Referat:Descrierea formatului PDF(Portable Document Format)

În anul 1990 compania Adobe avea un cuvânt greu de spus în domeniul graficii datorită limbajului Postscript inventat. LimbajulPostscript fiind un limbaj interpretat este independent de platforma pe care rulează. Compania Adobe dezvoltă un driver de imprimantă care face din PS un standard pentru grafica profesională. În 1991 John Warnock pune bazele unui proiect grandios numit "Camelot" prin care visează la un birou fără hârtie. Scopul acestui proiect este găsirea unui format de fișier care să permită oameniilor să poată partaja informația independent de platformă. Acest proiect sub numele de cod "Carousel" apare pentru prima dată în 1992 și este premiat la COMDEX. În 1993 apare prima versiune a programului Adobe Acrobat.

Formatul PDF reușește să devină un format independent de platformă datorită înrudirii cu limbajul Postscript. Adobe adaugă formatului PDF mai mult dinamism permițând includerea în formatul PDF a elementelor multimedia. În 1994 se lansează renumitul software Adobe Acrobat Reader care există pentru orice platformă software și este gratuit. Oricine vrea să vadă un fișier PDF poate descărca de pe site-ul www.adobe.com un program gratuit specific platfomei utilizate. Datorită extinderii familiei de programe din familia Acrobat de la versiunea 7 acesta se va numi doar Adobe Reader.

Funcția principală a acestui program este de a permite oricărui utilizator vizualizarea fișierelor PDF și apoi de a interacționa cu ele. Datorită ultimelor tehnologii incluse în formatul de fișiere PDF utilizatorii programului gratuit Adobe Reader pot comenta și adnota fișierele PDF sau pot completa formularele din fișerele PDF. Comentariile sau informațiile introduse în formulare se pot întoarce la creatorul fișierului PDF permițând astfel colaborarea sau conlucrarea în cadrul unor echipe. Formatul PDF este denumit din această cauză "document inteligent". Navigarea prin fișierul PDF se face liniar pagina cu pagina sau neliniar în funcție de opțiunile utilizatorului. Cel ce crează un fișier PDF poate pune la dispoziția utilizatorului diverse interacțiuni: butoane, navigare neliniară, sunet, video, calcule pe baza informațiilor introduse, pagini generate dinamic sau link-uri gen web. Astfel parcurgerea unui fișier PDF poate deveni o experiență unică relativ la celelalte formate de fișier.

Deaorece toate aceste metode de interacțiune presupun creații unice devine importantă ideea respectării drepturilor de autor și securitatea informațiilor conținute în aceste fișiere. În prezent formatul PDF permite asigurarea securității informațiilor cu mai multe metode în funcție de scopul și destinația fișierelor PDF. Soluțiile sunt multiple și acoperă toate nevoile utilizatorilor la multiple nivele.

Am amintit mai sus de programul Adobe Reader care este gratuit și permite vizualizarea, comentarea fișierelor și completarea formularelor conținute în fișierele PDF. Programul de bază care permite crearea fișierelor PDF din aplicațiile tip office este Adobe Acrobat Standard. Acesta simplifică foarte mult crearea fișierelor PDF din cele mai utilizate aplicații de tip office (Word, Excel, Acces, Powerpoint, Outlook, Internet Explorer, Visio, etc) și în principiu din orice aplicație care poate tipări pe imprimantă. Pe lângă posibilitatea producerii fișierelor PDF din toate aceste surse se mai pot crea și formulare sau adăuga o mulțime de alte elemente care fac din PDF un format dinamic. Pachetul software mai conține programul Adobe Acrobat Distiller care face conversia fișierelor PS în format PDF. La instalarea programului Adobe Acrobat mai apare în sistem o imprimantă virtuală care permite crearea unor fișiere PDF din orice aplicație.

Profesioniștii din industria grafică au nevoie de funcții speciale de analiză, modificare și funcții speciale tiparului. Pentru ei există software-ul Adobe Acrobat Professional care le pune la dispoziție toate aceste unelte specializate. Această versiune a familiei Adobe Acrobat conține și programul Adobe Designer destinat creării unor formulare inteligente care se pot integra apoi în workflow-ul unei companii.

Familia Adobe Acrobat s-a mărit prin apariția unei noi versiuni:Adobe Acrobat 3D. După cum îi spune și numele această versiune este destinată în principal arhitecților și inginerilor care până acum erau nevoiți să-și exprime creațiile doar în două dimensiuni. De acum există unelte special destinate transformării acestor creații în fișiere PDF devenind astfel disponibile publicului larg indiferent de platformă.

Achiziția companiei Macromedia de către Adobe a deschis noi perspective formatului PDF. Integrarea cu formatul Flash a adus o nouă interfață programelor din familia Acrobat și posibilitatea utilizării tehnologiei Flash în interiorul formatului PDF.

Formatul PDF este un standard aprobat de ISO atât ca format de fișier pentru managementul documentelor cât și ca bază pentru alte domenii de activitate. Există mai multe standarde internaționale bazate pe formatul PDF. Industria grafică a adoptat standardul PDF/X (cu mai multe variante în funcție de workflow-ul adoptat) pentru schimbul de fișiere grafice. PDF/A este standardul adoptat de ISO pentru arhivarea documentelor.

Niciun comentariu: