Cine a oprit propagarea virusului WannaCry?

           
Persoana care a reușit să țină piept asaltului la care a fost supuse sistemele informatice de virusul care cere răscumpărare pentru decriptarea datelor – WannaCry – este un tânăr în vârstă de 22 de ani, fără studii de specialitate în domeniul IT, relatează The Telegraph.
Prima soluție efectivă de luptă împotriva virusului WannaCry a fost descoperită accidental de Marcus Hutchins, cunoscut mai degrabă ca Malware Tech, porecla sub care publică în media de socializare.În funcționarea sa, WannaCry a fost programat ca după ce reușește să infecteze un computer, să inițieze o conexiune cu un server, înregistrat pe un anumit domeniu, de la care primește instrucțiunea de shut-down a sistemului, urmând ca la repornirea acestuia să cripteze fișierele și să ceară răscumpărare pentru cheia care ar permite accesarea lor.
              Hutchins a descoperit ascuns în codul virusului numele domeniului serverului pe care trebuia să-l contacteze WannaCry, și, profitând de o mare greșeală a hackerilor, a reușit să-l înregistreze, cu doar 10,69 dolari, înaintea acestora.
Înregistrarea numelui domeniului a permis prevenirea a cel puțin alte câteva mii de atacuri, virusul nemaiprimind de la server comanda prin care încheia procesul de criptare.În momentul în care @malwaretechblog a înregistrat domeniul era prea târziu pentru a ajuta Europa și Asia, unde foarte multe organizații au fost afectate. Însă a fost de mare ajutor Statelor Unite, unde țintele au avut mai mult timp la dispoziție să își securizeze sistemele înainte să fie infectate.
Hutchins a oprit atacul din propriul său dormitor, aflat în casa părinților săi, unde și-a improvizat un hub IT dotat cu calculatoare și servere private.
Tânărul nu are studii universitare, ci a învățat pe cont propriu, iar prietenii lui spun că a avut oferte de angajare, însă că preferă să lucreze singur. Amicii săi îl descriu drept un tip inteligent, talentat și extrem de pasionat de domeniul IT.
Ca o recunoaștere a meritelor și cunoștințelor sale, Marcus Hutchins a fost cooptat de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.
Sursa:www.loon.ro

Niciun comentariu: