Referat mercurul

Mercurul,se mai numeste  argint viu sau hidrargir.
 Este un element chimic cu simbolul Hg și număr atomic 80.
 Hg este simbolul chimic modern al mercurului. Provine din latinescul hydrargyrum, forma latinizată a termenului grec  (hydrargyros), care înseamnă „argint lichid”, din moment ce are un aspect lichid si argintiu.
 Elementul a fost numit după zeul roman Mercur, cunoscut pentru viteza acestuia; totodată semnul astrologic al planetei a devenit unul din simbolurile alchimie ale acestui metal. Mercurul este singurul metal al cărui nume este comun cu cel planetar-alchimic.
 Mercurul a fost cunoscut de chinezi și indieni, fiind găsit și în mormintele egiptene ce datau din 1500 inainte de Hristos.
Mercurul este utilizat în termometre, barometre, manometre, tensiometre și alte aparate necesare științei, deși toxicitatea mercurului a dus la îndepărtarea termometrelor și tensiometrelor cu mercur în favoarea celor pe bază de alcool sau celor digitale.
Are multe întrebuințări în cercetările științifice, dar și în restaurarea dentară ca material de amalgamare.
Depozitarea mercurului se face prin obținerea unor forme insolubile, cum ar fi sulfura de mercur(compus inofensiv), însă e otrăvitor în forme solubile, cum ar fi clorura de metil.
Mercurul prezintă șapte izotopi stabili, cel mai abundent fiind Hg-202 (29.86%).
Mercurul se dizolvă pentru a forma amalgame cu aur, zinc și multe alte metale. Deoarece fierul este o excepție de la această regulă, recipientele de fier au fost folosite în comerțul cu mercur. Încălzirea mercurului conduce la formarea oxidului de mercur, care poate fi descompus la temperaturi mult mai înalte.
Cele mai importante săruri de mercur sunt următoarele:
  • Clorul de mercur ( I ), folosit încă în medicină si în electrochimie;
  • Clorura de mercur (II), substanță foarte corozivă este o otravă puternică ;
  • Fulminat de mercur, utilizat în detonarea explozivelor;
  • Oxid de mercur (II), principalul oxid de mercur;
  • Sulfura de mercur care este un pigment de înaltă calitate;
  • Selenat de mercur (II), semiconductor;
  • Telurit de mercur (II), semiconductor.
Metilmercurul este un compus periculos care este găsit ca un agent poluant în ape.Mercurul este un element extrem de rar în scoarța pământului.
Mercurul este extras prin încălzirea cinabrului prin intermediul unui curent de aer și condensarea vaporilor. Ecuația chimică este HgS + O2 → Hg + SO2
În natură, mercurul se găsește sub formă de lichid și este un element toxic. Cel mai recomandat este evitarea atingerii mercurului.
Pe cât de eficient este în crearea luminii albe, mercurul – numit și argintul viu – este de asemenea foarte toxic.
 Este în special dăunator pentru creier, la copii și la fetuși. De aceea autoritățile din S.U.A l-au restricționat sau l-au interzis în compoziția produselor, cum sunt termometrele, motoarele sau comutatoarele cu termostat de la centralele termice.

Niciun comentariu: