Biografie Nicolae Steinhardt


1912 – La 12 iulie se naste în comuna Pantelimon de lîngă Bucuresti, Nicu-Aurelian Steinhardt. Tatăl său, inginerul si arhitectul Oscar Steindhardt, conducea o mică fabrică de cherestea. 
1919 – 1929 – Învată la scoala primară „ Clementa “, apoi urmează cursurile liceului 
„Spiru Haret“. Printre colegii mai mari de aici se numără Constantin Noica. Îsi ia bacalaureatul în 1929. 

1934 – Îsi ia licenta în Drept si Litere la Universitatea din Bucuresti. În acelasi an, publică, sub pseudonimul Antisthius, extras din Caracterele lui La Bruyčre, volumasul parodic În genul lui Cioran, Noica, Eliade…. 

1936 – Îsi sustine la Bucuresti doctoratul în drept constitutional. 

1937 – 1939 – Călătoreste în Elvetia, Viena, Paris si Anglia. 
Ajuns în tară, în 1939, începe să lucreze ca redactor la „ Revista Fundatiilor Regale “. 

1959 – În ianuarie refuzând presiunile securitătii de a fi folosit ca martor al acuzării împotriva lui 
Constantin Noica, este introdus în „ lotul “ filosofului ( si al prietenilor comuni ) si este condamnat la 
13 ani muncă silnică pentru „ crimă de uneltire contra ordinii sociale “. Această nouă lovitură a sortii se dovedeste a fi hotărîtoare, căci la 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu îl botează întru Hristos ( era evreu ), nas de botez fiind Emanuel Vidrascu ( coleg de lot, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu ), iar ca martori ai tainei participă Alexandru Paleologu, doi preoti catolici, doi preoti uniti si unul protestant, „ spre a da botezului un caracter ecumenic “. 

1964 – Îndată după eliberare, în august, la schitul bucurestean Darvari îsi desăvîrseste taina botezului prin ungere cu mir si primirea sfintei împărtăsanii. 

1964 – 1969 – Refuză, cu rigidă intransigentă, „orice fel de colaborare cu comunismul “. Este încărcător-descărcător pe un camion de „ Alimentara “ pînă cînd este grav rănit în urma unui accident de circulatie ( 1968 ). Este spitalizat la „ Pantelimon “ pînă în martie 1969. La insistentele prietenilor ( Paleologu, Noica s.a. ) reintră în viata literară prin traduceri, medalioane, mici eseuri publicate în „ Secolul 20 “, „ Viata Românească “ etc. 

1980 – La 16 august este călugărit de I.P.S. Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului. Este călugăr la părintele staret al Rohiei, Serafim Man. 

1989 – La 29 martie scriitorul-călugăr moare la spitalul din Baia Mare. 

Niciun comentariu: