Cum facem cumparaturi din mediul online

Deşi încă suntem departe de idealul ca mai mulţi să fie cei care au Internet prin cablu acasă decât cei care n-au deloc, totuşi s-au făcut ceva paşi în pătrunderea Internetului în casele românilor. Lucru la fel de îmbucurător este că românii pot face acum şi cumpărături prin Internet. Nu peste tot, fiindcă sunt încă multe siteuri care se feresc ca de ciumă de muşterii români. Oricum nici nu se poate compara numărul siteurilor din străinătate de unde se poate cumpăra prin Internet cu al celor din România. Dar să vedem de ce-avem nevoie.
            În primul rând de un card (de tip Mastercard) de la Bancpost. Alimentarea cardului se face în lei, dar puteţi plăti oriunde sunt acceptate plăţi din România şi carduri Mastercard (care sunt admise cam peste tot). Acelaşi card îl puteţi folosi şi pentru retragerea de bani din ATM-uri, şi la plăţile pe care le efectuaţi în ţară sau dacă mergeţi în străinătate.
            Atenţie când completaţi formularele de comandă din siteul de unde cumpăraţi să treceţi exact numele şi adresa cum sunt trecute în documentele pe care vi le-a dat banca odată cu eliberarea cardului. Unele siteuri vă pot cere un număr suplimentar de securitate din 3 cifre, pe care-l găsiţi pe spatele cardului.
            Evident, sub nici o formă nu trebuie să divulgaţi codul pin nici la tranzacţiile prin Internet. Dacă vi-l cere cineva e clar că e hoţ!
            Ce se întâmplă dacă eşuează vreo tranzacţie? De pildă s-a făcut plata din card, dar vânzătorul nu a primit banii. Trebuie să mergeţi la Bancpost şi să cereţi anularea tranzacţiei respective. Deşi aceasta apare în extrasul de cont, este bine să salvaţi şi să listaţi şi pagina din Internet generată după ce-aţi făcut comanda (de altfel de obicei vi se recomandă acest lucru chiar în pagina respectivă). Trebuie să mai ţineţi cont că în tranzacţii nu se foloseşte cursul de schimb al BNR. Este bine să vă ghidaţi după cursul de cumpărare de la Bancpost şi chiar să mai puneţi ceva ca să nu vă treziţi că n-aveţi suficienţi bani în cont. De altfel chiar Bancpost recomandă să aveţi în cont cu 10% mai mult decât preţul mărfii.
            Se poate întâmpla ca unele siteuri să folosească PayPal pentru plata online. În acest caz n-aveţi ce face fiindcă deocamdată PayPal nu operează în România. Dacă se foloseşte Stormpay (www.stormpay.com) atunci e mai simplu fiindcă vă puteţi face cont gratuit şi din România. Pe urmă alimentaţi contul de la Stormpay din card, după care puteţi cumpăra. Când cumpăraţi nu vi se percepe nimic în plus. Doar când primiţi bani vi se va lua din suma primită.
            Spor la cumpărături şi să fiţi feriţi de crackeri!

Niciun comentariu: