Descrierea serviciilor din Administrative Tools in Windows XP Professional SP 3 (x86)

Start->Settings->Control Panel -> Administrative Tools -> Services. Aici va va aparea utilitarul Services.

De aici puteti activa sau dezactiva serviciile ce ruleaza pe PC-ul dumneavostra.
Multe dintre ele sunt nefolositoare, dar unele sunt absolut necesare pentru ca sistemul sa
porneasca. Dezactivand unele dintre ele putem obtine un castig de performanta, mai multe
resurse disponibile si timpi de pornire/oprire mai mici ai PC-ului.

Revenind, aveti vedea o lista cu toate serviciile windows-ului.
Pe fiecare serviciu puteti da click de dreapta si Propreties.

Lista completa cu serviciile pe care Windows XP le ruleaza in background, impreuna cu descrierea lor si recomandarea privind dezactivarea sau nu a lor:
(In paranteza este recomandarea mea; dar cititi ce scrie dupa deoarece conteza mult).

Alerter (DISABLE) - Anunta userii de alertele administrative. Nefolositor de obicei.

Application Layer Gateway Service (Manual) - Folosit pentru Assign Publish si servicii de Remove software. Setat pe manual, va porni numai daca este nevoie de el.

Automatic Updates (DISABLE) - Folosit pentru a verifica daca vreun update este disponibil pentru download. Daca vreti update, intrati la windowsupadate.microsoft.com.

Backgroud Intelligent transfer Service (Manual) - Folosit pentru transfer de date asincron cu serverele http1.1

ClipBook (DISABLE) - Folosit pentru a stoca informatii (cut/copy/paste) si a le imparti cu alte calculatoare. Useless de obicei.

COM+ Event System (DISABLE) - Nu-s aproape deloc aplicatii ce folosesc COM+, dar daca setam pe Manual, multe servicii vor aplela la el si va porni oricum.

COM+ System Application (DISABLE) - La fel ca si COM+ Event System

Computer Browser (DISABLE) - Contine o lista a calculatoarelor din retea. Acest serviciu nu este necesar unui sistem de sine statator. Daca aveti retea sau doriti sa dati share la fisiere pentru reteaua de acasa ar trebui sa porniti acest sistem.

Cryptographic Services (DISABLE) - In esenta confirma semnaturile fisierelor Windows. S-ar putea ca odata dezactivat acest serviciu sa va apara mereu o casuta de dialog care sa se planga de drivere necertificate, dar nu afecteaza cu nimic stabilitatea sistemului.

DHCP Client (DISABLE) - Primeste o adresa dinamica de IP de la serverul vostru DHCP. Daca aveti un IP static ( un IP care nu se modifica) puteti sa dezactivati acest serviciu. Daca folositi modemul sau aveti un IP dinamic lasati-l cum este. Daca nu disabled.

Distributed Link Tracking (DISABLE) - Mentine link-uri cu fisierele NTFS in cadrul calculatorului sau in cadrul unui domeniu. De obicei nu este necesar.

Distributed Transaction Coordinator (DISABLE) - Are grija de tranzactiile care solicita resurse multiple. Windows-ul merge si fara asta.

DNS Client (Automatic) - Are grija de numele DNS si functiile de control ale domeniului Active Directory. Ajuta la net. Lasati activat.

Error Reporting Service (DISABLE) - Telefoneaza acasa la Microsoft cand apar erori. LOL Dezactivati.

Event log (Automatic) - Aceasta optiune permite mesajelor Event Log de la aplicatii sa fie vazute in event Viewer. Ar trebui ca aceasta optiune sa fie activata. Nu cred ca e ceva necesar, dar s-ar putea sa faca gat win-ul.

Fast User Switching Compatibility (Automatic) - Daca-l dezactivati, veti avea ecranul de logon de la Windows 2000.

Fax Service (DISABLE) - Default nu este instalat, asa ca nu-l activati.

FTP Publishing Service (DISABLE) - Folosit pentru a avea un server FTP pe reteaua dumneavoastra. Activati-l numai daca chiar va trebuie.

Help and Suport (DISABLE) - Mancator mare de resurse. Dezactivati-l. Warning: se va activa singura daca dati click pe Help din Start Menu sau daca apasati F1.

Human Interface Device Access (DISABLE) - Daca vreuna din perifericele dumneavoastra nu mai functioneaza, setati pe automatic. Daca toate merg, disabled.

IIS Admin (DISABLE) - De obicei folosit impreuna cu un site de web local sau cu servere FTP.

IMAPI CD-Burning COM Service (DISABLE) - Folosit pentru softul necesar scrierii cd-urilor din Windows XP. Folositi si voi A120% sau Nero.

Indexing Service (DISABLE) - Super-halitor de resurse. Disable it.

Internet Connection Firewall and Internet Connection Sharing (MANUAL) - Daca aveti un acces la Internet pe care il impartiti sau daca aveti share cu alti useri din retea, lasati aceasta setare asa cum este. Daca nu, setati-o pe manual.

ISPEC Services (DISABLE) - Enabled numai pentru disperatii dupa securitate.

Logical Disk Manager (DISABLE) - Vital pentru a rula consola Disk Management MMC pentru volume dinamice. Altfel useless.

Logical Disk Manager Administrative Service (DISABLE) - La fel ca mai sus.

Message Queuing (DISABLE) - Nu este instalat, lasati-l asa cum este sau dezactivati.

Message Queuing Triggers (DISABLE) - La fel ca mai sus.

Messenger (DISABLE) - Trimite mesaje intre clienti si servere. Mie nu-mi trebuie.

MS Software Shadow Copy Provider (DISABLE) - Folosit impreuna cu Volume Shadow Copy Service.

Net Login (DISABLE) - Folosit pentru login intr-un Domain Controller.

NetMeeting Remote Desktop Sharing (DISABLE) - Bug in securitate. Lasati-l disabled.

Network Connections (Automatic) - Puneti-l pe disable si daca Internetul merge lasati-l asa, daca nu activati-l. E necesar la Network setup.

Network DDE (DISABLE) - Daca nu folositi serviciul Clipbook nu-l activati.

Network DDE DSDM (DISABLE) - La fel ca mai sus.

Network Location Awareness (NLA) (Manual) - Necesar pentru folosire impreuna cu serviciul Internet Connection Sharing.

NT LM Security Suport Provider (DISABLE) - Nu este necesar decat daca folositi Message Queuing sau un server Telnet.

Performance Logs and Alerts (DISABLE) - Strange informatii despre performanta si le trimite catre un log sau declanseaza o alerta. Useless.

Plug and Play (Automatic) - Daca schimbati vreo componenta acest serviciu o va detecta (teoretic).

Portable Media Serial Number (DISABLE) - Primeste numere seriale de la playerele de muzica portabile conectate la calculatorul vostru. Dezactivati doar in situatia in care totul functioneaza corect.

Print Spooler (Automatic) - Daca aveti imprimanta lasati-l pe auto, daca nu disabled.

Protected Storage (DISABLE) - Permite salvarea parolelor locale sau chiar informatii ale site-urilor web (Autocomplete). Nu-l dezactivati daca folositi Autocomplete, altfel daca doriti o crestere de performanta sau extra securitate, dati disable.

QoS RSVP (DISABLE) - Furnizeaza control de trafic intr-o retea folosind IPSEC si pentru aplicatiile ce suporta QoS, iar in plus are un adaptor ce suporta acest lucru.

Remote Access Auto Connection Manager (DISABLE/Manual) - Creaza o conexiune catre o retea atunci cand un program solicita o adresa. Daca sh*t happens atunci cand dezactivati acest serviciu. Pentru dial-up lastai-l pe manual.

Remote Access Connection Manager (DISABLE/Manual) - La fel ca mai sus.

Remote Desktop Help Session Manager (DISABLE) - Acesta este un risc de securitate. Opriti-l ASAP.

Remote Procedure Call (RPC) (Automatic) - Importanta critica. Lasati acest serviciu pe automatic. Aproape totul depinde de acest serviciu pentru a functiona.

Remote procedure Call (RPC) Locator (DISABLE) - Tine evidenta bazei de date a serviciului RPC. Neinteresant.

Remote Registry Service (DISABLE) - Risc de securitate. Opriti-l. Acest serviciu permite altor useri sa aiba acces la registrul vostru. LOL

Removable Storage (DISABLE) - In mod normal, acest serviciu nu este necesar, dar daca vi se pare ceva ciudat la CD/DVD-R/RW lasati pe auto.

Routing and Remote Access (DISABLE) - Daca aveti nevoie de el veti stii sigur. Lasati-l disabled.

Secondary Logon (DISABLE) - Useless. Ramasite ale unui vechi serviciu.

Security Accounts Manager (DISABLE) - Risc pentru securitate; dezactivati-l.

Server (DISABLE) - Daca aveti share dat la fisiere, Internet sau imprimante in cadrul retelei, lasati acest serviciu asa cum este. In caz contrar dezactivati-l.

Shell Hardware Detection (DISABLE) - Auto play al dispozitivelor precum carduri de memorie. Unele portabilele au nevoie de acest serviciu pentru statia de docare.

Smart Card (DISABLE) - Daca nu aveti un "Smart Card", sau nu stiti ce este un Smart Card, nu aveti nevoie de acest serviciu.

Smart Card Helper (DISABLE) - La fel ca mai sus.

SSDP Discovery Service (DISABLE) - Risc mare de securitate (fapt recunoscut si de MS). Dezactivati-l.

System Event Notification (DISABLE) - Folosit impreuna cu COM+, tine de unele evenimente ca alea de power sau logon. Nu-i necesar.

System Restore Service (DISABLE) - Io-l las dezactivat, dar alegerea va apartine. Daca aveti prea mult spatiu pe HDD, lasati auto.

Task Scheduler (DISABLE) - Dezactivati pentru ca foloseste resurse. Daca chiar vreti task-uri lasati manual.

TCP/IP NetBIOS Helper Service (DISABLE) - Risc de securitate dar si suport pentru NetBios peste TCP/IP. Daca reteaua voastra nu foloseste NetBios, deazactivati-l.

Telephony (DISABLE) - Daca aveti legatura dial-up pentru Internet cu modem 56K, lasati-l auto. Daca aveti cablu, server cu DSL, conexiune LAN sau nimic, dezactivati-l.

Telnet (DISABLE) - Risc de securitate. Dezactivati-l.

Terminal Services (DISABLE) - Acest serviciu este folosit pentru Fast User Switching, Remote Desktop si Remote Assistance. Daca folositi ceva de genul asta, lasati pe auto.

Themes (DISABLE) - Folosit pentru chestiile alea stresante ce tin de desktop. Mie-mi stau in gat. Daca voua va plac, lasati auto.

Uninterruptible Power Supply (DISABLE) - Pentru surse de curent neintreruptibile. Daca nu aveti una, lasati disabled.

Universal Plug and Play Device Host (DISABLE) - Risc de secuitate dar folosit impreuna cu SSDP Discovery Service, detecteaza si configureaza dispozitivele UPnP din reteaua voastra. Lasati disabled.

Upload Manager (DISABLE) - Useless. Alta chestie vechie fara folos.

Volume Shadow Copy (DISABLE) - Nu-i necesar. Doar MS-Backup il foloseste. Lasati-l disabled.

Software Shadow Copy Provider Service. - La fel ca mai sus.

Webclient (DISABLE) - Nu este necesar, dezactivati-l.

Windows Audio (DISABLE) - Sunetele alea care te calca cu tancul pe nervi ale windows-ului. Lasati pe auto numai daca ati schimbat sunetele alea sau daca vreti sa va sinucideti.

Windows Image Acquisition (WIA) (Automatic) - Folosit pentru unele scannere si camere video. Daca aveti probleme cu Scannerul/Camera Video, lasati pe auto. Daca totu-i ok sau nu aveti Scaner/Camera, disabled.

Windows Installer (Automatic) - Acest serviciu este folosit de aplicatiile ce se instaleaza folosind fisierele MSI. Mi-a trebuit doat de vreo 2x.

Windows Management Instrumentation (Automatic) - Cred ca-i trebuie win-ului. Lasati auto. Procedure Call (RPC) are nevoie de acest serviciu activat!

Windows Management Instrumentation Driver Extension (Automatic) - La fel ca mai sus.

Windows Time (DISABLE) - Se conecteaza la un server pentru a citi timpul corect. Mic risc de securitate. Dezactivati-l.

Wireless Zero Configuration (DISABLE) - Configurare automata pentru dispozitivele wireless. Daca nu aveti asa ceva, dezactivati acest serviciu.

WMI Performance Adapter (DISABLE) - Nu vad nici un folos pentru asta. Dezactivati-l.

Workstation (Automatic) - Lasati-l pe auto. Este de importanta majora.

Niciun comentariu: