Istoria fabricii de bere Grivita din Bucuresti

TRADITIE DIN 1869
Afacere nemteasca de succes, cu spuma de doua degete
Pana la demolare, pentru care nu s-a fixat inca niciun termen, puteti trece, intr-o dupa-amiaza, prin zona Garii Basarab sa aruncati un ochi la cladirea unde s-au imbuteliat primele beri pentru Capitala.
Fabrica de bere „Grivita” este una dintre cele dintai intreprinderi de bere din Bucuresti si din tara, spune Cezara Mucenic, muzeograf si istoric de arta la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti. Fabrica din zona Garii Basarab - limitata de Soseaua Orhideelor si Strada Afluentului -, a purtat mai multe denumiri, dar, din 1869 pana in urma cu doi ani, nu a incetat sa produca bere.
Marele industrias neamt Erhard Luther a construit-o in 1869, la capatul Bucurestilor, pe asa-zisa sosea de centura, pe-atunci Soseaua Basarabilor, in apropierea mosiei Grant.
Bere pentru regii tarii
Berea „Luther”, produsa in halele neamtului Erhard, a devenit, in scurt timp, una dintre cele mai solicitate bauturi in hanurile, restaurantele si locantele Capitalei. Ba, mai mult chiar, in cativa ani, Fabrica „Luther” si-a castigat statutul de furnizor al Curtii Regale a Romaniei, fapt ce a sporit renumele marcii.
De-a lungul anilor, halele fabricii au fost modernizate de mai multe ori. Dupa moartea lui Luther (1890), fabrica ramane in grija sotiei lui, Sophia Luther (care se recasatoreste cu Dumitru Marinescu Bragadiru, un alt cunoscut fabricant de bere al Bucurestiului).
In 1905, la 15 ani de la moartea sotului - timp in care s-a ocupat personal de cresterea unei afaceri de succes -, Sophia vinde fabrica fratilor Czell, nemti din Brasov. Acestia pastreaza si profilul societatii, si denumirea. Fratii Czell modernizeaza fabrica, iar productia de bere creste de la peste 17.000 de hectolitri - in 1905 - la peste 67.000 de hectolitri - in 1910. In 1916, documentele atesta transformarea firmei in societate pe actiuni, avandu-i ca majoritari pe nemtii Czell.
1928 - primul loc in industria de profil
Dupa Primul Razboi Mondial, in 1928, fabrica „Luther” detinea primul loc in industria romaneasca de profil, ajungand sa realizeze a sasea parte din productia nationala de bere. Fabrica are de suferit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial: este bombardata si inchisa pentru o scurta perioada. Dupa nationalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Intreprinderea de Bere Bucuresti - Fabrica „Grivita”.
De la „Grivita” la „Gambrinus”
„Cel mai probabil, schimbarea numelui in Fabrica „Gambrinus” - care se pastreaza pana astazi - s-a intamplat in perioada anilor ‘70”, spune Mucenic.
In iulie 1998, un grup de investitori britanici si americani a preluat controlul managerial al fabricii si a introdus un program de modernizare si renovare cu o durata de 18 luni, incheiat pe 16 martie 2000. Astazi, fabrica „Grivita” apartine Heineken Romania.
In tari precum Germania, primele fabrici de bere au fost transformate in muzee, unde poti sa vezi cum se facea bautura in urma cu sute de ani. Noi nu avem inca un muzeu al berii, iar o altfel de idee aplicata Fabricii „Grivita” va cadea odata cu demolarea halelor.

Niciun comentariu: