Cabana Fantanele - M-tii Ceahlau

CIMG8161

DSC00257

DSC00260

DSC 0256

img 4096

SANY5837
Situata pe piciorul nordic al Ceahlaului in Poiana Fantanilor la 1220 metri altitudine, Cabana Fantanele (numita pe vremuri 7 Noiembrie) este una din cele mai frumoase cabane montane din lantul carpatic. Prin pozitia sa ea ofera o larga perspectiva asupra lacului de acumulare de la Bicaz si asupra culmilor muntoase printre care se strecoara Bistrita. In acelasi timp Cabana Fantanele este un apreciat loc de popas, la jumatatea drumului spre Varful Ceahlaului.

Cabana Fantanele isi are inceputurile in anul 1641 in locul numit Fantanele, de unde tasneau de sub stanci trei izvoare. In acest loc obisnuiau sa se opreasca sub un brad secular pastorii, vanatorii si oamenii muntelui pentru a se odihni si a-si potoli setea cu apa limpede si rece ca gheata de la izvoare. Astfel, cu timpul, locul a devenit un punct de intalnire al celor ce umblau pe munte.

In anul 1854 in acest loc s-a construit o modesta casa din lemn cu scopul de a facilita excursiile cnejilor Cantacuzini si Sturdzesti pe Ceahlau. Prima cabana destinata turistilor a fost construita in anul 1876 la initiativa subprefectului Vasilica Macarascu si era construita din lemn cu doua camere. Aceasta a constituit locul de popas pentru foarte multi turisti care obisnuiau sa-si scrie numele pe fiecare stalp, barna sau scandura de sub streasina fantanii.

In anul 1927, primul cabanier Mihai Sandu gaseste resurse pentru a construi o cabana cu doua camere si bucatarie, tencuite pe dinauntru si cu o capacitate de cazare pentru 10-12 persoane. Aceasta modesta dar frumoasa cabana a servit turistilor pana in anul 1952, an cand s-au inceput lucrarile la o noua cabana mai spatioasa. Terminata in anul 1958 cabana a fost construita din lemn si a fost denumita cabana "7 Noiembrie", in cinstea "Marii Revolutii Socialiste din Octombrie" din 1917, iar din 1980 si-a reluat vechea denumire de Cabana Fantanele.

Cabanierul Th. Lacatusu este cel care a descoperit un izvor in amonte de cabana si pe care a reusit sa-l capteze introducand astfel apa in cabana. In anul 1984 s-a reusit racordarea la reteaua electrica a Cabanei Fantanele.

Pentru a ajunge la Cabana Fantanele se pleaca din statiunea Durau fie direct pe traseul marcat cu banda rosie fie spre cascada Duruitoarea pe cruce rosie si triunghi galben (din poiana lui Stefan se face la stanga dupa indicator).
Autor text:Iulian Nica

Niciun comentariu: