Standardele Wireless pentru routere si vitezele maxime utilizate

       Standardele au evoluat de la an la an si se refera la viteza maxima de transfer wireless si la raza de actiune. Va las mai jos vitezele de transfer pentru fiecare standard:
 Standardul A
– atinge viteza maxima de 54 Mb/sec (5.4 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri (banda 5 Ghz)
Standardul B
atinge viteza maxima de 11 Mb/sec (1.1 MB/sec) cu raza de actiune sub 35 de metri (banda 2.4 Ghz )
Standardul G
– atinge viteza maxima de 54 Mb/sec (5.4 MB/sec) cu o raza de actiune 38 de metri  (banda 2.4 Ghz)
Standardul N
– ajunge la viteza maxima de 150 Mb/sec (15 MB/sec) cu o raza de actiune 70 de metri (ambele benzi 2.4 si 5 Ghz)
Standardul AC
– atinge viteza maxima de 866.7 Mb/sec (86.6 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri  (in banda de 5 Ghz)
Standardul AY
– capabil sa atinga viteze de 100 Gb/sec sau 10 GB/sec, este un standard nou si cred ca va fi folosit doar de companiile de telecomunicatii si furnizori de internet.
Informatii utile: vitezele din specificatiile routerelor sunt  in megabits nu megabytes. Mb=megabit si MB=megabyte (1 Megabyte=8 megabites).
Dupa cum observati cand acestea transmit in banda de 2.4 Ghz semnalul este mai puternic si pe distante mai mari si viteza de transfer este mai mica. Iar cand transmit in banda 5Ghz semnalul este mai slab si pe distante mai mici dar cu viteza de transfer considerabil mai mare.
Deci, cel mai recomandat este standardul  AC. Mai ales ca noile gadget-uri din prezent si cele care urmeaza sa apara o sa aiba acest standard. Standardele intre ele sunt toate compatibile. Adica putem receptiona cu un telefon care are standardul N atat timp cat routerul transmite in acel standard. Dar viteza si raza de actiune este limitata de acel standard.
Limitarea va veni daca device-ul vostru receptioneaza doar standardul G si routerul transmite si in standardul AC, atunci  viteza primita va fi aceea a standardului device-ului.
Exemplu: smartphone care poate receptiona semnal wifi de standard g, iar routerul vostru poate transmite in standard AC, in acest caz compatibilitatea este buna dar viteza de transmisie va fi limitata de catre telefon care primeste maximul vitezei din standardul G.
Multe routere pot transmite in ambele benzi de frecventa 2.4/5 Ghz dar sunt cele mai ieftine care nu suporta banda de 5Ghz.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Injuraturi in limba engleza(tutorial II)

Densitatea celor mai uzuale materiale