Islanda - descriere

Dacă tot a devenit cunoscută din cauza vulcanului Eyjafjallajökull care a acoperit Europa şi a cauzat pagube imense transprtatorilor par avion, de ce să nu aflăm mai multe lucruri despre această ţară minunată (oare?) numită Islanda.
. Islandezii nu au nume de familie cum ar fi Ionescu sau Popescu, în schimb poartă numele tatălui cu sufixul -son (dacă e vorba de un băiat) sau -dottir (dacă e vorba de o fată). Deci numele unui bărbat numit Thor Sigurdsson înseamnă că e Thor, fiul lui Sigurd
. Din cauza obiceiului de mai sus cartea de telefoane din Islanda este ordonată după numele mic şi nu după numele de familie cum e în alte părţi. Deci dacă cauţi Thor Sigurdsson trebuie să te uiţi la litera T.
. Tot din această cauză islandezii nu folosesc formula "domnul" sau "doamna" sau chiar "domnişoara" - folosesc doar numele, chiar şi când discută cu preşedintele ţării (de parcă te-ai adresa cu "Traian" lui Băsescu)
. Denumirea de gheiser provine din limba islandeză. La originea denumirii stă numele unui anumit izvor faimos intermitent de apă fierbinte - Geysir - care nu mai e activ.
. În Islanda se vorbeşte limba islandeză, o limbă asemănătoare cu cea norvegiană folosită acum 1000 de ani
. Democraţia islandeză este printe cele mai vechi din lume, parlamentul ţării a fost fondat în anul 930 e.n.
. Apa de robinet este pompată din izvor direct în casele islandezilor, este destul de pură ca să nu necesite nici o filtrare.
. Apa caldă din casele islandezilor provine din gheisere şi izvoare calde (îi invidiez pentru facturile mici la întreţinere)
. Islanda are multe râuri şi multe hidrocentrale, deci curentul e foarte ieftin la ei. De fapt e destul de ieftin ca să merite transportul bauxitei la ei şi transformarea sa în aluminiu.
. Islanda nu este atât de rece precum vă imaginaţi. Temperatura medie de iarnă din Reykiavik este de 1 grad Celsius, mult mai cald ca în Miercurea-Ciuc. Cauza: Curentul Golfului.
. Islanda e o ţară verde - din cauza temperaturilor relativ ridicate şi cantităţii mari de precipitaţii vegetaţia abundă (deşi au păduri puţine).
. Islanda este doar puţin spre sud de la Cercul Arctic, deci zilele de vară şi nopţile de iarnă sunt lungi - pe 21 decembrie soarele răsare la 11:30 şi apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul nopţii şi răsare la ora 3:00 dimineaţa.
. Islanda nu are armată, nu are marină şi nici forţe aeriene.
. Peste 93% dintre islandezi sunt conectaţi la Internet. Un oraş islandez, Seltjarnarnes a fost primul a cărui
locuitori s-au conectat la internet broadband în proporţie de 100%. Conexiunea folosită în zonele cele mai populate a ţării este ADSL2+ (până la 24 Mbit/s downstream şi până la 3.5 Mbit/s upstream) .Potrivit unui sondaj recent, islandezii sunt printre cei mai mulţumiţi europeni de condiţiile lor de viaţă.

Niciun comentariu: