Cum se pastreaza legumele proaspete in conditii optime?

Legumele proaspete
        Intr-o gospodarie se folosesc in timpul iernii si legume in stare
        proaspata, cum sint ceapa, usturoiul, prazul, morcovul, patrunjelul,
        telina, ridichea de iarna, sfecla rosie, cartofii si varza. Toate aceste
        legume trebuie pastrate bine, pentru a fi ferite de inghet si pentru a
        nu se altera.

        Radacinoasele
        Radacinoasele cum sint mocovul, patrunjelul, pastirnacul, sfecla si
        ridichea de iarna se pot pastra in conditii foarte bune in timpul iernii
        in pivnite sau gropi in pamint, in boxele din bloc, etc. Sfecla rosie,
        pastirnacul, napii sint radacinoase mai rezidente si pot fi pastrate in
        camari si pivnite, in gramezi sau in cutii. Morcovii, telina,
        patrunjelul, care sint mai sensibile, se pastreaza in camari pe stelaje
        si polite, sau in pivnite uscate, fiind stratificate in nisip. In nisip,
        patrujnelul si telina se pot aseza fie in picioare, fie culcat, cu
        conditia sa fie foarte bine alesi inainte si controlati din cind in cind
        pentru a vedea cum se pastreaza. In gospodariile in care nu exista
        pivnite, mai ales la orase, morcovii, patrunjelul, pastirnacul, napii si
        telina se pot pastra in lazi de nisip, in camari bine aerisite. De
        asemenea, se poate folosi o metoda care da rezultate si pastreaza in
        stare buna legumele: se infasoara fiecare leguma in hirtie alba dupa
        care se pune in ziar sau material plastic. Dupa care sint asezate in
        camara sau in locuri uscate si racoroase (pe balcon). Aceasta metoda
        poate fi folosita si pentru celelalte legume.
        Cartofii
        Pregatirile pentru pastrarea cartofilor trebuie sa inceapa imediat dupa
        recoltare cind se tin o zi-doua la soare ca sa se usuce putin. Cartofii
        care sint loviti sau stricati se arunca. In general, cartofii se
        pastreaza in aceleasi conditii si incapari ca si radacinoasele, adica in
        gramezi, in lazi sau in locuri special amenajate in pivnita. Intre
        gramada de cartofi si peretii pivnitei este bine sa se puna un strat de
        paie pentru a-i feri de umezeaza. Daca exista o cantitate mai mare de
        cartofi care se doreste a fi pastrata pentru iarna, aceasta poate fi
        pastrata in gropi special facute pentru depozitare. Cartofii trebuie
        feriti de apa, in gropi se pun paie si se acopera cu un strat de pamint.
        Cea mai buna temperatura de pastrare a cartofului este intre +1 grad si
        +3 grade C.
        Ceapa si arpagicul
        Ceapa care se doreste a fi pastrata in stare proaspata trebuie sa fie
        bine copata, invelita in frunze si uscata. Aceasta se pastreaza in
        camere speciale, in camari sau in podul caselor, in straturi de 25-40 cm
        grosime, care in timpul iernii se acopera cu paturi, rogojini, paie,
        etc. Ceapa se mai poate pastra si in lazi sau ladite de sipci, in locuri
        uscate si ferite de ger. Daca va fi astfel depozitate in timpul iernii,
        ceapa nu v a ingheta, cu singura conditie sa nu fie miscata din locul ei
        in timpul gerului. Se mai poate pastra in camari legata de o funie
        (asezata pe surpoturi speciale sau atirnata in cui). Arpagicul se
        pastreaza la fel ca ceapa pentru consum, in straturi de 15-20 cm.
        Temperatura de pastrare este cuprinsa intre -3 grade si 0 drage C sau
        +18 grade C pina la 20 grade C, iar umiditatea aerului intre 60-65%.
        Usturoiul
        Usturoiul este mai sensibil la ger, de aceea trebuie pastrat in locuri
        in care temperatura nu scadesub 0 grade C. Daca este inghetat, nu mai
        poate folosit, prin urmare nu isi mai revine. Metodele de pastrare sint
        aceleasi ca la ceapa.
        Prazul
        Prazul poate fi pastrat in magazii, sub soproane sau in curte. El se
        aseaza in picioare in santuri pina aproape de locul unde dau frunzele,
        dupa care se acopera in pamint. In timpul gerurilor mari, prazul astfel
        depozitat se acopera cu paie, pleava sau coceni. Mai poate fi pastrat
        stratificat in lazi, in pivnite sau in bordeie, asezat in nisip.
        Varza
        Recoltarea verzei destinata pastrarii se face toamna, cit mai tirziu.
        Varza se poate recolta fara radacini si aceasta este metoda cea mai
        folosita. Se poate insa recolta si cu radacina, pentru a fi pastrata in
        lcouri speciale, ingropata in nisip sau atirnata de o stinghie de tavan.
        Dupa recoltare, se aleg numai capatinile mari, indesate, sanatoase, iar
        frunzele exterioare infoiate se indeparteaza. Acestea se aseaza in
        beciuri sau camari, pe polite special amenajate sau pe stelaje in
        straturi groase de 4-5 capatini asezate in forma de sah. Varza se mai
        poate pastra proaspata in pivnite sau bordeie asezate una lina alta, cu
        radacina ingropata in pamint sau in nisip jilav sau atirnata de stinghii
        sau grinzi de beci. Temperatura cea mai buna de pastrare este intre 0
        grade si 1 grad C, iar umiditatea aerului de 95-98%.

Niciun comentariu: