Calitatea apei din Romania

CORPUL NOSTRU CONTINE PESTE 70% APA, CONTEAZA CALITATEA EI ?

Calitatea apei este o problema de maxima importanta ce ar trebui sa ne preocupe pe toti, indiferent de pregatirea pe care o avem sau de situatia materiala. Trebuie tras un semnal de alarma in primul rand pentru copii.

Sanatatea noastra este dependenta direct de sursa de apa !

Sentimental si declarativ, familia este cel mai important lucru pentru noi toti, dar concret facem ceva pentru sanatatea familiei noastre? Haideti sa ne ocupam impreuna de cel mai important element component al organismului nostru, peste 2/3 din corpul nostru este apa !

Cu apa din casa incep si se termina multe probleme de sanatate.

!!!!! Sursa de apa trebuie sa fie principala grija in fiecare casa !

!!!! DACA NU AI UN FILTRU DE APA, TU INSUTI VEI DEVENI FILTRU PENTRU TOATE IMPURITATILE SI BACTERIILE EXISTENTE IN APA!

Datorita nenumaratelor informatii cu care suntem bombardati zilnic, am ajuns sa nu mai putem discerne care ne sunt cu adevarat prioritatile in viata. Ce este mai important pentru noi si familia noastra: marca telefonului mobil cumparat copilului sau calitatea sursei de apa din casa, elementul primordial al existentei noastre ?

!!!! O apa de calitate va hidrateaza organismul, stimuleaza digestia, elimina toxinele, regleaza apetitul, protejeaza aparatul excretor, ne fereste de tulburarile endocrine, dand corpului curatenie si sanatate. Decizia va apartine! Noi ne facem numai datoria de a va informa:

CALITATEA APEI = CALITATEA VIETII !

MARE PARTE DINTRE ORGANELE NOASTRE INTERNE SE COMPORTA CA UN "BIO-FILTRU" !

Exemplul cel mai concludent este celula, biofiltrul elementar al organismului uman. Dar la un alt nivel, majoritatea organelor interne precum rinichii, plamanii, ficatul, toate se comporta ca un bio-filtru, intrebarea de baza fiind: merita sa le protejam? Ignoram zilnic sursa primordiala de sanatate, CALITATEA APEI TREBUIE SA DEVINA PRINCIPALA NOASTRA GRIJA , pentru ca apa reprezinta peste 75% din greutatea corpului noastru, peste 85% din greutatea creierului nostru, peste 90% din volumul ochilori nostri, peste 92% din sange, iar o data la 17-19 zile se inlocuieste intreaga cantitate de apa existenta in organism, dar toxinele si impuritatile din apa se acumuleaza continuu !

O apa de cea mai buna calitate va da si rezultate pe masura !

!!!!Este demonstrat stiintific: cu cat sursa de apa este mai curata, cu atat creste imunitatea organismului, capacitatea acestuia de a rezista la solicitari fizice si efort intelectual. NICI UN ALT LICHID NU POATE SUBSTITUI APA CURATA !

Fosfatii, nitritii, nitratii deosebit de periculosi si alte peste 76.000 de substante chimice produse sintetic, se transforma in reziduri dupa utilizare, iar mare parte dintre acestea sunt "spalate" de apele de suprafata.

Toate bolile de care suferim, sunt cauzate de doua surse principale: PARAZITI si POLUANTI.

!!!! Romania va avea apa potabila probabil din 2018

!! Investitiile in Romania pentru alinierea la standardele UE costa vreo 5,6 miliarde de euro. Ar trebui sa se spuna oficial adevarul pe care noi toti il cunoastem deja: apa primita in acest moment la chiuveta, in bucatarie sau in baie, este apa menajera sau de uz casnic, nicidecum apa potabila pentru consumul populatiei, in foarte multe localitati. Peste 42% din totalul gospodariilor romanesti, folosesc apa netratata !

Contaminarea maxim admisa pentru apa potabila conform standardelor EPA U.S. este de 500 mg / litru. La robinet in Romania, in multe case, avem valori cuprinse intre 500 si 2.700 mg / litru ! Pe intelesul tuturor, cantitatea de impuritati la litrul de apa, fie ele microorganisme, streptococi, corpuri grele, metale, este per total foarte mare.

!!!! In Romania laboratorul care ar trebuii sa se ocupe de calitatea apei a fost reorganizat ca “Laborator National de Referinta pentru Supravegherea Calitatii Apei”, la inceputul lui 2006, dar nu functioneaza inca din punct de vedere al activitatii practice datorita lucrarilor de reconstructie care nu s-au finalizat inca.

!!!! Specialistii O. M. S. afirma ca infestarea cu paraziti este problema Nr.1 a populatiei globului, iar intre 35% si 60 % din toate formele de cancer sunt legate direct de ceea ce bem si ce mancam ( sursa: raportul Dieta O.M.S.).

Un exemplu, clorul in contact cu substantele organice din apa produce TRIHALOMETANI, un grup cunoscut ca foarte cancerigen.

Multi dintre cei care citesc aceste randuri vor spune in sinea lor : "bine, stiam acest lucru, dar pe mine nu ma intereseaza", eu beau numai apa plata.

!!!! Insa ce nu stiati este ca circa 60% din apa care intra zilnic in organism PROVINE DIN MANCARE ! Din cei trei litri de lichide consumati zilnic, numai aproximativ un litru reprezinta apa pe care o bem. Sursa cu care prepari mancarea este sigura ? NU ! Apa de la robinetul din bucatarie are de multe ori, incarcatura microbiologica, clor, rugina, calcar, plumb, nitriti, din mizeria existenta in apa contactam multe boli fara a sti care a fost sursa. Transmiterea prin lichide este asemanatoare cu cea pe calea aerului, in majoritatea cazurilor nu stim de unde am contactat o raceala, la servici, in mijlocul de transport, la ghiseu, sau la coada pentru plata unor impozite.

Mass media abunda de informatii legate de necesitatea de a se investi pana in 2030 peste 30 miliarde euro, conform Capitolului 22-Mediu, in conditiile respectarii angajamentelor asumate prin procesul de negociere conform cerintelor U.E, in reteaua de distributie a apei, calitatea apei potabile, sistemele de supraveghere si control al calitatii, iar 14 miliarde din totalul de 30 miliarde euro, trebuiesc investiti in modernizarea celor 1359 statii de epurare existente in 2007 in intreaga tara. Este cea mai mare suma ce trebuie investita pe un segment de infrastructura nationala, totodata este si cea mai clara dovada ca in acest moment calitatea apei este departe de adevar dar..se tace! Apa este din ce in ce mai poluata !

CALITATEA APEI IN ROMANIA, TARA EUROPEANA RAMANE INDOIELNICA. SUNTEM OARE CONSTIENTI CA TOT CE SE INTAMPLA IN MEDIUL INCONJURATOR DEPINDE NUMAI DE NOI? Distrugand padurile, am distrus si sursele de apa si clima acestei tari ! ALBIILE MULTOR RAURI ARATA ASTFEL ! TREBUIE SA CONSTIENTIZAM ACEST LUCRU, PANA NU VA FI PREA TARZIU !Parcurgerea acestor informatii necesita ceva timp, dar oare nu merita sa alocam cateva minute pentru a lua o decizie in cunostiinta de cauza ? De prea multe ori uitam ca apa este principala sursa a vietii, elementul esential in mentinerea echilibrului organismului nostru. Stim deja, organismul uman este peste 75% apa. Când nu bem apa indeajuns, organele corpului se deshidrateaza si apar durerile localizate în diferite zone.

!!!! Luam medicamente si nu stim ca primul tratament de care avem nevoie este chiar... apa.

Este dovedit stiintific, ca daca apa contine o mare cantitate de impuritati, tensiunea superficiala la nivelul membranei celulare este mai mare, ceea ce conduce la imposibilitatea permanenta a anumitor toxine, de mici dimensiuni, de a "strapunge" membrana si a fi evacuate din organism prin urina.

In urma cu catva timp, Apa Nova recomanda prin vocea domnului Andreas Baudeare, pentru bucurestenii la ale caror robinete curge apa murdara: "Lasati sa curga apa zece minute - jumatate de ora, reteaua se curata singura si atunci veti avea apa potabila care respecta normele legale", intrebarea e pe banii cui curge aceasta apa? Si ne mai intrebam, de fiecare data cand dorim sa bem un pahar cu apa trebuie sa o lasam sa curga 10-30 minute ? In mare parte are dreptate, tevile sunt vechi, colmatate si ruginite .

Cu cât populatia este mai informata, cu atat devine mai ingrijorata de sanatatea membrilor familiei si in primul rand, mai constienta de necesitatea identificarii si prevenirii din timp a eventualelor surse de imbolnavire.

Fara sa ne dam seama, zilnic eludam chiar cea mai importanta sursa. Facem o comparatie empirica pentru a intelege mai usor importanta apei de calitate in viata noastra : daca masina primeste zilnic benzina proasta, motorul nu " moare " mai repede ? Tot asa e si cu omul, PENTRU CA APA ESTE COMBUSTIBILUL UMAN ! Cand bei un pahar cu apa, te gandesti la ceea ce bei ? Ar trebui sa te gandesti ! Si daca vrei cu adevarat sa sti ce poate contine apa de la robinet citeste rubrica: Adevarul cu analize de laborator.

Tragem un semnal de alarma ! Fiti constienti oameni buni deoarece : CALITATEA APEI = CALITATEA VIETII ! In perioada documentarii ne-am edificat ca se intampla un lucru paradoxal: majoritatea cetatenilor nu ştiu aproape nimic despre calitatea apei potabile. Exista o discrepanta majora chiar si in mediu universitar intre studierea altor discipline si aplecarea catre aceasta sursa primordiala, atat de importanta pentru noi toti. Masuram permanent gradele la vin, la bere, la otet, cifra octanica la benzina, dam mii de lei in plus pe litrul de benzina care" protejaza motorul" dar calitatea apei care alimenteaza zilnic organismul nu ne intereseaza ? De ce nu s-a format si o cultura de masurare a calitatii apei ? Nu dorim noi consumatorii sau nu e necesar dupa principiul: dormi linistit, F.N.... lucreaza pentru tine !

Toti avem probleme cu apa de la robinet, in principal datorita retelelor de distributie invechite, colmatate cu depuneri. Apa este indispensabila vietii, dar totodata este si mediul de dezvoltare al virusilor, bacteriilor, transportator de calcar, pesticide, solventi, spori,alergeni, impuritati, cloruri si peste 180 de alte substante. Ganditi-va ca apa este suportul vietii, pentru toate organismele vii, fara nici o selectie. Marea majoritate traiesc si se dezvolta chiar in sursele de unde provine apa de la robinet. Cu cat stim mai multe lucruri despre virusi si bacterii cu atat respectul nostru pentru aceste creaturi minuscule creste, pentru ca ei - nu noi, ei stapanesc planeta, noi cautam in permanenta cai de lupta impotriva lor. !!!!! Pentru a distruge o parte din germenii existenti in apa, la noi se foloseste in acest moment numai metoda clorinarii. Cercetatorii considera clorul ca una dintre cele mai toxice substante chimice de pe pamânt. Studiile au demonstrat ca sansa de a dezvolta cancer este cu 93 % mai mare atunci cand consumi apa cu un mare continut de clor. Si totusi organismului nostru i se administreaza zilnic o doza de clor.

Nu simtiti deseori mirosul de clor in apa de la robinet ? Considerat in trecut sigur si inofensiv, se stie acum, ca are efecte nocive asupra organismului uman. In Europa si SUA, peste 3.000 uzine de apã de dimensiuni foarte mari folosesc ''Ultraviolet Water Desinfection Sistem'', o metoda sigura fara dezavantaje, pentru a reduce considerabil cantitatea de clor utilizata.

Tratamentul UV reprezinta in acest moment cea mai sigura si utilizata metoda de sterilizare a apei, aceasta distrugând orice microorganism prezent in apa: giardia, bacterii, virusi, intr-un procentaj de peste 99, 97 % ! Dar aceste echipamente sunt scumpe, iar tarile sarace nu-si permit transformarea statiilor intr-un timp foarte scurt.

Dupa statistici recente in tarile sarace 3 din 5 persoane au acces la apa potabila,75% dintre locuitori nedispunand de instalatii sanitare cu minim de igiena. Astfel s-a constatat ca datorita consumului de apa nepotabila ,in tarile sarace mor anual circa 15 milioane de copii cu varste de pana la 5 ani ! De aceea O.N.U. conchide ca principala preocupare a societatii in prezent si in viitor va trebui sa fie reprezentata de evitarea sau limitarea poluarii apei ca prima actiune de mentinere a actualelor surse naturale ale omenirii. Dar daca O.N.U. trage astfel de concluzii nu este de ajuns, fiecare persoana trebuie sa devina constienta de necesitatea diminuarii poluarii surselor de apa.

!!!! La noi in tara, cu o retea de distributie a apei potabile invechita, ciuruita si carpita, cu tevi de plumb ( toxic pentru organism ), sistemul de transport al apei este total necorespunzator, comparabil cu cel existent in multe tari din lumea treia. Nu mai vorbim de faptul ca atunci cand treci pe langa o statie de epurare a apei, mirosurile " iti imbata " simturile. Oare de ce ?

Depunerile de calcar din masinile de spalat au devenit o obsesie nationala, dar nimeni nu se gandeste ca noi bem aceeasi apa,cu acelasi continut mare de calcar. Calcarul face ravagii in organismul uman. Ne pasa mai mult de masina de spalat, decat de propriul organism ? Calcarul din apa "ajuta" afectiunile reumatismale, iar depunerea acestuia la nivelul articulatiilor provoaca un efect asemanator cu ceea ce vedem cu ochiul liber pe corpul instalatiilor sanitare, al robinetilor si al masinii de spalat .

!!!! Inundatiile masive din ultimii ani au facut ca in sursele din care se colecteaza apa potabila sa fie concentrati, prin spalarea scoartei, numerosi nitriti folositi ca ingrasamant chimic, foarte toxici pentru organism. Nu ne-am gandit foarte des la aceste lucruri, iar acum cand le citim ingemanate intr-un text concentrat pe o singura pagina pare halucinant, dar aceasta este cruda realitate pe care nu trebuie sa o mai toleram, incercand sa ne facem ca nu o cunoastem sau ascunzand-o de marele public.

Industrializarea fortata a dus la contaminarea surselor de apa prin deversarea necontrolata a deseurilor chimice de-a lungul a zeci de ani. De pe străzi apele se încarcă cu reziduuri petroliere, uleiuri, plumb de la combustibili, particule din abrazarea cauciucurilor şi discurilor de frână ale automobilelor, etc. Tehnologia avanseaza si noi trebuie sa beneficiem de noile descoperiri (mai ales in privinta calitatii apei, elementara vietii), daca nu cu bani publici, atunci cu un efort individual.

Plecam de la premiza ca apa din statiile de epurare iese in majoritatea cazurilor, stiind informatiile expuse mai sus, intr-o treime din numarul total de statii, in "parametrii admisi", dar reteaua de distributie este una foarte veche, bazata in special pe tevi ruginite sau tevi de plumb. Intrebarea fireasca este: mai poate ajunge apa in casa noastra, sigura pentru consum ?

S-a dovedit cu analize ca in foarte multe cazuri NU ! Modul cel mai sigur prin care ne putem proteja noi este interventia cat mai aproape de robinet, purificarea apei in casa noastra, picatura cu picatura, la capatul retelei (aceasta noua tehnologie a fost descoperita de cercetatorii NASA si lansata de cativa ani in scop comercial).

Diabeticii si cei cu probleme la rinichi trebuie sa fie primii oameni care constientizeaza necesitatea montarii unui purificator de apa in casa.

Demonstrat cu analize LAREX (organism din cadrul Autoritatii Nationale a Protectiei Consumatorului).

Va prezentam mai jos, un experiment simplu, prin care vom demonstra calitatile incontestabile ale apei purificate.

Veti observa un mod simplu in care si dumneavoastra puteti "colora" toate impuritatile existente in apa de la robinet .Asa arata apa noastra "cea de toate zilele" cu care preparam mancarea zilnic, iar prin fierbere numai o parte din clor se evapora si eventual matasea broastei se mai dezinfecteaza, in rest, tot ce vedeti ajunge in organismul nostru ! Sa nu ne mai miram de unde apar problemele de sanatate, la rinichi, la stomac si in multe alte locuri, cu astfel de apa folosita zilnic la preparat mancarea.

Document din cadrul campaniei de informare si educare "PENTRU ORGANISM, O APA CURATA" !

Niciun comentariu: