Tipuri de disk-uri dinamice RAID

Windows Server permite doua tipuri de stocare pe disc: stocare primara si stocare dinamica. Stocarea primara ofera compatibilitatea cu sistemele de operare anterioare si poate fi configurata sa permita pana la patru partitii. Stocarea dinamica este un sistem de fisiere nou care este configurat utilizand volume.
Puteti converti un disc primar intr-unul dinamic in Windows Server dar un disc dinamic nu poate fi convertit intr-unul primar.
Stocarea primara
Stocarea primara consta in partitii primare si extinse. Prima partitie care este creata pe un hard disk se numeste partitie primara. Partitia primara utilizeaza tot spatiul care ii este alocat. Fiecare disc fizic poate avea pana la patru partitii. Puteti avea patru partitii primare sau trei partitii primare si una extinsa. In partitiile extinse puteti aloca spatiul oricum doriti. De exemplu, o partitie extinsa de 500 MB ar putea avea o partitie D: de 250 MB si o partitie E: de 250 MB.Calculatoarele laptop permit numai stocare primara.
Stocarea dinamica
Stocarea dinamica este o facilitate noua a Windows 2008, care consta intr-un disc dinamic divizat in volume dinamice. Volumele dinamice nu pot contine partitii sau discuri logice si sunt accesibile numai prin sisteme Windows 2008.
Stocarea dinamica Windows Server permite cinci tipuri de volume dinamice: volume simple, volume spanned, volume striped, volume mirrored si volume RAID-5. Acestea sunt similare cu configuratiile de disc care erau utilizate cu Windows NT. Cand instalati sau faceti upgrade la Windows 2008, folositi stocarea primara si nu puteti adauga set-uri de volume. Din fericire, puteti face upgrade de la stocarea primara la cea dinamica.
  1. Volume simple
Un volum simplu contine spatiu pe un singur disc dinamic. Spatiul de pe acest disc poate fi continuu sau incontinuu. Volumele simple sunt folosite cand aveti destul spatiu pe un disc pentru a incapea intregul volum.

  1. Volume spanned
Volumele spanned (distribuite) constau intr-un volum distribuit pe doua sau mai multe discuri dinamice; intr-o configuratie de volume spanned pot fi folosite pana la 32 de discuri dinamice. Set-urile de volume spanned se folosesc pentru marirea dinamica a dimensiunii unui volum dinamic. Cand creati volume spanned, datele sunt scrise secvential, umpland spatiul de pe un disc fizic inainte de a scrie pe spatiul urmatorului disc fizic din set-ul de volume spanned, in mod uzual, administratorii folosesc volume spanned cand raman fara spatiu pe un volum si doresc sa extinda dinamic volumul cu spatiu de pe alta unitate de disc.
Nu trebuie sa alocati aceeasi cantitate de spatiu set-ului de volume de pe fiecare disc fizic. Un set de volume spanned Deoarece datele sunt scrise secvential, nu se observa nici o imbunatatire a performantelor in cazul volumelor spanned, asa cum se observa in cazul volumelor striped (care vor fi prezentate ulterior). Principalul dezavantaj al volumelor spanned este ca, daca oricare dintre unitatile din set-ul de volume spanned are probleme, nu mai puteti accesa nici o data din intregul set spanned.
  1. Volume striped
Volumele striped (distribuite pe sectiuni) stocheaza date in sectiuni (stripes) egale pe doua sau mai multe (pana la 32) discuri dinamice, asa cum se observa in figura de mai jos. Deoarece datele sunt scrise secvential in sectiuni (stripes), puteti beneficia de avantajele performantelor I/O multiple si de marirea vitezei de citire si scriere a datelor, in mod uzual, administratorii folosesc volume striped atunci cand doresc sa combine spatiul catorva discuri fizice intr-un singur volum logic pentru marirea performantelor discului.Un set de volume striped Principalul dezavantaj al volumelor striped este faptul ca daca oricare disc din setul de volume striped esueaza, nu mai puteti accesa datele din intregul volum striped.
  1. Volume mirrored
Volumele mirrored (oglindite) sunt copii a doua volume simple stocate pe doua partitii fizice separate, asa cum se observa in figura de mai jos. Intr-un set de volume mirrored, exista o unitate primara si una secundara. Datele scrise pe unitatea prmara sunt oglindite pe unitatea secundara. Volumele mirrored furnizeaza toleranta la erori - daca o unitate din volumul mirrored esueaza, cealallta unitate functioneaza normal, fara nici o intrerupere sau pierdere de date.
Partitia de sistem si boot poate exista pe un set de volume mirrored.
Principalul dezavantaj al volumelor mirrored este consumul mare de spatiu de stocare. Toate datele sunt scrise de doua ori. De exemplu, daca oglinditi o unitate de 4 GB, veti avea nevoie de doua discuri de 4 GB (in total de 8 GB spatiu de memorie), dar nu puteti stoca in sistem o cantitate de date mai mare de 4 GB. Un set de volume mirrored
  1. Volume RAID-5
Volumele RAID-5 sunt similare volumelor striped prin aceea ca datele sunt stocate pe mai multe canale. In plus, volumele RAID-5 adauga o sectiune de paritate. (Paritatea este un calcul matematic executat asupra datelor, care furnizeaza informatii ce pot fi utilizate pentru refacerea datelor de pe discurile care esueaza.) Daca un singur disc din volum esueaza, informatiile de paritate stocate pe celelalte discuri pot fi utilizate pentru refacerea datelor de pe discul care a esuat. Volumele RAID-5 necesita cel putin trei discuri fizice (pana la maximum 32 de discuri), care utilizeaza un spatiu liber de aceeasi marime pe toate discurile.

Un set de volume RAID-5
Spre deosebire de volumele mirrored, partitia de sistem si de boot nu poate exista pe un volum RAID-5.
Principalele avantaje ale volumelor RAID-5 sunt toleranta la erori si bunele performante datorita faptului ca aceasta configuratie utilizeaza canale multiple I/O. Alt avantaj al volumelor RAID-5 este faptul ca, desi ofera toleranta buna la erori, necesita mai putin spatiu de stocare decat volumele mirrored. Un set de volume mirrored utilizeaza jumatate din spatiu pentru stocarea dublurii datelor. Un set de volume RAID-5 necesita doar spatiul de stocare de pe un disc al setului de volume pentru stocarea informatiilor de paritate. De exemplu, daca aveti trei unitati de 5 GB intr-un set de volume RAID-5, 5 GB din setul de volume sunt utilizati pentru stocarea informatiilor de paritate, iar ceilalti 10 GB sunt utilizati pentru stocarea datelor. Daca setul de volume ar fi continut cinci unitati de 5 GB, ati fi putut utiliza 20 GB pentru date si 5 GB pentru stocarea informatiilor de paritate.
Principalul dezavantaj al unui volum RAID-5 este ca o data ce un disc a esuat, performantele sistemului au de suferit pana in momentul in care este refacut volumul respectiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca informatiile de paritate trebuie recalculate pentru a reface unitatea respectiva. Daca esueaza mai mult de o unitate, volumul RAID-5 devine inaccesibil. In acest moment, trebuie sa restaurati datele utilizand copiile de siguranta.

RAID-5 oferit prin intermediul Windows Server este RAID software. Majoritatea celor care comercializeaza servere ofera RAID hardware. Facilitatile oferite de RAID hardware sunt de departe superioare celor oferite de RAID software. Singurul avantaj al RAID software fata de RAID hardware este faptul ca nu necesita un hardware special.

Niciun comentariu: