Instalarea Windows XP Professional x86

Listă de verificare înainte de instalare

Înainte să începeți procesul de instalare, utilizați această listă de verificare pentru a vă asigura că sunteți pregătit:
 • Aveți CD-ul Windows XP.
 • Aveți la dispoziție cheia de produs. Cheia de produs se află pe carcasa CD-ului Windows XP și este necesară pentru instalarea și activarea Windows XP.
 • Componentele hardware ale computerului sunt instalate. Trebuie să conectați minim tastatura, mouse-ul, monitorul și unitatea de CD. Dacă este disponibilă, ar trebui să vă conectați computerul la o rețea cu fir.
 • Aveți la dispoziție driverele Windows XP. Driverele sunt programe software pe care le utilizează Windows XP pentru a comunica cu componentele hardware de pe computer. Dacă nu aveți la dispoziție drivere, este posibil ca Windows XP să conțină deja drivere pentru componentele hardware. În caz contrar, ar trebui să puteți să le descărcați de la site-ul Web al fabricantului componentei hardware, după ce configurați Windows XP.
 • Dacă reinstalați Windows XP pe un computer existent, aveți nevoie de o copie de rezervă a fișierelor și setărilor. Procesul de instalare va șterge toate fișierele. Aveți posibilitatea să utilizați Expertul transfer fișiere și setări pentru a stoca fișierele și setările pe un suport amovibil, apoi să le restabiliți, după terminarea instalării.

Procesul de instalare

Instalarea Windows XP poate dura până la două ore. Pentru ca procesul să fie mai ușor de gestionat, a fost împărțit în câteva secțiuni.

Pentru a începe instalarea

 1. Inserați CD-ul Windows XP în computer și reporniți computerul.
 2. Dacă vi se solicită să porniți de pe CD, apăsați Bara de spațiu. Dacă ratați solicitarea (apare numai câteva secunde), reporniți computerul pentru a încerca din nou.
 3. Începe Instalarea Windows XP. În timpul acestei porțiuni a instalării, mouse-ul nu va funcționa, deci trebuie să utilizați tastatura. Pe pagina Bun venit la Instalare, apăsați Enter.
 4. Pe pagina Acord de licență Windows XP, citiți acordul de licență. Apăsați tasta Page Down pentru a defila la sfârșitul acordului. Apoi apăsați F8.
 5. Această pagină vă permite să selectați unitatea de hard disk pe care se va instala Windows XP. După ce terminați acest pas, toate datele de pe unitatea de hard disk vor fi eliminate și nu pot fi recuperate. Este foarte important să aveți o copie de rezervă recentă a fișierelor, înainte să continuați. Dacă aveți o copie de rezervă, apăsați D, apoi apăsați L când vi se solicită. Aceasta șterge datele existente.
 6. Apăsați Enter pentru a selecta Spațiu nepartiționat, care apare implicit.
 7. Apăsați Enter din nou pentru a selecta Formatarea partiției utilizând sistemul de fișiere NTFS, care apare implicit.
 8. Windows XP șterge unitatea de hard disk utilizând un proces numit formatare, apoi copiază fișierele de instalare. Puteți să părăsiți computerul și să vă întoarceți după un interval de 20-30 de minute.

Pentru a continua instalarea

 1. Windows XP repornește și continuă procesul de instalare. Din acest moment, aveți posibilitatea să utilizați mouse-ul. Va apărea pagina Opțiuni regionale și lingvistice. Faceți clic pe Următorul pentru a accepta setările implicite. Dacă utilizați mai multe limbi sau dacă preferați altă limbă decât engleza, aveți posibilitatea să modificați setările lingvistice după terminarea instalării.
 2. Pe pagina Personalizați software-ul, introduceți numele dvs. și numele organizației. Unele programe utilizează aceste informații pentru a completa automat numele dvs., când este necesar. Apoi, faceți clic pe Următorul.
 3. Pe pagina Cheie produs, introduceți cheia de produs așa cum apare pe carcasa CD-ului Windows XP. Cheia de produs este unică pentru fiecare instalare Windows XP. Apoi, faceți clic pe Următorul.
 4. Pe pagina Nume computer și parolă administrator, în caseta Nume computer, introduceți un nume care identifică în mod unic computerul de la domiciliu, cum ar fi SUFRAGERIE sau DANIEL. Nu aveți posibilitatea să utilizați spații sau semne de punctuație. Dacă conectați computerul la o rețea, veți utiliza acest nume de computer pentru a găsi fișiere și imprimante partajate. Introduceți o parolă puternică pe care să v-o puteți aminti în caseta Parolă administrator, apoi introduceți-o din nou în caseta Confirmare parolă. Notați parola și păstrați-o într-un loc sigur. Faceți clic pe Următorul.
 5. Pe pagina Setări pentru dată și oră, configurați ceasul computerului. Apoi, faceți clic pe săgeata în jos Fus orar și selectați fusul orar. Faceți clic pe Următorul.
 6. Windows XP va petrece aproximativ un minut cu configurarea computerului. Pe pagina Setări de rețea, faceți clic pe Următorul.
 7. Pe pagina Grup de lucru sau domeniu computer, faceți clic pe Următorul.

Pentru a termina instalarea

 1. Windows XP va petrece între 20 și 30 de minute configurând computerul și va reporni automat după terminarea configurării. Când apare dialogul Setări afișare, faceți clic pe OK.
 2. Când apare caseta de dialog Setări monitor, faceți clic pe OK.
 3. Începe etapa finală a instalării. Pe pagina Bun venit la Microsoft Windows, faceți clic pe Următorul.
 4. Pe pagina Protejați-vă computerul, faceți clic pe Contribuiți la protejarea computerului prin activarea Actualizărilor automate. Apoi, faceți clic pe Următorul.
 5. Windows XP va verifica apoi dacă sunteți conectat la Internet:
  • Dacă sunteți conectat la Internet, selectați opțiunea care descrie conexiunea dvs. de rețea pe pagina Acest computer se va conecta la Internet direct sau printr-o rețea?. Dacă nu sunteți sigur, acceptați selecția implicită, apoi faceți clic pe Următorul.
  • Dacă utilizați acces la Internet pe linie comutată sau dacă Windows XP nu se poate conecta la Internet, aveți posibilitatea să vă conectați la Internet după terminarea instalării. Pe pagina Cum se va conecta acest computer la Internet?, faceți clic pe Ignorare.
 6. Instalarea Windows XP afișează pagina Sunteți gata să activați Windows?. Dacă sunteți conectat la Internet, faceți clic pe Da, apoi faceți clic pe Următorul. Dacă nu v-ați conectat încă la Internet, faceți clic pe Nu, faceți clic pe Următorul, apoi treceți la pasul 24. După terminarea instalării, Windows XP vă va reaminti automat să activați și să înregistrați copia de Windows XP.
 7. Pe pagina Sunteți gata să vă înregistrați la Microsoft?, faceți clic pe Da, apoi faceți clic pe Următorul.
 8. Pe pagina Colectare informații de înregistrare, completați formularul. Apoi, faceți clic pe Următorul.
 9. Pe pagina Cine va utiliza acest computer?, tastați numele fiecărei persoane care va utiliza computerul. Aveți posibilitatea să utilizați numai prenume, porecle sau nume complete. Apoi faceți clic pe Următorul.
 10. Pe pagina Mulțumesc!, faceți clic pe Terminare.
  Instalarea Windows XP s-a încheiat. Aveți posibilitatea să faceți log on făcând clic pe numele dvs. pe ecranul de Log on. Dacă ați instalat Windows XP pe un computer nou sau pe o unitate de hard disk nouă, acum aveți posibilitatea să utilizați Expert transfer fișiere și setări pentru a copia datele importate pe computer sau pe unitatea de hard disk.


Niciun comentariu: