Dotarile obligatorii pentru soferii cat B care circula pe teritoriul Romaniei

Având în vedere interesul general privind dotarile obligatorii ale autovehiculelor, informam urmatoarele:
·  Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economica pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal daca dispune de Comunicare de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958. Un triunghi de presemnalizare omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera E si codul tarii care a acordat omologarea încadrate într-un cerc, precum si o serie de identificare.
·  În România trusele sanitare auto sunt reglementate de Ordinul Ministerului Sanatatii nr.623/1999. Conform art.2 din O.M.S. nr.623/1999, punerea pe piata a trusei sanitare auto se autorizeaza pentru fiecare furnizor în parte.
·  În România stingatoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apararea împotriva incendiilor. Conform art.50 din Legea nr. 307/2006, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministerului Administratiei si Internelor.
·  Din punctul de vedere al RAR, conform art.1 alin.8 din Ordonanta Guvernului nr.34/2005, aprobata prin Legea nr.375/2005, de la data aderarii României la U.E. produsele fabricate si comercializate legal în tari membre ale U.E., altele decît România, care nu fac parte dintr-un sistem sau echipament care este reglementat printr-o directiva/printr-un regulament a/al Uniunii Europene sau printr-un regulament CEE–ONU (cazul truselor sanitare auto si stingatoarelor), sunt exceptate de la obligativitatea omologarii RAR în vederea introducerii pe piata, daca acestea furnizeaza un nivel echivalent de protectie a sigurantei circulatiei sau de protectie a mediului în raport cu cerintele nationale de introducere pe piata, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.
·  Pentru vestele reflectorizante nu exista reglementari nationale/internationale privitoare la conditii tehnice de introducere pe piata. În România acest produs este obligatoriu numai la vehicule peste 3,5 tone.

Niciun comentariu: