Referat:Motorul de cautare pe internet

1. Generalitati

Daca va bazati numai pe legaturile din paginile Web pe care le vizitati direct, nu veti vedea decat o mica parte din Web. Foarte multe persoane fizice si juridice, organizatii, etc., au creat utilitare de cautare a paginilor Web, care sunt in marea lor parte gratuite. In afara "traditionalelor" utilitare de cautare din Internet (ca de ex. AltaVista, Excite , Google, Yahoo! , Start Net, etc.), in ultimii ani au aparut si utilitare de cautare romanesti (de ex. Acasa, Adrese Web , Bumerang , Home.ro, Index 2000 , Prima Pagina , Start RO , etc.).

2. Ce este un utilitar de cautare ?

Utilitarele de cautare din Internet, cauta resurse care contin cuvinte-cheie specificate de dvs. Ele examineaza continutul resursei, titlul sau adresa URL. Apoi returneaza rezultatele cautarii, sub forma unei pagini Web, continand adresa URL, titlul si, ocazional, o scurta descriere a fiecarei resurse. Pentru a folosi un utilitar de cautare, procedati astfel:

 1. Deschideti pagina Web a utilitarului de cautare in cadrul browserului Web;
 2. Scrieti cuvintele-cheie pe care le cautati si apasati Enter. Utilitarul de cautare returneaza o pagina Web continand primul grup de resurse Internet care corespund cerintelor specificate de dvs.
 3. Daca vedeti o adresa URL promitatoare, executati clic pe legatura sa, pentru a deschide acea resursa in browserul Web. Sau, puteti afisa alta pagina cu rezultate, daca utilitarul de cautare a gasit mai multe resurse decat incap intr-o singura pagina Web.

Exista doua tipuri de uilitare de cautare pe Internet. Primul se numeste index de cautare. El incearca sa catalogheze continutul acesteia intr-o baza de date, urmand ca dvs. sa cautati in aceasta baza de date. A doua categorie de utilitare este cea a directoarelor de cautare. Acestea accepta inregistrari de la utilizatori, organizandu-le intr-o structura ierarhica de categorii pe care le puteti rasfoi. NOTA: Indexurile si directoarele de cautare din Internet ofera si alte servicii decat posibilitatea de a cauta situri Web. Ele furnizeaza facilitati de cautare a adreselor de posta electronica, a numerelor de telefon si a mesajelor din grupele de discutii, etc.

3. Functionarea indexurilor de cautare

Un index de cautare are trei parti. Paianjenul (numit si vierme) scaneaza Internetul in cautarea unei pagini Web. De fiecare data cand examineaza o pagina Web, el retine orice adresa URL din pagina respectiva. Apoi, paianjenul repeta procesul pentru fiecare adresa URL pe care a extras-o, pana le epuizeaza. Cateodata, acest proces nu este suficient pentru a permite paianjenului sa gaseasca toate paginile Web din Internet. De aceia, majoritatea indexurilor se bazeaza inca pe inregistrarea de catre utilizatori a adreselor URL, corespunzatoare pagnilor Web in vederea continuarii procesului.

Cand un paianjen viziteaza o pagina Web, un indexator o examineaza. Indexatorul scaneaza titlul si textul paginii Web. El catalogheaza adresele URL si o lista de cuvinte gasite la aceasta adresa intr-o imensa baza de date. Se folosesc algoritmi foarte eficienti si tehnici avansate de lucru cu baze de date, pentru a evita inregistrarile inutile. Nu este o sarcina dificila, deoarece majoritatea utilizatorilor apeleaza la un numar foarte mic de cuvinte unice. Rolul indexatorului este sa asocieze aceste cuvinte cu adresa URL gasita la adresa respectiva. Cand specificati elementul cautat folosind pagina Web a unui utilitar de cautare, il introduceti de fapt intr-un mecanism de cautare. Acesta cauta cuvintele-cheie pe care le-ati inregistrat in baza de date si afiseaza in pagina Web un rezultat cu toate adresele URL asociate cu aceste cuvinte-cheie.

Posibilitatile oferite de mecanismele de cautare sunt diverse. Unele va permit sa folositi combinatii de cuvinte-cheie, pentru ca interogarea bazei de date sa fie cat mai exacta. Alte mecanisme de cautare va ofera toate informatiile despre adresa URL la care se gaseste unul dintre cuvintele-cheie.

4. Functionarea directoarelor de cautare

La prima vedere s-ar putea sa nu sesizati diferenta dintre un director si un index de cautare. Ambele va ajuta sa cautati un anumit continut. Directoarele nu scaneaza Internetul in cautarea paginilor Web. Ele se bazeaza pe inregistrarea de catre utilizatori a adresei URL si a unei scurte descrieri, pe care directorul le catalogheaza si le plaseaza undeva intr-o structura ierarhica. Puteti cauta in director sau il puteti rasfoi, executand clic pe diferite categorii din ierarhie pentru a vedea ce contin.

NOTA:
Deosebirile dintre un index de cautare si un director nu mai sunt in momentul de fata atat de evidente. Majoritatea indexurilor de cautare cunoscute, ofera acum si o structura ierarhica pe care o puteti rasfoi. In unele cazuri, un editor recenzeaza fiecare pagina Web din ierarhie, astfel incat sa va puteti forma o parere obiectiva asupra continutului acesteia, inainte de a o vizita efectiv.

5. Diferite tehnici de cautare

Utilitarele de cautare difera intre ele, privind facilitatile oferite. De exemplu, unele va permit sa folositi combinatii de cuvinte-cheie pentru a specifica exact ce tip de rezultat doriti. Daca deprindeti aceste tehnici, veti obtine rezultate mai bune in urma procesului de cautare. Oricum, primul lucru este sa va alegeti cuvintele-cheie. Iata cateva sfaturi in acest sens:

 • Fiti cat mai exact. Printr-o interogare precisa, se obtin mai putine rezultate si continutul relevant este mai usor de gasit.
 • Nu folositi cuvinte uzuale. Utilizati cuvinte cat mai adecvate subiectului cautat, atfel utilitarul de cautare va returna zeci de pagini Web cu informatii nerelevante pentru dvs.
 • Invatati sa adaptati interogarea. Daca interogarea dvs. returneaza prea multe rezultate, restrangeti aria de cautare. Daca rezultatele returnate nu sunt suficiente, reformulati-o intr-un mod mai general. Nu intotdeauna primele cuvinte-cheie sunt si cele mai bune.
 • Folositi diferite forme ale cuvintelor. Puteti utiliza diferite cuvinte, care se refera la subectul cautat, pentru a obtine cat mai multe informatii relevante pentru dvs.
 • Folositi sinonimele. De exemplu, scrieti si "alergare" si "jogging". Daca folositi un utilitar de cautare care accepta combinatii de cuvinte-cheie, separati sinonimele prin cuvantul cheie OR.
 • Folositi citate intre ghilimele. In cazul cand cautati o anumita fraza sau un titlu, plasati-le intre ghilimele (de ex. "Internet pentru incepatori") in formularul utlitarului de cautare.
 • Folositi majuscule atunci cand este necesar. Majoritatea directoarelor si indexurilor de cautare fac diferenta intre literele mici si literele mari din sirul de caractere cautat. Daca textul introdus contine numai litere mici, utlitarul de cautare va identifica numai textul scris fie cu litere mari, fie cu litere mici. In cazul in care scrieti si o litera mare, utilitarul de cautare presupune ca aceasta are o semificatie speciala si va afisa numai rezultatele care corespund exact sirului respectiv.
 • Aflati secretele utlitarului de cautare folosit. Unele utiltare de cautare ofera facilitati speciale, prin care continutul relevant poate fi gasit mai usor.

6. Folosirea combinatiilor de cuvinte-cheie

Majoritatea paginilor de cautare ofera posiblitatea folosirii combinatilor de cuvinte-cheie. Combinarea cuvintelor in sirurile de cautare conduce la rezultate mai exacte decat folosirea unui singur cuvant - cheie. Introducand cuvintele AND, OR sau NOT (cunoscute ca operatori booleeni) in sirul de cautare, dobanditi un control sporit asupra procesului. De exemplu, puteti solicita unui operator de cautare sa gaseasca toate paginile Web care contin cuvantul "golf", precum si orice combinatie a cuvintelor "echipament", "crose", "genti" sau "mingi". Utilizati cuvintele din tabelul de mai jos, pentru a formula interogari booleene:

Cuvant-cheie

Exemplu

Descriere

AND

Golf AND minge

Ambele cuvinte sunt certe

OR

Mingi OR Oua

Cel putin unul din cuvinte este cert

NOT

NOT fotbal

Cuvantul trebuie sa fie absent

NOTA 1:

 • Cand separati doua cuvinte-cheie prin cuvantul "AND", utilitarul de cautare gaseste toate paginile Web care contin ambele cuvinte.
 • Cand separati doua cuvinte cuvinte-cheie prin cuvantul "OR", utilitarul de cautare gaseste toate paginile Web care contin cel putin unul din cele doua cuvinte.
 • Daca precedati un cuvant - cheie cu "NOT", utilitarul de cautare va gasi paginile Web care nu contin acel cuvant.

NOTA 2:
Puteti combina mai multe cuvinte-cheie cu ajutorul acestor operatori booleeni. Puteti chiar sa insiruiti doua sau mai multe citate intre ghilimele; de asemenea pentru o interogare mai exacta, puteti formula diferite parti in interiorul unor paranteze.

7. Includerea sau omiterea cuvintelor in cautari

Unele utilitare de cautare va permit sa specificati daca doriti sa verificati daca un cuvant - cheie apare sau nu apare intr-o pagina Web. Pentru aceasta, folositi semnul plus (+) si semnul minus (-), (de exemplu +cuvant sau - cuvant). Prin semnul plus indicati ca doriti sa vedeti paginile Web care includ cuvantul - cheie. Semnul minus indica faptul ca pagina Web trebuie sa nu includa cuvantul - cheie pentru a fi relevanta.

8. Cautati indexuri tematice in utilitatul de cautare

Faptul ca nu gasiti o pagina Web intr-un utilitar de cautare, nu inseamna ca o astfel de pagina nu exista. Multa lume creaza indexuri in paginile Web inrudite si apoi le listeaza ca directoare (de ex. ca Yahoo!). Pentru a gasi indexurile adecvate intr-un director de cautare sau un index, formulati o interogare mai generala si adaugati cuvantul - cheie "index".

Sugestie: Daca aveti configurat broswerul incat sa afiseze aceiasi pagina la fiecare lansare in executie, atunci incercati sa folositi ca pagina de pornire unul din utilitarele de cautare, astfel incat sa aveti acces usor la tot felul de resurse de fiecare data cand lansati broswerul!

9. Folositi facilitatile de cautare incorporate in broswerul Web

Microsoft Internet Explorer si Netscape Navigator includ facilitati de cautare. Executati clic pe butonul Search, in oricare din broswere, iar acesta va deschide o pagina speciala Web care va ajuta sa gasiti ce cautati. De exemplu, urmati pasii descrisi mai jos, pentru a folosi posibilitatile de cautare din Internet Explorer:

 • Executati clic pe butonul Search din bara de instrumente. Internet Explorer isi va imparti fereastra in doua sectiuni. Sectiunea din stanga este bara de cautare, iar sectiunea din dreapta afiseaza pagina Web curenta. NOTA: Butonul Search din bara de instrumente ramane apasat pana cand il selectati din nou. Atata timp cat acest buton este apasat, veti vedea bara de cautare!
 • Alegeti un utilitar de cautare, executand clic pe unul din butoanele tip "radio" din partea stanga.
 • Scrieti in spatiul oferit cuvintele-cheie pe care doriti sa le caute, apoi executati clic pe Search. Utilitarul de cautare ales va cauta in baza sa de date cuvintele-cheie introduse de dvs. si va afisa rezultatul in bara de cautare (care si va schimba aspectul, adaptandu-se in vederea asigurarii spatiului necesar)
 • De fiecare data cand executati clic pe o legatura din bara de cautare, veti vedea pagina Web respectiva in partea dreapta a ferestrei broswerului.
 • Cand ati terminat lucrul cu bara de cautare, executati clic pe butonul Search din bara de instrumente, pentru a o inchide.

Netscape Navigator incorporeaza aceleasi facilitati, desi nu imparte fereastra broswerului ca Internet Explorer. In schimb, afiseaza totul intr-o singura pagina Web, pe care o puteti folosi pentru accesul la utilitarele de cautare. Executati clic pe butonul Search din Navigator si veti vedea o pagina Web care are o eticheta pentru fiecare din utilitarele de cautare (prestabilite). Selectati eticheta continand numele utilitarului de cautare pe care doriti sa-l folositi, pe ecran va apare formularul de cautare specific utilitarului respectiv. In continuare procedati dupa sfaturile de mai sus, iar rezultatele cautarii vor fi aceleasi.

Articol realizat de: Adrian Andrisan si Bogdan Manolea.
Revenire la inceputul articolului

Niciun comentariu: