Precautii realizare cablu retea UTP si FTP

  • Nu lasati firele nerasucite pe o lungime mai mare de 2-3 cm, riscati sa aveti pierderi mari. Motivul este ca firele rasucite au inductanta mutuala proprie, au o anumita impedanta, etc… !
  • Nu folositi fire cu ecranare suspendate, in aer liber , fara impamantare pe ecran.
  • Nu suspendati firele pe distante mari fara shufa.
  • Nu suspendati firele la inaltimi mai mari de 6 m, se incarca electrostatic si riscati sa ardeti porturile in switch sau PC la prima furtuna sau chiar cand este cald si vantul bate puternic. Din frecarea aerului cu invelitoarea(izolatia) firul se incarca electrostatic chiar si peste 100V !
  • Nu folositi alte perechi de fire, decat cele standard. Riscati ca pe distante mari conexiunea sa aiba pierderi. Motivul este ca producatorii de cabluri “triseaza” la torsadarea perechilor si folosesc mai putine rasuciri pentru perechile nestandard. Un cablu mai bine rasucit este mai performant, mai putin susceptibil la perturbatii, etc.
    Motivul pentru care fac mai putine torsadari este economia de fir (de cupru). Firele rasucite mai rar sunt mai scurte !!! Exista insa si cabluri de calitate care au toate firele rasucite identic la care se pot face “improvizatii” , adica puteti sa puneti doua mufe pe acelasi cablu fara probleme. Cablul avand 4 perechi din care doar doua sunt folosite pentru legatura rezulta ca puteti folosi celelalte 2 perechi (albastru si maro) pentru a doua mufa. In mufa cele 4 canale vor ramane goale, numai sa aveti grija sa nu gresiti unde bagati cele 4 fire !!!.
    In cazul asta cablul trebuie dezizolat pe o lungime mai mare, depinde ce faceti cu mufele, cat de departe sa fie una de alta. Poate sa fie dezizolat si pe 2-3 metri, nu conteaza, important este sa nu desrasuciti firele in capatul mufei. Mufati cat mai din scurt, langa rasucire!

Niciun comentariu: