Cum sa alege un ecran de proiectie pentru un videoproiector?

I.                    TIPUL ECRANULUI
Primul lucru ce trebuie avut in vedere la alegerea celui mai potrivit ecran este modul in care doriti sa il folositi. Conform acestui criteriu puteti sa alegeti intre 2 tipuri de ecrane: ecrane portabile (mobile) si ecrane fixe.
1.       La alegerea ecranelor portabile cele mai importante criterii sunt rezistenta structurii ecranului si greutatea ecranului. Rezistenta structurii devine cu atat mai importanta cu cat trebuie sa-l transportati mai mult la diferite prezentari. Noi Va oferim doua solutii in cadrul ecranelor portabile:
ü A) Ecran trepied – pentru prezentari mobile, sunt prevazute cu trei picioare, au greutate mica si se poate comanda optional si husa de transport pentu eleganta si transportabilitate mai mare.
ü B) Ecran mobil – sunt niste ecrane special create pentru a fi transportate cat mai usor. Aceste arcane de proiectie dispun de roti la ambele capete, si la mijloc un maner de prindere. Este o solutie profesionala pentru prezentari mobile.
2.    Daca doriti montarea ecranului doar intr-o anumita locatie, atunci solutii optime sunt ecranele de proiectie fixe. Aceste ercane se monteaza fie pe perete fie pe tavan in functie de cerintele clientului. Magazinul nostru comercializeaza mai multe tipuri de ecrane fixe, in alegerea carora  criteriile sunt comoditatea in folosirea ecranelor, eleganta conferita localului de unele ecrane, calitatea vizionarii oferita de ecrane ect.
ü Ecrane de proiectie fixe actionate manual – aceste ecrane sunt o solutie economica, dar care permit prezentari si vizionalizari filme in conditii bune. Panza ecranului se extinde manual.
ü Ecrane proiectie electrice – aceste ecrane devin din ce in ce mai populare in randul clientilor datorita elegantei si comoditatii in folosirea lor. Daca doriti sa incepeti o prezentare nu trebuie sa faceti altceva decat sa luati in mana telecomanda si prin apasarea unui buton panza ecranului se lasa jos si din acel moment este gata pentru proiectare
ü Ecrane de proiectie cu rama fixa – un ecran ideal pentru proiectii cinema. Are o rama fixa de aluminiu, pe care este tensionata panza de proiectie. Panza astfel montata este perfect tensionata si permite vizionalizari filme si proiectii home cinema la cele mai inalte standarde.
               
II.                  DIMENSIUNEA ECRANULUI
                General vorbind, putem spune ca majoritatea clientilor urmareste sa-si achizitioneze un ecran de proiectie cu dimensiuni cat mai mari. Insa alegerea optima este influentata si de niste imprejurari externe. Un ecran de dimensiuni mici nu va fi potrivit pentru un amfiteatru, dar un ecran de dimensiuni mari ar fi mult prea mare pentru o sala de intalniri mica sau pentru home cinema.
Trebuie de asemenea sa stiti care sunt performantele proiectorului dumneavoastra si care este distanta optima de proiectie fata de ecran.
Cel mai bine este daca la alegerea ecranului de proiectie se tine cont de urmatorii factori:
·         Inaltimea ecranului ar trebui sa fie egala cu 1/6 din distanta de la ultimul rand de scaune si pana la ecran, putandu-se astfel urmari in conditiile optime scrisul si detaliile imaginii proiectate.
·         Ideal este ca primul rand de scaune sa fie dispuns la o distanta fata de ecran egala cu doua inaltimi de ecran.
·         La prezentari business sau educational  marginea inferioara a ecranului trebuie sa fie la o distanta de minim 1,2 m de la podea, pentru ca cei care se afla in partea din spate a salii sa poata urmari intreaga suprafata a ecranului.
·         La prezentari home cinema marginea inferioara a ecranului trebuie sa fie la o distanta de 60 – 90 cm de la podea, pentru ca cei care vizioneaza filmul se afla in general unul langa altul si in fotolii joase.

III.                FORMATUL ECRANULUI
In functie de modul de proiectie si de sursa de imagini (calculator, dvd, video, diascop) imaginea proiectata poate capata formate diferite, dintre care cele mai des intalnite sunt 1:1, 4:3 si 16:9.
·         1:1 – este un format standard pt diascopuri si retroproiectoare
·         4:3 – este un format video pt emisii TV/video, sau camera video
·         16:9 – este formatul wide screen pt DVD si/sau HDTV

IV.                SUPRAFATA ECRANULUI
Diferentierea intre diferite ecrane se poate face in functie de modul in care suprafata de proiectie reflecta lumina si in functie de materialul din care este facut ecranul.
Suprafata matt-white
- distribuie lumina uniform in toata sala
- factor reflexie: 1
- se poate folosi atat la proiectii home cinema cat si la prezentari business
-unghiul de vizibilitate al ecranului este 120 grade

Suprafata high contrast (panza gri)
- distribuie lumina uniform in toata sala
- factor reflexie: 0.9
- este o suprafata speciala care intareste tonurile inchise, sunt create special pt proiectii home cinema
Suprafata Datalux
- reflecta lumina in acelasi unghi dar in directia opusa
- factor reflexie: 1.5
- este recomandat in cazul proiectoarelor montate pe tavan, deoarece reflecta lumina direct catre auditoriu
-unghiul de vizibilitate pe acest ecran este 70 grade.

Suprafata High Power
- reflecta lumina fix in directia sursei de lumina
- factor reflexie: 2.8
- este recomandat in cazul proiectoarelor montate pe masa si la prezentari pentru un auditoriu numeros, si daca luminozitatea proiectorului este una slaba

Suprafata Da-Tex
- suprafata speciala transparent
- factor reflexie: 1.8
- pentru proiectii dinspre spatele ecranului
- se recomanda folosirea lor la expozitii, in vitrine ect.
Adrese cu firme recomandate:
       Aceste doua firme vi le recomand cu placere. Am lucrat cu ele si sunt promti si foarte profesionisti. Oamenii de la departamentul tehnic,  ofera informatiile necesare si  ambele firme trimit la clienti produsele pe care acestia le comanda.

Niciun comentariu: