Referat: Despre virusi

Cum suntem infectati, cum ne protejam

Viruşii sunt cele mai urâte lucruri care pot ajunge în calculatorul dvs. Sunt răi, vă vor face să pierdeţi date importante, vă vor bloca calculatorul atunci când nici nu vă aşteptaţi , pot, în unele situaţii, chiar să strice, efectiv, un calculator. Sunt ca o boală pentru PC-ul dvs.. Sunt greu de îndepărtat, poate chiar imposibil, fără a şterge totul de pe harddisk şi reinstalare ulterioară; nu se manifestă imediat, de obicei la o anumită dată prestabilită, rămân agăţaţi de diskete – introducerea acestora în calculator provocând îmbolnăvirea sa aproape instantanee- se pot deplasa şi pe reţea, infectând toate calculatoarele neprotejate. Ei pot veni şi de pe CD-urile neoriginale şi în ultimul timp ( cazuri cu totul şi cu totul accidentale ), de pe CD-urile revistelor.

Protejaţi-vă calculatorul de ei, aşa cum vă protejaţi de boli, pe dvs! Cine a avut "experienţe" cu ei, ştie la ce mă refer...

Ca să fim un pic mai tehnici, viruşii sunt mici programe care infectează, de obicei, fişierele executabile, iar în momentul când este pornit un fişier infectat, de fapt, porneşte virusul. Acesta îşi face treaba ( infectează alte fişiere executabile ), şi abia apoi porneşte programul pe care dvs. l–aţi pornit iniţial. Toate acestea se petrec într-un timp foarte scurt, fără ca nimeni să-şi dea seama că s-ar fi întâmplat ceva. La un moment dat, după foarte multe infectări, începe nu numai să se duplicheze, ci şi să îngreuneze mersul sistemului, să blocheze anumite programe şi asta destul de aleator, astfel încât nu dă naştere la suspiciuni, singura soluţie fiind antivirusul. Generaţiile mai noi şi mai deştepte (de virus) îşi modifică forma ( nu se duplichează exact, ci cu altă formă, însă acelaşi nărav )- procedeul numindu-se polimorfism- devenind astfel mult mai greu de depistat de către antiviruşi. Există viruşi nu numai pentru fişiere executabile, ci şi viruşi pentru documentele Word. Aceştia sunt printre singurii viruşi pe care îi puteţi studia fără un necesar prea mare de cunoştinţe de programare.

Autorii viruşilor sunt diferiţi pasionaţi de calculatoare, care fără să ţină cont de gravitatea situaţiilor pe care le provoacă, crează astfel de monştri. Din punctul lor de vedere, este un fel de jocă. De obicei, vor să vadă dacă pot crea unul. Dacă încercarea se termină cu succes, vine următorul pas: cât de bun să fie virusul, cum să-l facă de nedepistat, şi tot aşa, până când totul devine o obsesie personală. Nu ar fi nici o problemă dacă l-ar ţine pentru el, însă majoritatea îl dau şi prietenilor, aceştia, la rândul lor, prietenilor lor, şi tot aşa, până când se ajunge ca o persoană oarecare să-şi petreacă zile întregi în faţa calculatorului, plătind sume destul de piperate specialiştilor, pentru o încercare disperată de a-şi recupera datele infectate.

Se fabrică viruşi şi la noi în ţară. Şi sunt chiar foarte "performanţi", dacă ne putem adresa cu un asemenea calificativ, acestei categorii de programe. Sunt chiar mai răi decât cei din străinătate, deoarece programele antivirus nu îi detectează decât în mică proporţie. Din fericire, există şi pe piaţa românească programe antivirus create chiar la noi în ţară, de specialiştii noştri, care sunt la curent cu majoritatea viruşilor locali.

Dacă vă întrebaţi cum fac viruşii să ajungă pe calculatorul dvs., răspunsul este foarte simplu: prin diskete, CD-uri şi prin reţea ( dacă aveţi aşa ceva ). Se copiază pe calculator odată cu programele de pe disketă şi gata! sunteţi infectat!

Atenţie mare ! Au început să apară posibilităţi de conectare la Internet. Într-adevăr, este gratis, puteţi lua programe de oriunde, însă cu mare grijă, pentru că puteţi avea surprize foarte neplăcute... Există de mult timp, şi cu o istorie destul de tragică, viruşi ce se transmit prin eMail.

Ca să scăpaţi de viruşi, cea mai sigură soluţie (şi totuşi destul de paranoică ) pentru o persoană neavizată, este formatarea discului ( ştergerea tuturor informaţiilor de pe harddisk ).

Există însă o variantă mai umană (totuşi care nu are un rezultat perfect intotdeauna ), aceea a utilizării antiviruşilor. Antiviruşii sunt programe foarte complexe ( spre deosebire de viruşi ), care au într-o bază de date informaţii despre cum să detecteze o mare paletă de viruşi. Odată detectat un fişier infectat, antivirusul încearcă să şteargă virusul fără să deterioreze restul de informaţie. Dacă nu reuşeşte, este indicat să se şteargă fişierul. Datorită faptului că viruşii infectează, în special, fişierele care se execută foarte des, fişierele sistemului windows devin o ţintă aproape sigură. Odată găsit virus într-un fişier indispensabil windows-ului, dacă antivirus-ul nu poate să-l îndepărteze fără să altereze fişierul, sistemul windows este compromis şi nu veţi mai putea să-l porniţi, soluţia fiind o reinstalare. Singura problemă în acest caz ar fi că va trebui să reinstalaţi majoritatea programelor care erau până acum instalate, acestea nefuncţionând altfel.

Să ne imaginăm următorul scenariu:

Calculatorul merge din ce în ce mai greu, se blochează în momente când nici nu te aştepţi, poate dispar fişiere sau directoare, etc.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să rulaţi un antivirus. Acesta, odată pornit, va încerca să verifice memoria RAM, dacă nu cumva conţine vreun virus. Dacă a găsit, este de recomandat să reporniţi calculatorul, dar încărcarea sistemului de operare să nu se facă după hard-disk,ci după o dischetă "curată".

Cum se face o astfel de dischetă? Porniţi ControlPanel

şi de aici alegeţi iconiţa Add/Remove programs Din fereastra nou apărută selectaţi pagina Startup Disk

Acum introduceţi o disketă goală în unitatea floppy şi apăsaţi butonul Create Disk

După ce aţi pornit sistemul de pe discheta curată, aveţi grijă să nu porniţi nici un program de pe hard-disk, eventual nici să nu schimbaţi discul de pe A pe C. Acum introduceţi în unitate o disketă cu un antivirus şi continuaţi procesul de scanare. Numai acum puteţi fi sigur că nu va mai rămâne nici un virus în pe hard-disk! Ce se putea întâmpla ? Simplu: dacă aţi fi scanat în continuare cu virusul activ în memorie, ar fi fost aproape inutil, deoarece în momentul când antivirusul încerca să dezafecteze virusul, acesta ar fi început să infecteze şi mai multe fişiere, poate chiar să facă lucruri mai rele – să şteargă fişiere sau să înceapă să formateze hard-disk-ul.

Dacă însă nu aveţi nici un virus în memorie, scanarea harddisk-ului va decurge normal şi eventualii viruşi întâlniţi vor fi şterşi fără prea multe complicaţii.

Repet ! Dacă sunt infectate fişierele de sistem windows, s-ar putea ca Windows să nu mai pornească. În astfel de situaţii trebuie să instalaţi din nou, nu doar Windows, ci şi eventualele programe dependente de Windows. Puteţi opta şi pentru o instalare peste vechiul sistem, de recomandat, însă, pentru utilizatorii avansaţi.

Există o soluţie preventivă pe care o recomand tuturor utilizatorilor de calculatoare care lucrează în medii expuse la viruşi: instalarea unui program paznic, care să aibă grijă de calculatorul dvs. El va verifica fiecare dischetă introdusă, ca nu cumva să conţină virus, fiecare fişier executabil va fi verificat înainte de lansare în execuţie, fişierele luate de pe Internet sunt şi ele verificate, într-un cuvânt, de tot ce trebuia să vă feriţi, vă protejează el. În general, astfel de programe vin odată cu antiviruşii. Recomandăm antivirusul F-Prot şi programul paznic F-Prot Gatekeeper. Odată instalat, se va porni de fiecare dată când sistemul Windows porneşte şi va monitoriza tot ceea ce se întâmplă pe calculatorul dvs. Nu ocupă foarte multă memorie, şi puteţi să-l găsiţi şi să-i modificaţi parametrii foarte usor.

Recomandăm ca de două trei ori pe săptămână să rulaţi o scanare completă a sistemului, pentru a preveni eventualele dezastre.

Acordaţi o atenţie sporită programelor provenite de pe Internet. Dacă primiţi mesaje prin poşta electronică, care conţin fişiere ataşate, este bine să le scanaţi înainte de a le executa sau vizualiza. Există şi în acest sens, programe care monitorizează traficul dinspre Internet spre calculatorul dvs. şi previn pătrunderea viruşilor.

Având în vedere faptul că apar din ce în ce mai mulţi viruşi de provenienţă românească, este indicat să folosiţi pentru verificarea calculatorului dvs. unul din programele dezvoltate la noi în ţară. Cele mai renumite programe antivirus sunt AVX – AntiVirusExpert produs de firma SoftWin din Bucureşti şi RAV – RomanianAntiVirus produs de firma GeCAD, tot din Bucureşti. Aceste programe pot detecta o gamă foarte variată de viruşi, pot monitoriza accesul la Internet şi ,spre deosebire de programele din alte ţări, cunosc specificul viruşilor locali şi îi reperează mult mai repede, dezinfectând fişierele cu o acurateţe mult mai mare

Niciun comentariu: