Ce este fenilalanina?

Intrebarea din titlu a aparut in urma achizitionarii unor plicuri de"Jacobs 3 in 1 Latte" si dupa ce s-a citit continutul plicurilor achizitionate pe buzele tuturor a aparut intrebarea :
- Ce naiba este fenilalanina?
Cum cunostinte in domeniu nu aveam, am apelat la "Sfantul Doctor Google" raspunsul lui a venit prompt.
Fenilalanina este un aminoacid esenţial pentru om.
 
Structură chimică
Formula generală a compusului este: C9H11NO2 .
Molecula de fenilalanină conţine un rest heterociclic.Esterul metilic al acestui aminoacid se regăseşte în aspartam, care este un îndulcitor sintetic. Sub această formă, fenilalanina este dăunătoare, deoarece eliberează, în urma unor reacţii, alcool metilic.Fenilalanina este un aminoacid esenţial pentru om.Formula generală a compusului este: C9H11NO2 .Molecula de fenilalanină conţine un rest heterociclic. Esterul metilic al acestui aminoacid se regăseşte în aspartam, care este un îndulcitor sintetic. Sub această formă, fenilalanina este dăunătoare, deoarece eliberează, în urma unor reacţii, alcool metilic.

Rol şi acţiune în organismul uman
Fenilialanina, pe lângă rolul ei important legat de sinteza protidelor mai este implicată în medierea transmiterii impulsurilor nervoase, mai ales ca o consecinţă a faptului că este un precursor al dopaminei.În organism, fenilalanina, cu ajutorul enzimei fenilalanin-hidroxilaza, poate trece printr-o reacţie de hidroliză transformându-se în tirozină.Prin acţiunea sa asupra sistemului nervos, fenilalanina reduce apetitul exagerat (efect anorexigen), prezintă efecte analgezice şi antidepresive, stimulează apetitul sexual, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare.Doar în exces sau la persoanele cu deficit enzimatic (de obicei înnăscut), fenilalanina se comportă ca un aminoacid cetoformator (generează corpi cetonici).

Necesităţi, surse naturale
Necesarul de fenilalanină, după O.M.S., este de 6 grame pe zi. Nevoia de fenilalanină poate fi mai mare în timpul creşterii, în sarcină şi la efort fizic. Însă, la un adult, care nu depune muncă fizică, este suficient un aport zilnic de 2,2 g. Insuficienţa acestui aminoacid conduce la carenţă proteică.
Fenilalanina se găseşte în mod natural în seminţele oleaginoase (migdale, nuci, dovleac, floarea soarelui, susan, alune), în brânza proaspătă de vaci, în boabele leguminoaselor netratate termic (fenilalanina se distruge în mare parte la temperaturi înalte), precum şi în toate alimentele cu proteine complete.
Conţinutul în fenilalanină a unor surse de hrană este redat în tabelul de mai jos.Produse bogate în fenilalanină Conţinut în fenilalanină (g/100g) - în ordine descrescătoare  
 
Polen                                  3,9
Soia boabe                         1,75
  Brânză                               1,43
  Fasole boabe                      1,15
  Arahide, caş, caşcaval       1
  Carne de pui, linte             0,85
  Alune, migdale                  0,9
  Carne de vită                     0,72
  Peşte, ouă                          0,70
  Carne de porc                    0,65

Formula chimica:

Niciun comentariu: