Prezentarea statiunii Eforie Nord - Romania

Localizare

Eforie Nord este situata pe fasia litorala aflata intre Lacul Techirghiol si Marea Neagra, invecinandu-se la nord cu Agigea si la sud cu Eforie Sud. Se afla la numai 15 km de Constanta. Vecinatatea marii si a Lacului Techirghiol o plaseaza printre primele statiuni balneare cu regim permanent de la noi din tara. Eforie Nord detine in prezent cele mai moderne centre de fizioterapie din tara – Sanatoriul Efosan si baza de tratament a Hotelului Europa – Ana Aslan Helth SPA.

Acces

   Feroviar (gara Eforie Nord, pe linia Bucuresti - Constanta - Mangalia), auto DN 39 - E 87 de la Mangalia sau Constanta. Accesul in statiune se poate face si cu microbuze din gara Constanta, ele circuland in perioada de vara in fiecare ora. Cel mai apropiat aeroport este in Constanta, la 14km.

   Descrierea statiunii:

   Eforie Nord este a doua statiune de pe litoralul romanesc ca marime. Plaja din Eforie Nord are o lungime de 3-4 km si o latime de 20-100 metri. In partea de nord plaja este mai ingusta si este strajuita de o faleza inalta, cunoscuta ca loc de promenada. Aici accesul pe plaja se face pe scari. In partea de sud a statiunii plaja este mai lata si accesul de face direct. Pe toata intinderea plajei intrarea in apa este lina. Nisipul are o granulatie mai mare decat cel din Mamaia si Constanta. In unele locuri plaja este amenajata cu sezlonguri si umbrelute. Eforie Nord este statiune balneoclimaterica permanenta cunoscuta pentru bazele de tratament balnear si este o statiune de vacanta foarte populara ,unul din motivele care determina acest lucru fiind preturile rezonabile la serviciile turistice . Exista 3 centre prinicipale de tratament deschise tot timpul anului : Sanatoriul Balnear Efosan(GRAND) unul din cele mai vechi asezaminte pentru tratarea diferitelor afectiuni prin metode naturale. (bai,aerosoli,namol de Techirghiol.) , Baza de Tratament a Complexului Britania (fostul complex Steaua de Mare, Delfinul si Meduza ) si Centrul SPA al Hotelului Europa care este unul din cele mai moderne si bine dotate centre din Romania. .Deasemeni mai exista cateva centre de tratament mai mici fie la unele hoteluri cum ar fi Hotel Petrolul si Hotel Traian fie la diverse policlinici particulare care ofera servcii bune .

   Relief: litoral
   Clima: temperat-continentala cu influente maritime
   Temperatura medie: Iarna 5°C, Vara 25 °C
Eforie Nord este a doua statiune ca marime, aflata la 14 km de Constanta. In partea de sud-vest se afla lacul Techirghiol cunoscut pentru propietatile curative ale namolului.

Eforie Nord a fost infiintata in 1894, cand Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti a construit aici un sanatoriu balneoclimateric. In anul 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul marii si a Bailor Movila, pe malul Lacului Techirghiol, lua nastere prima statiune denumita Statiunea balneara Movila-Techirghiol. Expansiunea acestei statiuni incepe insa in jurul anului 1920, cand se construiesc mai multe vile particulare apartinand personalitatilor vremii.

Eforie Nord, statiune balneoclimaterica permanenta (6 - 20 m altitudine), pe fâsia litorala dintre lacul Techirghiol si Marea Neagra. A doua statiune a litoralului (ca marime), Eforie Nord este renumita în toata Europa datorita tratamentelor cu factori naturali existenti aici. Cele doua baze de tratament cu functionare permanenta poseda instalatii pentru bai calde (cu apa sarata concentrata provenita din lacul Techirghiol sau din mare), instalatii pentru împachetari calde cu namol, instalatii pentru tratament ginecologic, cabinete pentru efectuarea de tratament cu Gerovital, Boicil si Pell Amar. Farmecul marelui parc natural în care este situata statiunea, frumoasa plaja (3 km lungime si latimi ce ajung la 100 m), terenurile de sport, piscinele, accesoriile pentru activitati nautice confera statiunii o atmosfera originala. Caile de acces sunt: feroviare - gara Eforie Nord pe linia Bucuresti - Constanta - Mangalia, rutiere - DN 39-E 87 de la Mangalia sau Constanta - Vadu Oii, DN 3 de la Calarasi, aeriene - aeroportul international Mihail Kogalniceanu, maritime.

Rezervatii si monumente ale naturii
Dunele litorale la Agigea, (la 8 km sud de Constanta), rezervatie naturala de dune marine reprezentata de un platou de 8 - 10 m format din depunerea continua a nisipului. Rezervatie floristica în cadrul careia se dezvolta cca 120 de specii de plante caracteristice litoralului românesc al Marii Negre. Canalele Hârsova, rezervatie geologica si paleontologica, unde traieste un sarpe urias de tip piton. Canaraua Fetii (la sud de lacul Oltina), rezervatie faunistica. Padurea Hagieni, rezervatie forestiera între Hagieni si Albesti. Datorita frumusetii peisajului si a curiozitatilor sale floristice si faunistice: broasca testoasa uriasa, numeroase specii de paienjeni, este un punct de atractie pentru numerosi vizitatori. Fântânele Murfatlar, rezervatie floristica la (1 km sud de podgoria Murfatlar), lânga Basarabi.

Niciun comentariu: