Definitii cadastrale si topografice

Planul topografic -  este o reprezentare grafica conventionala, precisa, micsorata la scara, a unei suprafete mici de teren.

Colatitudinea(Ψ) – se defineste ca fiind unghiul format de axa polilor cu verticala locului in punctul considerat

Corectiile – sunt cantitati care, adaugate cu semnul lor la valorile eronate, dau valori juste (cele mai apropiate de valorile adevarate).

Vernierele servesc la citirea fractiunilor de diviziuni de pe cercul orizontal si vertical si pot fi de doua felurile: rectilinii si curbilinii..

Curba de nivel reprezinta o linie care uneste punctele de egala altitudine sau, astfel spus, este locul geometric al punctelor de aceeasi cota.

Distanta masurata pe verticala intre doua curbe de nivel consecutive se numeste echidistanta.

Curbele de nivel pot fi:

-  principale (redate pe harti prin linii continue mai ingrosate);

-  normale (desenate prin linii continue);

-  ajutatoare (reprezentate prin linie subtire intrerupta);

-  accidentale (redate tot prin linie subtire intrerupta, dar cu segmente mai scurte).

Caracteristici ale curbelor de nivel:

- deplasandu-ne pe o curba de nivel, nici nu urcam, nici nu coboram;

- pe orice drum s-ar merge intre doua curbe de nivel, se va parcurge aceeasi altitudine egala cu ecgidistanta;

- doua curbe de nivel care se opun fata in fata sunt egale ca valoare;

- curbele de nivel inainteaza pe dealuri (au o forma convexa) si se retrag spre amonte (au o forma concava);

- curbele de nivel se pot atinge, dar nu se pot intretaia, exceptie facand reprezentarea prin curbe de nivel al stancilor aplecate, a surplombelor, etc.

- cu cat curbele de nivel sunt mai dese, cu atat panta este mai mare si invers, cu cat sunt mai rare panta este mai mica;

- cu cat curbele de nivel sunt mai multe, cu atat amplitudinea reliefului este mai mare si cu cat sunt mai putine amplitudinea este mai mica, cu conditia ca echidistanta sa fie aceeasi;

- cu cat o curba de nivel inchide in interiorul ei o suprafata mai mare, cu atat valoarea ei este mai mica (valabil pentru formele pozitive de relief; pentru formele de relief negative este invers);

 - cifrele care indica valorile curbelor de nivel se scriu in aceeasi culoare ca si curba, iar in locul in care se amplaseaza cifrele, curba de nivel se intrerupe;

- valorile curbelor de nivel se dispun astfel incat baza lor sa fie indreptata spre piciorul pantei si totodata sa se respecte regula ca citirea hartii – tinuta in pozitie normala – sa se poata face dinspre sud s au est.

Altimetria sau nivelmentul constituie partea din topografie care se ocupa cu studiul instrumentelor si metodelor utilizate pentru masurarea, calcularea si reprezentarea pe planuri si harti a altitudinilor diferitelor puncte de pe suprafata topografica

Caroiajul kilometric sau reteaua geometrica – reprezinta un sistem de linii paralele cu axele de coordonate adoptate.

Pe hartile in proiectie Gauss aceste axe sunt: proiectia ecuatorului si proiectia meridianului axial al fiecarui fus.

Clasificares planurilor dupa scara:

- planuri topografice propriu-zise, intocmite la scarile 1:20000, 1:10000 si 1:5000 (ultimele numite si planuri topografice fundamentale);

- planuri de situatie la scarile 1:2500, 1:2000, 1:1000, 1:500.

- planuri de detaliu la scarile 1:100 si 1:50, utilizate in constructii

Elemente din interiorul cadrului hartii sunt: caroiajul kilometric sau reteaua geometrica, elemente de planimetrie si altimetre, inscriptiile si culorile care contribuie la definirea semnelor conventionale.

Scara de proportie – este raportul constant dupa care distantele orizontale “D” de pe teren sunt micsorate pentru a putea fi reprezentate prin omoloagele lor “d” pe harta, cu conditia ca amandoua sa fie exprimate prin aceleasi unitati de masura.

Pe harti scara este trecuta in trei feluri: scara numerica; scara directa; scara grafica.

Peste teritoriul tarii noastre se suprapun fusele 34 (180 - 240) si 35 (240 – 300) longitudine estica si zonele latitudinale K (400 – 440), L (440 – 480), M (480 - 520) latitudine nordica.

De fapt, numai zona L (440 – 480) acopera in intregime tara noastra; zonele K si M numai partial, prima sudul tarii, iar a doua, nordul tarii.

Niciun comentariu: