Cum a disparut Electroputere Craiova -producator de locomotive electrice romanesti?

Omul de afaceri de origine iordaniana spune ca el le-a recomandat uzina craioveana sauditilor de la Al Arrab Contracting Company.  Taher a dezvaluit, pentru Cotidianul, si planurile investitorilor arabi.

Singurii doritori ai Electroputere Craiova, bogatii sauditi de la Al Arrab Contracting Company, au fost adusi in Romania de omul de afaceri iordanian Fathi Taher, care le-a prezentat fabrica craioveana drept „o excelenta oportunitate de investitie“. Taher a declarat, pentru Cotidianul, ca il leaga de proprietarii sauditi ai Al Arrab relatii de afaceri de zeci de ani si el a fost cel care le-a recomandat Electroputere. „Cei de la Al Arrab cautau ceva in regiune similar Electroputere de mai mult timp si atunci au apelat la mine pentru a ma intreba daca exista asa ceva in Romania. Eu le-am recomandat sa investeasca la Electroputere stiind potentialul fabricii. I-am primit la mine acasa, am vorbit cu ei si i-am plimbat prin fabrica, iar ei au fost foarte incintati de ceea ce-au vazut. Nu am avut vreun alt interes de natura financiara in vinzarea Electroputere“, ne-a spus Taher. Acesta nu exclude insa afaceri viitoare cu fabrica din Craiova. Taher spune ca businessul Electroputere se va axa mai mult pe productia de export, in special pe Orientul Mijlociu, acolo unde „uzina va lucra in proportie de 99%“. El a exclus banuitul interes imobiliar al sauditilor in afacerea Electroputere.
Potrivit lui Taher, compania saudita  a fost pentru prima data interesata de Romania o data cu vizita presedintelui Basescu in Iordania din urma cu circa un an si jumatate. Interesul sauditilor pentru compania de stat este enorm, avind in vedere ca acum exista un proiect gigantic de mai multe zeci de miliarde de dolari in intregul Orient Mijlociu prin care se vrea interconectarea tarilor din regiune prin linii de tren, afirma omul de afaceri iordanian. Desi spune ca stia de interesul sauditilor pentru Electroputere de mai mult timp, Taher a tinut sa precizeze ca nu a cumparat actiuni de pe bursa, deoarece stia ca vinzarea societatii va fi urmata de o majorare de capital, iar investitia „nu ar fi avut rost“. Amintim ca, in doar 15 zile de tranzactionare din momentul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca accepta oferta firmei saudite, actiunea Electroputere a crescut de opt ori.
Ultimele discutii dintre reprezentantii Al Arrab si AVAS se vor termina in cel mult 45 de zile, iar fabrica va intra in posesia noilor proprietari, a apreciat iordanianul. „Intr-o luna, o luna si jumatate se va finaliza vinzarea Electroputere si va incepe productia. Va fi destul de munca, pentru ca Al Arrab are destule comenzi. Din cite stiu, ei (n.r. - firma saudita) vor mai angaja 2.000 - 3.000 de oameni pentru a face fata comenzilor“, a afirmat Taher. Termenul de o luna si jumatate pentru finalizarea privatizarii este similiar cu cel anuntat de AVAS. Taher mai spune ca afaceristii sauditi vor realiza, la Electroputere, investitii de circa 200 de milioane de euro pe un termen de cinci ani. „Au fost extrem de impresionati de ce-au gasit in Romania si au planuri mari de dezvoltare“, a conchis omul de afaceri.

·         Cel mai bogat arab din Romania
Fathi Taher este cel mai bogat arab din Romania, dupa estimarile revistei „Capital“ detinind o avere de circa 350 de milioane dolari. Averea lui  s-a construit in timp prin diverse afaceri, multe dintre ele cu statul. Printre acestea, fabrica de sticla GES Scaieni, societatea Trei Brazi sau Laminate Focsani. Taher a mai detinut grupul Kandia-Excelent si Orizont Turism. In prezent, iordanianul detine circa 15% din firma ce administreaza hotelul Marriott, actiuni la firma de asigurari AGI si terenuri in zone bine cotate. De numele lui Taher s-au legat scandaluri rasunatoare, precum cele de la „Adevarul“, Casa Radio sau Petromin, iar printre prietenii sai se numara Viorel Hrebenciuc si Gigi Becali.

Un grup arab cu afaceri de miliarde de dolari

Luna trecuta, AVAS a acceptat oferta grupului saudit Al Arrab Contracting pentru privatizarea Electroputere. Sauditii ofera 120 de milioane de euro, in care intra si datoriile societatii. Sauditii s-au impus in fata firmei A5 Invest Caransebes, a omului de afaceri Stefan Vuza, si a Grupului Feroviar Roman, unul dintre cei mai importanti transportatori feroviari privati din tara.
Firma Al Arrab Contracting Company din Arabia Saudita este detinuta de Mada Group for Industrial Investment, la rindul sau membru al Al Rajhi Investment Group, controlat de familia saudita Al Rajhi. Anul trecut, Mada Group for Industrial Investment a realizat o cifra de afaceri de 134 de milioane de dolari si un profit net de 13,6 milioane de dolari. Principala sursa de venituri a grupului de investitii Al Rajhi, cu afaceri in comert, constructii sau imobiliare, este banca cu acelasi nume. Banca Al Rajhi este in prezent cea mai mare banca islamica din lume si unul dintre principalii investitori din Arabia Saudita. Cei patru frati al Rajhi ramin in continuare principalii actionari ai bancii, care detine un capital de 6,75 miliarde de riali sauditi.
Cel mai bogat este Sulaiman al Rajhi, in virsta de 87 de ani, care se afla pe locul 99 in topul „Forbes“, cu o avere de 7,4 miliarde de dolari. Sulaiman este presedintele grupului Al Rajhi si detine cel mai mare procentaj din actiunile acestuia, dar si presedintele Al Arrab Contracting Company, firma care a depus cea mai buna oferta pentru privatizarea Electroputere.

Niciun comentariu: