Prima victima din sistemul bancar romanesc - ATE BANK ROMANIA

Prima banca din sistemul financiar romanesc deja si-a prezentat intentia de a se retrage de pe piata romaneasca in urma crizei cu care se confrunta guvernul elen.Numele ei este ATE BANK. Am pus articolul in totalitate deoarece cei de la ADEVARUL, dupa o anumita perioada isi sterg de pe site articolele.
"Grupul elen ATE Bank a anunţat ieri că va vinde subsidiara din România. ATE Bank România este prima victimă de pe piaţa locală a problemelor majore cu care se confruntă economia elenă.
Grecii de la ATE Bank au decis în primăvară să vândă subsidiara din România, într-un plan amplu de restructurare, iar ieri au anunţat că vânzarea pachetului majoritar de acţiuni va fi realizată prin ofertă publică.
„Intenţionăm să încheiem vânzarea până la jumătatea anului următor", a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul băncii, sub protecţia anonimatului. Pentru această operaţiunie, grupul elen a angajat firma de consultanţă Deloitte, la care investitorii interesaţi de ATE Bank România pot trimite scrisori de interes neangajante până pe 16 ianuarie.
Selectarea cumpărătorului care va prelua banca se va realiza printr-o procedură în două faze, care include depunerea de oferte şi negocieri. Investitorii interesaţi trebuie să demonstreze că au o poziţie financiară solidă şi credibilitate, se arată în comunicatul ATE Bank.
ATE Bank Grecia deţine 93,27% din ATE Bank România, în urma preluării a 9,27% din acţiuni de la IFC, divizie a Băncii Mondiale. Preluarea participaţiei de la IFC a avut ca termen-limită 15 septembrie, se arată într-un comunicat al grupului elen.
CLIENŢII NU SUNT AFECTAŢI
Subsidiara din România a grupului elen are 30 de sucursale în 19 oraşe, o reţea de 49 de ATM-uri şi 317 angajaţi. La jumătatea acestui an, banca avea active totale de 382,7 milioane de euro, împrumuturi şi avansuri către clienţi de 236,8 milioane de euro şi depozite de la clienţi de 153,8 milioane de euro. Pierderile se ridicau la peste 35 de milioane de euro la finele lunii septembrie.
Clienţii ATE Bank România nu vor fi afectaţi de vânzarea băncii, toate conturile, creditele şi depozitele urmând să fie transferate către noul acţionar în urma preluării. Vânzarea ATE Bank România face parte din planul de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor niunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, publicat în luna mai. Grupul elen este prezent în România şi pe piaţa asigurărilor, prin ATE Bank Insurance.
ATE Bank a anunţat în mai că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATE Bank România, măsura fiind parte a unui plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.
A PICAT TESTELE DE STRES
ATE Bank a picat în vară testul de stres la care a fost supusă de Autoritatea Bancară Europeană pentru a determina soliditatea în caz de şoc economic. ATE Bank a picat testul şi în 2010."

Niciun comentariu: