Cel mai batran TV din Anglia

televizor

Aparatul a fost cumpărat la prețul de aproximativ 100 de lire sterline la trei săptămâni după efectuarea primei transmisii de televiziune din Marea Britanie, dar proprietarul, un anume domn GB Davis din Dulwich, a putut viziona transmisiunile doar cateva ore, întrucat la trei zile de la achiziționare, pe 29 noiembrie 1936, emițătorul TV de la Crystal Palace s-a ars. Semnalul TV nu s-a mai recepționat în zonă până în 1946.
Bătrânul televizor are un ecran de 12 inci montat orizontal într-o ladă din lemn de mahon și nuc și se poate urmări prin reflexia în oglinda capacului. Se pare că există mai multe viori Stradivarius din secolul XVIII decât televizoare dinaintea celui de-al doilea razboi mondial.
La fabricarea acestui aparat, John Logie Baird și compania Marconi au folosit cercetări britanice considerate strict secrete la vremea aceea, folosite în special la radare.
Aparatul funcționează perfect deși 70% din componente sunt cele originale, de la fabricare. Prețul său, 99 de lire sterline și 15 șilingi, era la vremea respectivă jumătate din venitul anual mediu în Marea Britanie și ar echivala cu patru mii de lire sterline astăzi.
Seria sa este H1007, și, considerând faptul că seria a început cu 1000, atunci aparatul 007 este James Bond al televizoarelor.
John Logie Baird a produs primul televizor mecanic în 1926 iar modelul 702, fabricat în colaborare cu Marconi, este prima versiune cu componente electronice.
Licitația Bonhams Mechanical Music and Scientific Instruments este programată la Knightsbridge, Londra, pe 19 aprilie.

Niciun comentariu: