cele create de noi facem clic pe casuta ei si apoi pe butonul "OK" pentru a iesi din fereastra de selectare/creare a culorilor. Am ajuns din nou in fereastra "Appearance" unde trebuie sa facem clic pe butonul "Apply". Culoarea creata de noi va fi folosita de acum incolo pentru fundalul tuturor ferestrelor din Windows Explorer. Procedam in mod similar pentru afisarea unei culori personalizate pe suprafata de lucru ("desktop"), de exemplu putem folosi un verde inchis care are parametrii HSL urmatori : Hue:120, Sat:240, Lum:40. Exista multe elemente de interfata care pot fi modificate si in momentul in care am realizat un aranjament vizual care ne satisface trebuie sa il salvam facind clic pe butonul "Save As". Va apare o minifereastra in care trebuie sa completam un nume pentru aranjament (de ex. "Personal", fara ghilimele) si apoi sa facem clic pe butonul "OK". Aranjamentul nostru va fi adaugat in meniul "Scheme".

    Fereastra "Effects" ("Efecte [vizuale]") :

    Permite schimbarea unora dintre iconitele scurtaturilor catre elemente importante ale SO Windows si modificarea unor optiuni de afisare. Pentru a schimba o iconita o selectam facind clic pe ea, apoi facem clic pe butonul "Change Icon" si din fereastra care apare selectam o alta iconita si facem clic pe butonul "OK". Daca dorim sa revenim la iconita predefinita va trebui sa facem clic pe butonul "Default Icon". Optiunile de afisare sint urmatoarele :

·                                     Use transition effects for menus and tooltips ("Foloseste efecte de tranzitie pentru meniuri si etichete") - Este recomandat sa bifam optiunea si in acest fel meniurile si etichetele beneficiaza de o mica animatie, ceea ce face ca afisarea lor sa para mai fluida.

·                                     Smooth edges of screen fonts ("Netezeste marginile literelor afisate pe ecran") - Este recomandat sa bifam optiunea si in acest fel literele care apar in elementele de interfata ale SO Windows vor fi mai usor de citit.

·                                     Use large icons ("Foloseste iconite mari") - Daca bifam aceasta optiune iconitele de pe suprafata de lucru, din meniul de start si din panoul de control vor fi mai mari decit in mod obisnuit. Bifarea tine de optiunea personala.

·                                     Show icons using all possible colors ("Afiseaza iconitele utilizind toate culorile disponibile") - Este recomandat sa bifam optiunea, pentru ca in acest fel iconitele vor avea un aspect mai placut.

·                                     Show window contents while dragging ("Afiseaza continutul ferestrelor pe parcursul tragerii lor") - Este recomandat sa bifam aceasta optiune.

    Fereastra "Web" ("[Pagini] Web"):

    Permite activarea sau dezactivarea afisarii de pagini web dinamice (care se pot auto-actualiza la intervale regulate de timp) pe suprafata de lucru, ca si adaugarea sau inlaturarea paginilor web pe suprafata de lucru. Este prezenta doar in Windows ME.

    Fereastra "Settings" ("Reglaje") :

    Permite efectuarea de reglaje referitoare la modul in care placa video afiseaza imaginea pe ecranul monitorului. Daca avem draiverele placii video si monitorului corect instalate atunci este afisat un text care le identifica, in genul "Display : [Nume Monitor] on [Nume Placa Video]", bineinteles cu tipul monitorului si a placii video pe care le avem.

    In sectiunea "Colors" putem alege dintr-un meniu numarul de culori care sa fie folosite la afisarea elementelor de interfata ale SO Windows si ale programelor. Facem clic pe sagetuta in jos pentru a derula meniul si avem la dispozitie optiunile : 16 Colors, 256 Colors, High Color (16 bit) si True Color (32 bit). Este recomandat sa alegem din meniu fie "High Color" in cazul in care avem un calculator mediu sau puternic, fie "True Color" in cazul in care avem un calculator mai slab.

    A doua sectiune prezenta in fereastra este cea in care reglam rezolutia imaginii afisate pe ecran si este numita "Screen Area" (Windows ME) sau "Screen Resolution" (Windows XP). Ea va fi explicata in detaliu mai jos atit pentru Windows ME, cit si pentru Windows XP, procedura fiind identica.

    In aceasta fereastra avem si un buton numit "Advanced" pe care daca facem clic va apare o multifereastra in care putem regla mai multe aspecte privitoare la functionarea placii video si a monitorului. Aceasta multifereastra va face obiectul unui capitol separat.

    Windows  XP

    Fereastra "Themes" ("Teme") :

    Permite folosirea unei teme pentru elementele de interfata ale SO Windows si ale programelor. O tema este un ansamblu coerent ("închegat") de elemente vizuale si sonore care dau un aspect unitar interfetei SO Windows. In Windows XP nu sint instalate decit doua teme si anume "Luna" (tema predefinita, care foloseste cu predominanta culori vii) si "Classic" (tema care mimeaza aspectul versiunilor anterioare de Windows si care foloseste cu predominanta culori pastelate, sterse). Avem insa posibilitatea sa folosim si alte teme, create de noi sau descarcate de pe internet.

    Temele au o functie exclusiv estetica, fara a afecta functionalitatea sistemului de operare, in afara de faptul ca il fac ceva mai lent chiar si in cazul in care avem un calculator puternic. Temele pot fi insa folosite pentru a face interfata SO mai prietenoasa si mai atractiva pentru utilizatorii incepatori, in special pentru copii. Exista de exemplu teme avind ca punct central lumea animalelor, ceea ce inseamna ca suprafata de lucru are ca fundal o imagine cu animale salbatice, la fel ca si protectorul de ecran, iar sunetele care se aud la difuzoare in momentul in care facem operatiuni cu elementele de interfata sint sunete scoase de animale ( de ex. atunci cind inchidem o fereastra putem auzi oracaitul unei broaste, etc.). Utilizatorii incepatori se vor simti mai atrasi de o atmosfera de lucru "plina de viata" decit de o atmosfera banala, cea care este de fapt preferata de utilizatorii avansati pentru motivul ca este mai rapida. De fapt este recomandat sa nu folosim alte teme decit cele doua amintite mai sus tocmai din cauza impactului pe care il au asupra performantelor calculatorului, lasind la o parte faptul ca multe dintre ele folosesc culori foarte vii care devin rapid obositoare pentru ochi. Temele (unele din ele foarte bine create) exista si in Windows ME, insa desi sint prezente pe hardisc in numar de 10-12 dupa instalarea SO, ele nu devin accesibile decit daca facem o operatiune de instalare speciala pentru teme.

    Fereastra "Desktop" ("Suprafata de Lucru") :

    Este similara cu fereastra "Background" din Windows ME care a fost prezentata mai sus. Permite alegerea unui tapet pentru suprafata de lucru iar procedura este identica cu cea din Windows ME.

·                                     Butonul "Color" permite alegerea unei culori pentru suprafata de lucru in cazul in care nu folosim tapet. Alegerea culorii se face dintr-o paleta restrinsa care apare daca facem clic pe sagetuta in jos. Daca dorim sa avem o paleta mai larga de culori din care sa alegem sau dorim sa cream noi insine o culoare va trebui sa facem clic pe butonul "Other" si sa procedam cum a fost explicat mai sus la fereastra "Appearance" din Windows ME.

·                                     Butonul "Customize Desktop" ("Personalizeaza Suprafata de Lucru") face sa apara o multifereastra. In aceasta, fereastra "General" ne permite sa alegem care dintre iconitele preinstalate sa fie prezente pe suprafata de lucru. Este recomandat sa le bifam pe toate cele patru iconite ("My Computer, etc.) pentru a le afisa. Avem de asemenea posibilitatea sa schimbam iconitele pentru unele dintre scurtaturi. Procedam cum a fost explicat mai sus in fereastra "Effects" din Windows ME. Sectiunea "Desktop Cleanup" ("Curatirea Suprafetei de Lucru") ne permite sa folosim un vrajitor ("wizard") care sa stearga automat scurtaturile care nu au fost folosite timp de mai mult de 60 de zile. Bifam sau debifam optiunea in functie de preferintele personale. vrajitorul nu sterge programele catre care sint indreptate scurtaturile, deci noi putem recrea oricind unele din scurtaturile sterse daca avem nevoie de ele. Butonul "Clean Desktop Now" ("Curata suprafata de lucru acum") ne permite sa stergem instantaneu scurtaturile nefolosite. Fereastra "Web" din multifereastra este similara cu fereastra cu acelasi nume prezentata mai sus in cadrul WIndows ME si deci utilizarea ei este identica.

    Fereastra "Screen Saver" ("Protector de Ecran") :

    Este similara cu fereastra cu acelasi nume prezentata mai sus in cadrul Windows ME si utilizarea ei este identica.

    Fereastra "Appearance" ("Aspect [vizual] - Infatisare") :

    Permite alegerea unui aranjament coloristic pentru elementele de interfata (ferestre, casete de text, etc.), indiferent daca acestea apartin unor programe preinstalate o data cu Windows sau unor programe instalate de utilizator.

    Fereastra "Settings" ("Reglaje") :

    Permite efectuarea de reglaje referitoare la modul in care placa video afiseaza imaginea pe ecranul monitorului. In aceasta fereastra avem un buton numit "Advanced" pe care daca facem clic va apare o multifereastra in care putem regla mai multe aspecte privitoare la functionarea placii video si a monitorului. Aceasta multifereastra va fi prezentata in detaliu mai jos.

 

SCHIMBAREA  REZOLUTIEI  MONITORULUI  (SCREEN RESOLUTION)

    Rezolutia ne arata care este gradul de detaliere a imaginii afisate de un monitor. Cu cit rezolutia suportata este mai mare, cu atit imaginea este de calitate mai buna. Rezolutia masoara numarul de pixeli (elemente constitutive ale imaginii) afisati pe orizontala si verticala. O rezolutie de 1024 x 768 reprezinta un numar de 1024 de pixeli afisati pe orizontala ecranului si un numar de 768 de pixeli afisati pe verticala.

    Rezolutia optima pentru un monitor este legata de dimensiunea diagonalei ecranului acestuia. Monitoarele de 15" (inci) suporta o rezolutie de 1024 x 768 insa elementele imaginii afisate in aceasta situatie sint atit de mici incit o astfel de rezolutie nu poate fi practic folosita, deci vom folosi rezolutia de 800 x 600. Pentru monitoarele de 17" rezolutia optima este de 1024 x 768.

    Rezolutia este legata si de rata de reimprospatare, astfel ca pentru fiecare rezolutie exista mai multe rate de reimprospatare suportate de monitorul CRT. De exemplu un monitor CRT de 17" trebuie sa suporte la rezolutia de 1024 x 768 rate de reimprospatare de 60 Hz, 70 Hz, 72 Hz, 75 Hz, 85 Hz. Deci ATENTIE, alegerea rezolutiei trebuie sa fie facuta dupa alegerea ratei de reimprospatare a imaginii, pentru ca este posibil ca monitorul nostru sa nu suporte in acelasi timp o rezolutie mare si o rata de reimprospatare mare. In mod normal un monitor CRT cu diagonala de 17 inci suporta o rezolutie de 1024x768 la o rata de reimprospatare de 85 Hz. Este oricum recomandat sa citim in manualul monitorului care sint rezolutiile si ratele de reimprospatare suportate de acesta ca si corelarea dintre ele. De asmenea este recomandat ca atunci cind facem schimbarea rezolutiei sa fie afisata suprafata de lucru ("desktop") si sa nu avem nici un program deschis.

    Schimbarea rezolutiei se face din fereastra "Settings" care apartine multiferestrei "Display Properties". Vom folosi rigla care este afisata in sectiunea ferestrei numita "Screen Area" (in Windows ME) sau "Screen Resolution" (in Windows XP).

    Pentru alegerea unei rezolutii facem clic pe glisorul de pe rigla, tinem butonul mausului apasat si il tragem la stinga (rezolutie mai mica) sau la dreapta (rezolutie mai mare). Dupa alegerea rezolutiei va trebui sa facem clic pe butonul "Apply". Va apare o minifereastra in care sintem atentionati ca SO va redimensiona (reconfigura) elementele de interfata si este posibil ca ecranul sa pilpiie pentru citeva secunde (de fapt se va face negru). Ni se mai spune ca daca nu ne place rezultatul redimensionarii trebuie doar sa asteptam 15 secunde pentru ca elementele de interfata sa revina la dimensiunile initiale. Facem clic pe butonul "OK" din minifereastra si asteptam sa vedem rezultatul. Dupa reaparitia imaginii sintem intrebati prin intermediul unei miniferestre daca sintem multumiti de rezultatul produs de schimbarea rezolutiei. In cazul in care raspunsul este afirmativ facem clic pe butonul "OK", in caz contrar pe butonul "No". Daca am ales o rezolutie pe care monitorul nu o suporta la rata de reimprospatare curenta este posibil ca sa nu mai apara nici o imagine pe ecran, deci sintem in imposibilitatea de a face clic pe butonul "No" pentru a reveni la rezolutia anterioara. Programatorii SO au intrevazut aceasta alternativa si chiar daca nu facem clic pe butonul "No" monitorul va reveni automat dupa 15 secunde la rezolutia anterioara, la care avem imagine. Rezulta deci ca schimbarea rezolutiei devine efectiva doar dupa ce am facut clic pe butonul "Yes" din minifereastra in care sintem intrebati daca dorim sa pastram noua rezolutie.   

    In Windows XP avem in plus posibilitatea de a alege in acelasi timp atit rezolutia cit si rata de reimprospatare si numarul de culori afisate.

 

MULTIFEREASTRA  CU  REGLAJE  PENTRU  PLACA  VIDEO  SI  MONITOR

    Multifereastra care apare atunci cind facem clic pe butonul "Advanced" cuprinde cinci (Windows ME) sau sase (Windows XP) ferestre. Numele ei este de tipul "[Nume Placa Video] Properties" In Windows ME si de tipul "[Nume Monitor" and "Nume Placa Video"] Properties" in Windows XP. In ambele cazuri este nevoie sa avem corect instalate draiverul placii video si pe cel al monitorului. Ferestrele continute sint urmatoarele :

    Fereastra General :

    Are doua sectiuni dintre care una permite setarea marimii corpului de litera folosit in elementele de interfata ale SO (ferestre, etc.), iar cealalta permite setarea comportamentului SO in cazul in care se fac modificari de culoare.

    In ceea ce priveste fonturile avem de ales intre doua marimi predefinite si anume "Small Fonts" sau "Large Fonts". Optiunea "Small Fonts" este cea prezenta in mod normal, dar este recomandata folosirea optiunii "Large Fonts" pentru ca literele sint mai usor de citit si ochii nu mai obosesc atit de usor. Dezavantajul folosirii optiunii "Large Fonts" este dat de faptul ca aproximativ 1-5 % din programele disponibile (de obicei unele din cele gratuite) nu au interfata optimizata si pentru corpul de litera mai mare si deci sint inutilizabile. Acest dezavantaj nu este insa atit de important pentru ca toate programele bune (comerciale sau gratuite) functioneaza foarte bine cu ambele optiuni pentru corpul de litera. In meniul de alegere a corpului de litera avem si posibilitatea de a alege o marime pentru acesta care sa fie in concordanta cu preferintele noastre mai speciale. Va trebui sa facem clic pe optiunea "Other" si va apare o minifereastra in care se observa o rigla. Facem clic pe rigla cu butonul sting al mausului si il tinem apasat, apoi tragem mausul la stinga sau la dreapta dupa cum dorim un font mai mic sau mai mare. Cind obtinem marimea dorita (pe care o vedem exprimata in procente intr-un mic cimp deasupra riglei) dam drumul butonului mausului si facem clic pe butonul "OK" din minifereastra.

    In sectiunea "Compatibility", referitoare la compatibilitatea programelor cu schimbarea numarului de culori afisate, sintem atentionati ca anumite programe nu vor functiona corespunzator daca nu repornim calculatorul dupa ce am facut modificari legate de numarul de culori afisate. Este recomandat sa repornim calculatorul in situatia amintita chiar daca avem si optiunea sa nu il repornim. Schimbarea numarului de culori afisate de elementele de intefata ale SO, de ex. de la "High Color" (16 bit) la "True Color" (32 bit" nu este ceva pe care sa il facem decit ocazional de aceea repornirea calculatorului nu ar trebui sa fie un lucru enervant. Va trebui deci sa facem clic in cerculetul de linga optiunea "Restart the computer before applying the new color settings" ("Reporneste calculatorul inainte de aplicarea noilor setari [de culoare]") atit in WIndows ME cit si in Windows XP. Utilizatorii care sint deranjati de faptul ca vor trebui sa reporneasca calculatorul pot lasa optiunile predefinite.

    Dupa ce am terminat de configurat optiunile din fereastra "General" facem clic pe butonul "Apply".

    Fereastra Adapter ("Adaptor Grafic - [Placa Video]") :

    O parte din elementele din aceasta fereastra sint diferite in Windows ME si Windows XP si de aceea vor fi luate in discutie separat. Ceea ce este comun este faptul ca sint prezentate citeva detalii sumare despre placa video (tipul ei, dimensiunea memoriei, etc.).

    Windows ME : In aceasta fereastra putem schimba rata de reimprospatare a imaginii. Aceasta procedura este descrisa in detaliu mai jos.

    Windows XP : In aceasta fereastra putem alege combinatia optima intre cei trei parametri care definesc imaginea de pe monitor si anume : rezolutia, numarul de culori afisate si rata de reimprospatare. Facem clic pe butonul "List All Modes" si va apare un meniu care contine toate combinatiile posibile ale celor trei parametri, strict pentru monitorul nostru. Facem clic pe combinatia care ni se pare cea mai potrivita si apoi pe butonul "Yes" din minifereastra de confirmare care apare. In cazul unui monitor CRT de 17 inci putem alege fie "1024 by 768, True Color (32 bit), 85 Hertz", fie "1024 by 768, High Color (16 bit), 85 Hertz", a doua varianta fiind ceva mai putin consumatoare de resurse. In cazul in care avem un calculator mai slab putem alege si o rata de reimprospatare mai mica de 85 Hz dar nu mai mica de 72 Hz. Rata de 85 Hz este insa cea mai buna pentru ochi.

    Fereastra Monitor ("Monitor") :

    Elementele din aceasta fereastra sint diferite in Windows ME si Windows XP si de aceea vor fi luate in discutie separat.

    Windows ME : In aceasta fereastra avem trei optiuni pe care putem sa le bifam sau nu. Ele sint:

·                                     Monitor is Energy Star compliant ("Monitorul este compatibil cu standardul Energy Star") - Este recomandat sa bifam casuta pentru ca in acest fel putem beneficia de modurile de economisire a energiei electrice (de ex. modul stand-by automat).

·                                     Automatically detect Plug and Play Monitors ("Detectarea automata a compatibilitatii monitorului cu standardul Plug and Play") - Este recomandat sa bifam aceasta optiune pentru ca SO Windows sa foloseasca draiverul instalat pentru monitor.

·                                     Reset display on suspend/resume ("Reseteaza monitorul cind acesta reia activitatea dupa o perioada de suspendare a ei") - Este recomandat sa bifam aceasta optiune. Sistemul de operare va reseta monitorul atunci cind acesta iese dintr-o perioada de inactivitate (de ex. dupa ce a fost in stand-by).

    Windows XP :

    In aceasta fereastra putem schimba rata de reimprospatare a monitorului. Procedura este descrisa in detaliu mai jos. Este bine sa avem bifata casuta "Hide modes that this monitor cannot display" ("Ascunde ratele pe care acest monitor nu le suporta"). Butonul "Properties" ne permite sa instalam draiverul monitorului cu ajutorul unui vrajitor de instalare.

    Fereastra Performance ("Performanta") :

    Este prezenta cu acest nume doar in Windows ME. In aceasta fereastra putem regla gradul de accelerare pe care il foloseste placa video in aplicatiile care au nevoie de acest lucru (de ex. in jocurile 3D). Putem "trage" (cu ajutorul mausului) glisorul de pe rigla catre una din cele patru setari de accelerare si anume :

·                                     No accelerator functions ("functiile de accelerare sint dezactivate")

·                                     Basic acc. functions ("doar functiile de acc. de baza sint activate")

·                                     Most acc. functions ("majoritatea functiile de acc. sint activate")

·                                     Full ("toate functiile de acc. sint activate").

    In mod normal glisorul trebuie sa se afle pe setarea "Full" (setarea predefinita), dar daca avem probleme cu cursorul mausului sau unele jocuri nu functioneaza corespunzator putem incerca si celelate setari. Modificarea setarii trebuie urmata de repornirea calculatorului pentru ca ea sa intre in vigoare.

    Fereastra Troubleshoot ("Cautarea cauzelor unei defectiuni") :

    Este prezenta cu acest nume doar in Windows XP si este similara cu fereastra "Performance" din WIndows ME. In aceasta fereastra putem regla gradul de accelerare pe care il foloseste placa video in aplicatiile care au nevoie de acest lucru (de ex. in jocurile 3D). Pentru aceasta procedam ca mai sus si alegem una din setarile :   

·                                     Disable all accelerations ("dezactiveaza toate functiile de accelerare") - trebuie aleasa doar in cazul in care calculatorul se blocheaza ("ingheata") foarte des.

·                                     Disable all but basic accelerations ("dezactiveaza toate functiile de accelerare cu exceptia celor de baza").

·                                     Disable all Direct Draw and Direct 3D accelerations, as well as cursor and advanced drawing accelerations (dezactiveaza toate functiile de accelerare de tipul Direct Draw sau Direct 3D la fel ca si accelerarea cursorului mausului si cea folosita pentru desenarea avansata a imaginii) - trebuie aleasa in cazul in care avem probleme serioase cu aplicatiile care folosesc DirectX (de ex. jocurile 3D sau programele de grafica 3D).

·                                     Disable all cursor and advanced drawing accelerations (dezactiveaza toate functiile de accelerare folosite pentru accelerarea cursorului mausului si pentru desenarea avansata a imaginii) - trebuie aleasa in cazul in care avem probleme cu desenarea avansata a imaginii

·                                     Disable cursor and bitmap accelerations (dezactiveaza functiile de accelerare folosite pentru accelerarea cursorului mausului si pentru desenarea de imagini de tip bitmap) - trebuie aleasa in cazul in care avem probleme cu cursorul mausului sau daca imaginile afisate pe ecran apar corupte (neclare, incomplete, etc.).

·                                     Full (toate functiile de accelerare sint activate) - trebuie aleasa daca nu avem probleme legate de imaginea afisata de monitor atit in aplicatii cit si in jocuri (este de fapt setarea predefinita).

    In aceasta fereastra avem si optiunea "Enable write combining" pe care o putem lasa bifata sau o putem debifa. Daca optiunea este activata (casuta e bifata) atunci imaginile sint afisate mai repede pe ecran. Acest lucru poate duce insa la "coruperea" imaginilor, adica acestea pot avea diferite defectiuni. Daca nu avem probleme cu aspectul imaginilor pe ecran atunci putem lasa optiunea bifata.

    Fereastra Color Management ("Administrarea Profilurilor de Culoare") :

    Ne permite alegerea unui profil de culoare care este adecvat pentru monitorul nostru. In mod normal daca avem instalat draiverul monitorului acesta instaleaza un anumit profil de culoare (de ex. "vivid17" pentru un monitor Philips de 17 inci) dar il putem schimba daca dorim acest lucru. Este recomandat sa folosim profilul instalat de draiverul monitorului.

    Fereastra [Numele Placii Video] :

    Aceasta fereastra este de fapt o multifereastra care contine optiuni complexe legate de functionarea placii video. Utilizatorii incepatori pot sa nu faca nici o modificare la setarile predefinite iar utilizatorii avansati au posibilitatea sa modifice unele din optiuni in scopul de a obtine in jocuri o viteza mai buna de afisare a imaginilor sau o calitate mai buna a imaginilor.

 

SCHIMBAREA  RATEI  DE  REÎMPROSPATARE  (REFRESH  RATE)

    Monitoarele cu tub catodic (Cathode Ray Tube - CRT) au drept componenta principala un tub de sticla (vidat de aer) de forma piramidala, unde baza piramidei este reprezentata de ecranul monitorului. In virful "piramidei" (la interior) se afla un dispozitiv numit tun de electroni care emite permanent un fascicul de electroni. Acest fascicul este dirijat si focalizat de un dispozitiv special si el ajunge in final intr-o portiune a suprafatei interne a bazei "piramidei" interactionind cu un strat de fosfor care va emite lumina. Cu ajutorul acestei lumini (care poate avea diferite intensitati) se formeaza imaginea pe care o vedem noi pe ecran. Fasciculul de electroni trebuie sa se miste in permanenta pe suprafata de fosfor pentru ca ecranul să isi pastreze luminozitatea. Din aceasta cauza se spune ca fasciculul de electroni baleiaza ("mătură") ecranul si in consecinta imaginea de pe ecran se "reîmprospăteaza" periodic.

    Rata de reimprospatare a imaginii pe verticala suportata de un monitor CRT se masoara in Hz (cicluri de reimprospatare pe secunda). O rata mica face ca imaginea sa pîlpîie (pentru ca are tendinta sa-si piarda luminozitatea) si ca urmare ochii vor obosi foarte usor. O rata de reimprospatare optima trebuie sa fie de peste 75 Hz, dar este recomandata o rata egala sau mai mare de 85 Hz daca dorim sa ne pastram ochii sanatosi. Cu cit rata de reimprospatare este mai mare, cu atit este mai odihnitoare pentru ochi, insa in acelasi timp performanta sistemului scade. O varianta foarte buna este sa alegem rata de 85 de Hz care este buna atit pentru ochi cit si pentru performanta generala a sistemului.

    Schimbarea ratei de reimprospatare se face dupa o procedura identica atit in Windows ME cit si in Windows XP. Ceea ce difera este numele ferestrei de unde se poate face ajustarea, in Windows ME fereastra numindu-se "Adapter" iar in Windows XP ea numindu-se "Monitor".

    Facem clic pe sagetuta din dreapta cimpului "Refresh Rate" si alegem din meniu rata dorita facind clic pe ea. Este recomandat sa citim in manualul monitorului care sint ratele de reimprospatare suportate. In mod normal un monitor de 17 inci suporta o rata de 85 Hz si de aceea este indicat sa o alegem pe aceasta. Dupa alegerea ratei va trebui sa facem clic pe butonul "Apply". Va apare o minifereastra in care sintem atentionati ca am specificat o rata personalizata ("custom") si ca anumite monitoare ar putea sa se defecteze daca rata nu este suportata de ele. Sintem intrebati daca dorim sa continuam procedura. Facem clic pe butonul "Yes".  Va apare o a doua minifereastra in care sintem informati ca rata va fi reajustata la valoarea dorita de noi si ca este posibil ca ecranul sa pilpiie pentru citeva secunde (de fapt se va face negru). Facem clic pe butonul "OK" din minifereastra si asteptam sa vedem rezultatul. Dupa reaparitia imaginii sintem intrebati prin intermediul unei miniferestre daca sintem multumiti de rezultatul produs de schimbarea rezolutiei si daca dorim sa pastram noua setare. In cazul in care raspunsul este afirmativ facem clic pe butonul "OK", in caz contrar pe butonul "No". Chiar daca nu facem clic pe butonul "No" monitorul va reveni automat dupa 15 secunde la rata anterioara. Rezulta deci ca schimbarea ratei de reimprospatare devine efectiva doar dupa ce am facut clic pe butonul "Yes" din minifereastra in care sintem intrebati daca dorim sa pastram noua rata.   

Niciun comentariu: