Incalzirea in scaune dauneaza calitatii spermei

Cercetatorii germani au ajuns la concluzia ca scaunele incalzite au efecte negative asupra fertilitatii barbatilor.
Una dintre cele mai apreciate optiuni legate de confortul in habitaclu, incalzirea in scaune, ar putea avea un revers dureros pentru unii dintre cei care au optat pentru acest lucru la cumpararea masinii. Conform unui studiu german de ultima ora, scaunele incalzite ar putea dauna grav fertilitatii barbatilor prin faptul ca scrotul este incalzit peste limita la care testiculele ar putea produce sperma.
Specialistii in medicina sustin ca temperatura ideala pentru producerea spermei este de 35.5 grade celsius, cu putin sub temperatura corpului, aceasta fiind explicatia existentei exterioare a scrotului.
Studiul germanilor, efectuat pe 30 de subiecti, a aratat ca temperatura la nivelul scrotului barbatilor care au stat o ora pe scaune inacalzite ajunge la 37.3 grade Celsius, scaunele normale ducand la o crestere de pana la doar 36.7 grade Celsius. Maximul a fost atins de un pacient a carui temperatura la nivelul organelor de repreducere a ajuns la 39.7 grade Celsius.
Studiul, unul foarte serios si publicat in premiera in revista medicala "Fertility and Sterility", arata ca este dovedit stiintific faptul ca barbatii care lucreaza in medii auto, ca soferii de camioane sau cei de taxi, produc o cantitate redusa de spermatozoizi.
Totusi, cercetatorii sustin ca incalzirea in scaune dauneaza doar celor care recurg foarte des la aceasta metoda de ridicare a nivelului de confort.
"Scaunele incalzite devin o mare problema doar atunci cand cei in cauza stau in masina pe perioade foarte lungi cu incalzirea in scaune pornita. Insa cei care au probleme de fertilitate ar trebui sa isi puna problema asta inainte de a merge la medic", sustine profesorul Michael Chapman, medic endocrinolog in Sydney. Acesta afirma ca specialistii au aratat faptul ca infertilitatea la barbati se datoreaza, in 50% dintre cazuri, calitatii spermei, si nu varstei celui in cauza.

Niciun comentariu: