Setari pt o mai buna functionare a windows-ului

Inainte de a incepe orice modificare in win trebuie sa facem copii de siguranta.
In winxp, setarile de care voi vorbi nu sunt active in mod implicit. Explicatia este ca prin activarea lor se obtine intr-adevar un spor de performanta, dar poate fi afectata stabilitatea sistemului. De aceea recomand crearea unei copii de siguranta pentru Windows Registry si realizarea unui Restore Point pentru win. 

Copii de siguranta

Asadar, porniti utilitarul REGEDIT (start/run/regedit urmat de enter). Verificati daca selectia este pe 'My computer' si apoi alegeti optiunea 'export' din meniul 'File'. Alegeti o locatie pe harddisk unde sa fie stocat fisierul si dati-i un nume, verificati daca optiunea 'all' este bifata si validati alegerea.

Crearea Restore Point

Mergeti in meniul 'start/all programs/accesories/ystem tools' si alegeti 'system restore'. Dati clic pe 'create a restore point' si dati-i un nume.
In cazul in care sistemul nu mai functioneaza asa cum trebuie in urma optimizarilor, porniti utilitarul'system restore' si selectati optiunea 'restore my system to an earlier time, de unde alegi inregistrarea pe care tocmai ai facut-o.

Afisare mai rapida

Dezactivarea serviciului 'Themes'
Legat de interfata, in primul rand recomand dezactivarea serviciului 'themes', ce este principalul responsabil cu reducerea vitezei de lucru. Apoi, din tab-ul de proprietati din 'my computer', alegeti 'advanced/performance' apoi'settings'. Bifati optiunea 'adjust for best performance' din 'visual effects'.

Eliminarea folosirii imaginii de fundal si a screen saver-ului
Din fereastra 'display properties/apreance' dati clic pe butonul 'effects'. Verificati daca toate optiunile sunt debifate. Validati alegerea si din tab-ul 'screen saver' dezactivati folosirea screen saver-ului si din cel 'desktop' selectati 'none' pentru imaginea de fundal.

Reducerea timpilor pentru selectia sistemului de operare
Timpii de asteptare in vederea selestiei unui sistem de operare pot fi modificati din meniul 'start/settings/control panel/system/advanced', tab-ul 'startup and recovery settings'. In cazul in care aveti mai multe sisteme de operare pe acelasi harddisk, introduceti o valoare de zece secunde si alegeti ca implicit sistemul de operare folosit mi des.

Dezactivarea logo-ului in timpul boot-arii
Dezactivarea logo-ului afisat pe parcursul boot-arii se face prin intermediul utilitarului 'msconfig', ce poate fi pornit de la 'start/run'. Odata pornit, alegeti tab-ul 'boot.ini' si bifti optiunea '/NOGUIBOOT'.

Afisarea mai rapida a meniurilor
Inregistrarea 'MenuShowDelay' din 'Windows Registry' specifica timpul scurs intre momentu apasarii pe o optiune de meniu si momentul afisarii proprii-zise. Din HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop\ setati la 1 valoarea pentru 'MenuShowDelay'.

Windows Explorer
Utillitarul de management al fisierelor trebui trecut pe optiunea 'list', astfel nu se mai incarca toate icon-urile din directoarele selectate. Se reduce astfel timpul de incarcare a informatiilor. Din tab-ul 'view' al 'Windows Eplorer' alegeti 'List'. Apoi, din 'tools/folder options' alegeti 'view'. Setarile pentru 'Advanced setting' sunt:
Automatically search for network folders and printers - debifat
Display file size information in folder tips - debifat
Display simple folder view of Explorer's Folders list - debifat
Display the content of system folders - bifat
Display the full path in the adress bar - bifat
Display the full path in the title bar - bifat
Do not cache thumbnails - bifat
Show hidden files and folders - bifat
Hide extensions for know file tipes - debifat
Hide protected operating system files - bifat(recomandabil)
Launch folder windows in a separat process - debifat
Remember each folder's view settings - debifat
Restore previos folder windows at logon - debifat
Show Control Panel in My Computer - debifat
Show encrypted or compressed NTFS files in color - bifat
Show pop-up description for folder and desktop items - debifat
Use simple file sharing - bifat

Astea sunt optiunile legate de interfata ce pot fi optimizate pentru obtinerea unui spor de viteza.
Urmeaza optiunile ascunse din Windows care, setate corespunzator, aduc un spor de viteza.

Dezactivarea folosirii sistemului de mai multi utilizatori

Fiind un sistem de operare de tip NT, win xp permite ca mai multi utilizatori sa fie logati simultan si sa ruleze aplicatii. Acest aspect poate avea si urmari neplacute cauzate de ocuparea nejustificata a resurselor. Va recomand sa dezactivati optiunea 'fast user switching'. Din fereastra 'User account' accesibila din 'control panel', dati clic pe 'Change the way users log on or off' si debifati 'Use fast user switching'.

Dezactivarea optiunii de update automat

Din tab-ul 'automatic updates' din cadrul ferestrei 'system properties'(clic dreapta pe 'my computer' si alegeti 'properties') bifati setarea 'turn off automatic updates'

Dezactivarea optiunii 'system restore'

Serviciul 'system restore' este foarte util, dar maninca destul de multe resurse. Daca vreti si ultima picatura de performanta, il puteti dezactiva din tab-ul 'system restore' din 'system properties'.

Defragmentarea harddisk-ului

O modalitate simpla si eficienta de crestere a vitezei de acces la harddisk si, implicit, de functionare a sistemului de operare este sa realizati defragmentarea periodica a harddisk-ului, fie folosind utilitarul din win, fie apeland la alternativa (diskeeper, O&O Defrag).

Eliminarea programelor nedorite din lista de startup

Folositi utilitarul 'msconfig' pentru a elimina din lista de startup acele programe de care nu aveti neaparata nevoie. Este bine sa verificati periodic ce programe pornesc odata cu sistemul de operare, pentru ca asa puteti descoperi o eventuala infectie cu 'adware/spyware'. Puteti sa debifati programele sau pur si simplu sa le stergeti din 'windows registry', de la cheia: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurentVersion\Run.

Dezactivarea componentelor ascunse din Windows

Odata cu sistemul de operare, au fost instalate si foarte multe programe de care nu aveti neaparata nevoie si care ingreuneaza nejustificat procesorul. Insa ele nu apar in fereastra 'add/remove programs' pentru ca sunt ascunse. Le puteti face sa apara prin editarea fisierului SYSOC.INF ce se gseste in directorul Windows\INF. Editati liniile care au in componenta lor instructiunea 'hide' si stergeti acest cuvant. Veti vedea apoi ca acest program a aparut acum in lista 'add/remove a windows components'.

Dezactivarea optiunii de indexare a fisierelor

Un important consumator de resurse este serviciul de indexare din win xp. Daca sistemul dvs. nu este un server de fisiere, atunci puteti sa-l dezactivati fara probleme. Porniti windows explorer, selectati cate o partitie de pe harddisk si dati clic dreapta, apoi 'properties'. Debifati 'allow this indexing service to index this disk for fast file searching'. Selectati si 'apply to all folders and subfolders' din fereastra de dialog ce a aparut.

Dezactivarea optiunii de monitorizare a performantei pentru harddisk

Tot legat de harddisk, dezactivati optiunea de monitorizare a performantelor prin intermediul comenzii 'diskperf -n.

Dezactivarea Recycle bin

La fel ca 'system restore' modulul 'recycle bin' este foarte util pentru lucrul in win. Dar daca esti sigur pe ceea ce faci poti dezactiva si acest modul. Dati clic dreapta pe icon-ul 'recycle bin' de pe desktop si alegeti 'properties'. Selectati tab-ul 'global' si bifati 'use one settings for all drives' si apoi' do not move files to the recycle bin. Remove files immediately when deleted'.

Dezactivarea restartarii in caz de eroare

In winxp s-a adus o modalitate eficienta de eliminare a blocarilor sistemului de operare survenite ca urmare a unor erori generate de programe. Astfel, la aparitia unei erori, sistemul de operare se reporneste automat. Setarea este eficienta, dar de cele mai multe ori deranjanta. Dati clic dreapta pe 'my computer' si alegeti 'properties/advanced/settings' din sectiunea 'startup and recovery'. Aici debifati 'automatically restart'.

Dezactivarea monitorizarii utilizatorului

Pentru aputea oferi informatii complete cu privire la activitatea desfasurata de utilizatorii de win xp, sistemul de operare foloseste un serviciu de monitorizare a activitatii. Operatiunea este utila, dar consumatoare de resurse si prin urmare poate fi dezactivata, dar implica niste riscuri. In 'start/run' scrieti gpedit.msc si dati enter. Din cadrul'user configuration/administrative templates/start menu and taskbar' cautati inregistrarea 'turn off user tracking' si dati dublu clic pe ea pentru a o activa. Aveti in vedere faptul ca multe din optiunile de personalizare ale win se bazeaza pe aceasta setare si nu vor mai fi disponibile. In cazul in care folositi interfata clasica pentru meniul 'start', atunci nu modificati aceasta setare.

Dezactivarea optiunii de inscriptionare a CD-urilor

Daca nu dispuneti de un inscriptor de CD-uri sau folositi o aplicatie dezvoltata de terti pentru scrierea CD-urilor, atunci puteti dezactiva functia dedicata din winxp. Rulati gpedit.msc si in'user/configuration/administrative templates/windows components/windows explorer' cautati 'remove CD burning features. Dati dublu clic pe aceasta inregistrare si selectati 'enabled'.

Dezactivarea sunetelor din win

Diverse sunete pe care win le scoate in urma operatiilor executate au darul de a face lucrul mai placut, dar sunt procese consumatoare de resurse. Prin urmare, le puteti dezactiva. Din 'start/settings control panel/sound and audio devices' selectati tab-ul 'sounds tab' si de aici schema 'no sounds'.

Dezactivarea conexiunilor remote

Un bun procedeu de a mai elibera niste resurse si, prin urmare, de a creste viteza de lucru este sa dezactivati toate conexiunile remote catre sistemul dvs. Din 'system properties', tab-ul 'remote' se poate face acest lucru prin debifarea 'allow remote assistance invitations to be sent from this computer' si 'allow users to connect remotely to this computer'.

Imbunatatirea vitezei de afisare a share-urilor

Pentru cazul in care calculatorul dvs. face parte dintr-o retea, puteti sa accelerati timpii de afisare a share-urilor. De fiecare data cand se incearca conectarea la un alt computer, se verifica daca este programat vreun eveniment.
Prin eliminarea cheii {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} din cadrul HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Curent Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace se obtine un important spor de performanta.

Dezactivarea inregistrarii last access update

De fiecare data cand un director NTFS este accesat de catre winxp, sistemul de operare schimba valoarea pentru data afisarii pentru toate fisierele existente. Dezactivarea acestei operatii se face din Windows Registry, HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\FileSystem, unde se creeaza o valoare DWORD cu numele NtfsDisableLastAccessUpdate si careia i se asociaza numarul 1.

Descarcarea din memorie a bibliotecilor la inchiderea unui program

DLL-urile sunt fisiere ce contin date sau functii pe care aplicatiile win le pot folosi.
Fiecare program are nevoie de astfel de DLL-uri si, pentru un acces mai rapid, winxp le incarca in memorie. Dar de multe ori, dupa ce un program a fost inchis, DLL-urile folosite raman in memorie ocupand-o nejustificat. Prin eliminarea lor din memorie se poate obtine mai multa memorie de lucru. In WindowsRegistry, HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurentVersion\Explorer creati inregistrarea AlwaysUnloadDLL si dati-i valoarea 1.

Aplicatiile incarcate mai rapid

Daca ati avut curiozitatea sa vedeti ce se ascunde in shortcut-ul pentru Windows Media Player din winxp, ati vazut cu siguranta ca, pe lanfga executabil, se mai gaseste un argument. /prefetch:1. Acesta ajuta la incarcarea mai rapida a aplicatiei. Daca la Windows Media Player se poate, este posibil sa se poata si la alte aplicatii, asa ca puteti edita shortcut-urile si sa adaugati manual acest switch. Clic dreapta pe shortcut-ul vizat, alegeti 'properties' si in casuta 'target' adaugati /prefetch:1 la sfarsitul liniei.

Activarea optiunii de write caching pentru harddisk-uri

La fel ca si alte optiuni de cache, cea de write-back pentru harddisk-uri asigura o crestere semnificativa a performantelor de copiere. Clic dreapta pe MyComputer si selectati Properties, apoi Hardware si Device Manager. Selectati Disk Drives si alegeti harddisk-ul, din nou clic dreapta si Properties, dupa care tab-ul Policies. Bifati optiunea 'enable write caching on the disk'.

Eliminarea setarii QoS Bandwidth Reserve

In winxp la configuratiile legate la retea exista setarea QOS, ce permite anumitor aplicatii sa rezerve pana la 20% din latimea de banda pentru o anumita conexiune. Asta inseamna ca 20% din latimea de banda este retinuta tot timpul pentru sistemul de operare. Puteti sa scapati de rezervare prin modificarea cheii DWORD NonBestEffortLimit din HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Psched in valoarea 0.

Niciun comentariu: