Istoria procesarii pe 64 biti

In contextul discutiilor despre calculatoarele pe 32/64-bit, formatul XX-bit se refera la marimea registrului procesorului.

Registrul est un mic depozit folosit de procesor pentru a stoca in ordine datele pe care trebuie sa le acceseze pentru a asigura o performanta optima a calculatorului. Termenul "bit" se refera la dimensiunea registrului, prin urmare un registru de 64 de biti poate stoca mai multe date decat unul de 32 de biti, care la randul lui va stoca mai multe date decat cele de 16 sau 8 biti. Cu cat registrii procesorului sunt mai incapatori, cu atat acesta suporta mai multe instructiuni (in special instructiuni de utilizare a memoriei). Un procesor cu un registru de 32 de biti, de exemplu, are o limita de 232 de adrese in interiorul registrului si este prin urmare limitat la acceseze doar 4GB de RAM. Probabil ca 4GB de RAM au insemnat enorm de mult in urma cu 40 de ani, dar in prezent calculatoarele moderne au nevoie de mai mult.

Desi poate parea ca procesarea pe 64 de biti este ceva nou, ea exista de zeci de ani. Primul calculator care a utilizat o arhitectura pe 64 de biti a fost UNICOS Cray (vezi fotografia de mai jos), care a creat un precedent pentru  calculatoare cu procesare pe 64 de biti. In perioada urmatoare, consumatorii au fost expusi la sisteme pe 64 de biti, dar majoritatea nici nu stiau acest luctru. Nintendo 64 si PlayStation 2, au avut au avut procesoare pe 64 de biti cu 5 ani înainte ca acest tip de procesare sa isi faca macar aparitia in atentia publicului prin intermediul sistemelor de operare.
Confuzia consumatorulor in legatura cu ce insemnau defapt 64 de biti pentru ei si lipsa suportului pentru drivere a afectat grav raspandirea  calculatoarelor persoanle cu procesare pe 64 de biti in anii 2000. In 2001, Microsoft a lansat editia pe 64 de biti a Windows XP, care nu a fost insa adoptat decat de cei care nu aveau nevoie de suport si erau dispusi sa aiba multe dureri de cap. In anul urmator, OS X Panther si distributiile de Linux au început sa suporte procesoare pe 64 de biti de diferite capacitati. Mac OS X nu a suportat pe deplin 64 de biti pentru înca cinci ani, pana la lansarea OS X Leopard. Windows a avut o editie pe 64 de biti si pentru Windows Vista, dar, din nou, nu a fost adoptat pe scara larga. Lansarea Windows 7, a schimbat insa lucrurile în favoarea procesarii pe 64 de biti, foarte multi consumatori optand pentru editia Windows 7 pe 64 de biti.

Niciun comentariu: