Termeni specifici retelisticii PC

Termeni domenii si DNS
Domain Name - Oadresa de internet sub forma alfanumerica. Domeniile web trebuie sa cuprinda cel putin 2 parti: partea din stanga ce de defineste organizatia [numele ales de cumparator] si partea din dreapta care identifica subdomeniul de cel mai inalt nivel, precum tara [ro petnru Romania, fr pentru Franta, it pentru Italia] sau tipul organizatiei [com pentru comercial, edu pentru educational, etc.]. Adresa IP este tradusa intr-un nume de domeniu de catre Domain Name Server [Server Nume Domeniu].

Hostname - Numele unic ce identifica un computer intr-o retea. Pe Internet, numele gazda este sub forma "comp.xyz.net"; daca exista doar un site Internet prezent, numele gazda este acelasi cu numele domeniu. Totusi, un singur computer poate avea mai multe nume gazda, in cazul in care gazduieste mai multe situri Internet [ex. "acasa.xyz.net" si "comp.xyz.net"]; in acest caz, "acasa" si "comp" sunt nume gazda si "xyz.net" este numele domeniu.

Nameserver - NameServer sau numit. Este un proces UNIX ce converteste numele gazda intr-o adresa Internet pentru TCP/IP

Resolve - Procesul in TCP/IP ce trimite cererile catre DNS pentru convertirea numelui gazda [precum www.gazduire.ro] intr-o adresa Internet [precum 80.96.148.20]

Whois - Un serviciu ce poate fi folosit pentru aflarea informatiilor privind utilizatorii inregistrati pe un server sau a altor informatii despre retea.

IP - Internet Protocol. Partea IP a TCP/IP; protocolul utilizat pentru rutarea pachetelor pe Internet, de la sursa catre destinatie.

InterNIC [valabil SUA] - Internet Network Information Center. Un grup format din trei organizatii care, la un loc, furnizeaza servicii pentru NSFNet. General Atomics se ocupa de de serviciile de informatii, AT&T de directori si servicii baze de date, Network Solutions Inc. (NSI) de serviciile de inregistrare. Adresele de retea si numele domenii pentru Internet sunt repartizate de catre InterNIC prin NSI.

Registry/Registrar [valabil SUA] - (IR). Un serviciu furnizat de catre Centru de Informare Retea [Network Information Center - NIC] al Retelei de Date ale Apararii, care are responsabilitatea de a se ocupa de adresele de retea si de identificatorii Sistemului Autonom pentru IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

sus

Termeni sistem UNIX
Director [Directory] - Organizarea directoarelor [sau folderelor] si fisierelor pe un hard drive, precum ramurile unui copac rasturant. Directorul principal este numit "director radacina" [root directory].

Director curent de lucru [Current working directory]- Directorul in care te afli.

Director parinte [Parent directory] - Intr-o baza de date, fisierul principal ce contine informatiile de baza privind un obiect. Unul sau mai multe fisiere copil [child files] pot fi create cu mai multe informatii detaliate.

Director radacina [Root directory] - Primul nivel intr-un sistem ierarhic ce apare cand calculatorul este pornit. Pe un PC, directorul radacina este numic C:. Alti directori sunt creati in directorul radacina.

Directorul de casa [Home directory] - Directorul principal pentru un utilizator pe un sistem UNIX, in care acesta pastreaza fisierele personale.

Pagina de casa [Homepage] - Prima pagina pe un site web, care contine legaturile catre alte pagini sau fisiere din interiorul paginii web.

Cale [Path] - 1. Directia exacta catre un fisier intr-un calculator. Aceste directii sunt descrise usual de forma structurii directoarelor in mod ierarhic, de la varf in jos, mentionand directorul radacina, directoarele si subdirectoarele, fisierul insusi si extensia fisierului daca acesta are una. 2. Calea dintre doua puncte, precum canalul de comunicatii dintre doua calculatoare.

Cale absoluta [Absolute path] - Mentionarea locatiei unui fisier, relativa la directorul radacina; include directorul radacina si seria directorilor descendenti mergand pana la fisierul final.

Cale relativa [Relative path] - Mentionarea locatiei unui fisier, relativa la directorul de lucru curent, opusa unei cai absolute care da locatia exacta.

Shell [Shell] - O interfata software intre un utilizator si sistemul de operarea al unui computer. Shell-ul interpreteaza comenzile introduse de catre utilizator si le trece sistemului de operare. Shell-urile de DOS sunt COMMAND.COM si shell DOS; cateva shell-uri UNIX sunt Bourne shell [sh], shell-ul C [csh] si shell-ul Korn [ksh].

Logare / Nume utilizator [Login / Username] - Un nume individual al unui utilizator intr-o retea de calculatoare, folosit pentru logare. Adesea, sunt primele initiale si numele d familie: gpopescu. De asemenea, numele de utilizator este partea adresei de e-mail, inainte de simbolul @; gpopescu@undomeniu.ro.

Grup [Group] - Grupurile reprezinta modalitati de atribuire de drepturi de acces specifice unur anumite clase de utilizatori. De exemplu, toti utilizatorii care lucreaza la proiectul X pot fi adaugati unui grup numit Xproj. Resursele sistemului [precum spatiul pe diskp] alocate proiectului X pot fi configurate pentru a permite accesul deplin doar membrilor grupului Xproj.

Permisiuni - Setul de identificatori catre controleaza accesul la fisiere. Permisiunile constau in trei campuri: utilizator, grup si lume [user, group, world]. Campul utilizator controleaza accesul la fisier pentru utilizatorul caruia ii apartine fisierul, in timp ce campul grup controleaza accesul la fisier pentru toti cei ce se incadreaza in specificatiile grupului. Asa cum sugereaza si denumirile, campul lume controleaza accesul la un fisier pentru restul lumii [altii decat utilizatorul caruia ii apartine fisierul sau grupului care are acces la fisier]. Fiecare camp contine acelasi set de biti ce specifica operatiunile ce pot fi sau nu indeplinite, precum cititul, scrisul sau executarea.

Symlinks [Symlinks] - System links. O metoda de legatura sau directionare a unei legaturi catre un alt fisier sau director in sistem.

Gazda locala [ Localhost] - Sistemul pe care lucreaza utilizatorul. Sistemul distant [remote] este oricare alt sistem din retea cu care computerul local poate comunica.

Gazda distanta [ Remotehost] - Un sistem conectat la un LAN [local area network] sau Internet la care te poti conecta de la distanta.

Prompt [Prompt] - Un mesaj de la calculator care cere operatorului sa faca ceva, precum introducerea unei comenzi, a unei parole sau a unor date. Un exemplu este promptul DOS, C:.

Fisier tar / arhiva tar [Tarfile / tar archive] - O comanda UNIX care copiaza din sau intr-o arhiva.

Spool [Spool] - Simultaneous Peripheral Operation On-line [Operatie simultana periferica on-line]. Pentru a indeplini o operatiune periferica in timp ce computerul este ocupata cu alte sarcini. Cea mai uzuala comanda de spooling este cu imprimanta; fisierele sunt trimise catre spoolerul imprimantei, care organizeaza o "coada" si apoi printeaza fisierele, unul dupa celalalt.

Daemon [Daemon] - Un program UNIX ce ruleaza neincetat in background, pana cand este activat de catre un eveniment particular. Acest cuvant este adesea folosit ca referire la programele ce se ocupa de e-mail. Cuvantul daemon inseamna in limba Greaca "o putere sau spirit insotitor".

Httpd [Httpd] - Hypertext Transfer Protocol Daemon [daemon protocol transfer hipertext]. Un server WWW [World Wide Web] de la NCSA [National Center for Supercomputing Applications], care este compatibil cu HTTP/1.0

sus

Servicii Internet
HTTP [HTTP] - Hypertext Transfer Protocol [protocol transfer hipertext], daemon de Apache. Un server WWW de la NCSA, compatibil cu HTTP/1.0. Poate suporta formulare, server side includes [ssi] si cautari.

FTP [FTP] - File Transfer Protocol [protocol transfer fisiere]. Un protocol server/client pentru schimbul de fisiere cu un computer distant. Exemple sunt Xmodem, Ymodem, Zmodem si Kermit.

SMTP [SMTP] - Simple Mail Transfer Protocol [protocol transfer mail simplu]. Un protocol server-catre-server folosit pentru livrarea mesajelor electronice. Este protocolul standard folosit pe Internet; de asemnea, folosit si pe alte retele TCP/IP.

POP3 [POP3] - Post Office Protocol, Version 3 [protocol posta birou, versiunea 3]. Un protocol, sau un set de regului, in urma carora o masina client poate extrage mesajele de pe server.

TELNET [TELNET] - TN. Un protocol de emulare terminatie ce permite unui utilizator conectarea de la distanta la alte calculatoare pe Internet; are o interfata linie de comanda. Creat pentru ARPnet, telnetul ruleaza in varful protocolului TCP/IP.

SSH [SSH] - Secure Shell Daemon [daemon carcasa securizata]. Permite conectarea la un calculator distant pe Internet, printr-o serie de chei criptate RSA si este foarte asemanator cu telnetul, avand de asemenea o interfata linie de comanda.

TCP/IP [TCP/IP] - Reprezinta Protocolul de control transfer, aflat in varful Protoculului Internet [IP]. Aceste protocoale au fost dezvoltate de catre DARPA pentru a permite comunicare dintre diferite tipuri de calculatoare si retele de calculatoare. Protocolul Internet este un protocol fara conexiune ce furnizeaza rutarea pachetelor. TCP este protocol orientat catre conexiune si ofera comunicatii sigure si multiple.

Ping [Ping] - Packet Internet Groper. Un program folosit pentru a afla daca o anumita destinatie din retea este on-line, prin trimiterea unei cereri de ecou ICMP [internet control mesaje protocol] si asteptarea unui raspuns. [De asemenea, denumit packet internet gopher]

Traceroute [Traceroute] - O modalitate de urmarire a hopurilor sau computerelor aflate intre tine si reteaua de calculatoare la care incerci sa ajungi.

Protocol [Protocol] - Un set de reguli ce determina modul in care datele sunt transmise intre computere.

sus

Termeni Web Design & Server
Cod sursa [Source code] - Un program de computer, scris de un programator intr-un limbaj sursa. Codul sursa este introdus intr-un compilator sau asamblator, pentru a deriva codul obiect [codul masina].

Creare [Authoring] - Crearea unui document; in special folosit pentru crearea documentelor WWW.

Fisiere Binar vs. Ascii [Binary vs. Ascii files] - Unix-ul foloseste diferite semnale pentru terminarea unui rand text, fata de Windows sau Macintosh. Acest lucru determina serverul FTP sa converteasca corect semnalele de transport returnat dintre formate cand se face incarcarea sau descarcarea de fisiere text ASCII. Fisierele HTML [.htm, .html], fisierele Perl/CGI [.pl, .cgi] si fisierele Text [.txt] ar trebui sa fie transferate toate folosind modurile ASCII. Orice fisiere non-text ar trebui transferat Binar.

SQL [SQL] - Structured Query Language [Limbaj structurat de interogare] (pronuntat SQL sau Sequel). Este un limbaj folosit pentru a crea, intretine si interoga bazele de date relationale. Este un standard ISO si ANSI. SQL-ul utilizeaza cuvinte obisnuite in limba Engleza pentru multe dintre comenzile sale, ceea ce-l face usor de folosit. Adesea, este coroborat cu alte llimbaje de programare.

PERL [PERL] - Perl este in limbaj de programare cu scop general, inventat in 1987 de catre Larry Wall. Cu peste 1 milion de utilizatori in intreaga lume, a devenit limbajul preferat pentru dezvoltare WWW, procesare text, servicii Internet, filtrare email, programare grafica, administrare sistem si oricare alta sarcina ce necesita o solutie portabile si usor de dezvoltat.

CGI [CGI] - Common Gateway Interface. O modalitate de interfatare a programelor de calculator cu servere HTTP sau WWW , astfel incat un server sa poata oferi situri interactive in loc de text static si imagini.

SSI [SSI] - Server Side Includes. Abilitatea de a include fisiere de pe server intr-un document HTML prin adaugarea de tag-uri in fisierul HTML ce directioneaza catre respectivele fisiere. Utilizand server-side includes, face ca includerea multiplelor copii ale acelorasi informatii in fisierul HTML sa devina inutila, si duce la o usurare a muncii cu informatii ce trebuiesc aduse la zi frecvent.

.htaccess [.htaccess] - Este un fisier de directive Apache. Este o metoda de modificare a modalitatii in care apache-ul se comporta privind un director anume. Un exemplu sunt directoarele protejate de parole care pot fi setate folosind PdC [Panoul de Control]. PdC va genera genera fisierul .htaccess potrivit pentru aceasta sarcina.

TERMENI UZUALI

Cablu Cat5 - cablu de retea format din patru perechi de fire, cel mai utilizat la momentul actual in retelele cablate. Retelele Fast Ethernet (100 Base-TX) folosesc cablu Cat5.

Hub - echipament pasiv prin intermediul caruia se pot interconecta mai multe calculatoare, numarul lor depinzand de numarul porturilor din hub. Mai este cunoscut sub numele de concentrator sau repetor.

Switch - echipament multi-port care filtreaza si retransmite pachetele de date intre diferite echipamente de retea. Spre deosebire de hub, switch-ul este capabil sa ăciteascaŇ adresa de destinatie a pachetelor si sa retransmita pachetele pe portul la care este conectat echipamentul respectiv.

Router - echipament de retea utilizat la interconetarea a doua retele (LAN, WAN), insa, cel mai utilizat este pentru conectarea unei retele locale la Internet. Routerul este utilizat ca gateway, in retelele private formate din doua sau mai multe subretele. Routerele desfac pachetele de date si pe baza unei tabele de routare stabilesc ruta cea mai buna pentru a transmite pahetele si de asemenea utilizeaza protocoale, ca de exemplu ICMP, pentru a comunica cu un alt router pentru configurarea celei mai bune rute intre doua hosturi.

Gateway Address - adresa de Gateway este specifica unei retele sau segment de retea. Functia de Gateway o indeplinesc echipamentele care routeaza pachete de date intre echipamente de retea, aceasta functie fiind indeplinita evident de un router.

WINS (Windows Internet Naming Service) - sistemul informatic care determina adresa IP asociata unui computer. Aceasta functie este numita ăname resolutionŇ.

DNS (Domain Names Server) - sistemul care stocheaza informatiile despre numele computerelor cliente si domeniul din care fac parte. DNS furnizeaza pentru fiecare client o adresa IP si de asemenea "listeaza" serverele de mail pentru fiecare domeniu.

URL (Uniform Resource Locator) - adresa globala utilizata de un domeniu in World Wide Web (www).

VPN (Virtual Private Network) - reteaua care utilizeaza infrastructura Internetului pentru interconectarea computerelor sau punctelor de lucru si care utilizeaza criptarea datelor pentru confidentialitatea lor. De exemplu o companie mare care are birouri in diferite locatii trebuie sa transmita date prin Internet catre locatiile respective. Pentru a securiza datele, trebuie sa creeze un "tunel" securizat. Utilizand VPN, practic compania va avea un Intranet securizat via Internet.

Un comentariu:

Catana Doru spunea...

cred ca e cel mai lung articol pe care l-am citit ever.

cred ca mai bine il imparteai in mai multe articole sau faceai un widget pe lateral cu capitolele :)